Daar gaan we weer! Het festivalseizoen is maar amper afgelopen, het gras in Biddinghuizen is nog maar net hersteld van een heftige editie van Lowlands en wij openen onze geruchtenkeuken alweer. In Grapevine nemen we je ook dit jaar weer mee door de festivalgeruchten. Wij geven je iedere week een overzicht van de heetste geruchten, de grootste namen en de interessantste boekingen. Geselecteerd door onze eigen redacteuren, speciaal zodat jij de honderden Europese festivalsites niet meer af hoeft te struinen. De afgelopen weken begon de molen langzaam te draaien, en daarom beginnen wij met een proloog; wat weten we al vóór de eerste namen zijn bevestigd. Zet je schrap, want je staat op het punt festivalseizoen 2016 te openen.

FOO FIGHTERS EERSTE ZEKERHEIDJE

We beginnen met een zekerheidje, voor het geval u het was vergeten. De Foo Fighters moesten vorig jaar hun zomertour onverhoopt voortijdig afbreken door een beenbreuk van Dave Grohl in Zweden. Vervelend, met name voor Pinkpop, dat hierdoor twee dagen voor het geplande optreden van de formatie op zoek kon naar een nieuwe headliner voor de zondag. Gelukkig was daar Pharell Williams om het festival af te sluiten, maar toch bleven we zitten met een zekere kater. Die kater moet ook voor Roskilde, Glastonbury en Rock Werchter aanzienlijk zijn geweest, want met Florence + The Machine en Faith No More kwamen zij ondanks een wat langere voorbereidingstijd ook niet echt met spetterende vervangers. Veel Foo Fighterfans dus met een kater, maar gelukkig was daar Dave Grohl die beloofde snel terug te komen. En hoewel Grohl nog altijd niet volledig hersteld is, zien wij eigenlijk geen enkele reden waarom de Foo’s komend jaar niet het overgeslagen gedeelte van de Europatour komen inhalen. Komen vermoedelijk sowieso richting Pinkpop, Rock Werchter, Roskilde en Glastonbury.

GERUCHTEN GROTE ROCKFESTIVALS VROEG OP GANG, NOG WEINIG OVER OVERIGE HEADLINERS

Voor overige headliners is het voorlopig nog behoorlijk gissen geblazen. Toch hebben we een aantal concrete aanknopingspunten over tourplannen. Zo weten we dat Iron Maiden deze zomer op tour gaat. In Nederland staan zij in het Arnhemse Gelredome en worden de festivalweides dus vermoedelijk overgeslagen. Over het algemeen zijn de Belgische festivals echter behoorlijk happig op Maiden en dus lijkt de kans op een optreden op Graspop en wellicht zelfs Rock Werchter dus aanzienlijk. Gezien de datum van het concert in Arnhem – begin juni – is het echter de vraag of met name Werchter (begin juli) tijdtechnisch te ver weg ligt. Dan lijkt een tour langs de Duitse rockfestivals, Download/Isle of Man en wellicht Graspop beter te passen. Volgens het persbericht waarin de band de Arnhemse show aankondigde loopt de Europese leg van de wereldtour echter lopen van mei tot augustus, en dan zou Werchter weer wél kansrijk zijn.

Graspop heeft overigens zijn eerst vette vis al binnen. Het festival boekte de afscheidstournee van Black Sabbath als vrijdagheadliner. De grote metalband tourt voor de allerlaatste keer, en het concert in Dessel is een zogenaamde Benelux Exclusive. Dat betekent dat andere festivals in Nederland en België naast de formatie rondom Ozzy Osbourne hebben gegrepen.

Met name voor Fortarock is dat slecht nieuws, zeker rekening houdend met de boodschap dat Iron Maiden een maand voor het festival dertig kilometer verderop optreed en gezien de toch behoorlijk tegenvallende line-up van de vorige editie. De grote vraag is welke andere grote act De Goffert nog kunnen vullen. Terwijl de redactie daar dinsdag de hersens over aan het kraken was, kwam bij ons een foto binnen van Rammstein in de studio. De band is na het solodebacle van frontman Till Lindemann weer bij elkaar, en werd deze week door een doorgaans zeer betrouwe bron bevestigd voor het Franse metalfestival Hellfest. Dat maakt de band direct een grote kanshebber voor – bijvoorbeeld – Fortarock, Pinkpop en Werchter.

Het is dus met name vroeg druk in de geruchtenmolen van standje-burenruziefestivals.  Daar valt ook op, dat er in een toch al overvolle markt nog meer festivals bij gaan komen. Zo komt Download met een Frankrijk-editie en is er ook actie bij Sonisphere. Verder bereikten ons berichten dat de vorig jaar compleet geflopte reeks rondom het concept Der Ring ook een vervolg krijgt. Om al die festivals van headliners te voorzien, zijn in onze ogen nog wel wat meer headliners-op-tour nodig. We vinden het echter nog wel te vroeg om nu al de naam Metallica te laten vallen (maar hebben het hierbij toch gedaan).

OVERIGE GERUCHTEN

Een laatste naam die we toch genoemd willen hebben is die van de Ierse formatie U2. Vorig jaar lekte al uit dat U2 haar nog uit te brengen plaat Songs of Experience wil gebruiken om eens langs de festivalweides te gaan. Pinkpopbaas Jan Smeets heeft zelfs het jaartal 2016 in verband gebracht met de Ierse formatie. Daarnaast hebben veel Nederlandse fans langs tickets gegrepen voor die vier shows van de Ieren in de (natuurlijk veel te kleine) Ziggo Dome. Genoeg reden dus om de U2-hype weer vol te starten. Er moeten echter bij dit gerucht twee grote kanttekeningen worden geplaatst. Allereerst is het nog altijd niet bekend óf de release van Songs of Experience de voorzomer wel gaat halen. Ten tweede gonsden tijdens de concerten van U2 in Amsterdam de geruchten dat de formatie deze zomer geen festivaltour, maar een stadiontour gaat doen. Dat zou gezien de normale tourschema’s van U2 ook logischer zijn.

Een eerste indicatie voor namen voor de Europese voorzomerfestivals wordt vaak gegeven door de lineups van de Amerikaanse en Australische winterfestivals. Zo overlapte de Europese zomernamen vorig jaar behoorlijk met Loolapalooza Chile. Dat festival bracht vorige week de eerste namen naar buiten. Onder meer Eminem, Jack Ü, Mumford & Sons, Snoop Dogg, Tame Impala, Ghost, Bad Religion en Seeeed staan op de rol bij de Chilenen en zien wij als behoorlijk kansrijk voor een positie op onze festivals.

Van Florence + The Machine, die daar ook op het affiche te vinden zijn, weten we al dat ze naar Europa komen. Zij zijn de eerste headliner van het Poolse Open’er Festival. Wij kunnen ons die formatie op verschillende Nederlandse festivals ook wel voorstellen. Datzelfde kunnen we ook zeggen van de eerste drie ‘grote’ boekingen van Roskilde; Action Bronson, Mac DeMarco en Courtney Barnett; al zien we die namen eerder op Down The Rabbit Hole of Best Kept Secret dan op Pinkpop. We eindigen met de eerste headliner van punkfestival Groezrock. Daar is Rancid geboekt als eerste dagafsluiter.

Veel losse eindjes nog dus, die vermoedelijk de komende weken meer concrete gevolgen gaan krijgen. Wat we precies gaan zien op de verschillende festivals? Wij volgen het voor u, en melden ons volgende week weer!