Counter Culture shorts nummer #13 liet even op zich wachten, maar hij is er weer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze tiende editie van shorts vind je vier mooie microreviews van onder meer de nieuwe albums The Night Flight Orchestra, Light Years, Solution .45 en Patent Pending.

The Night Flight Orchestra – Internal Affairs (94/100)
Onbekend maakt onbemind? Soms wel en dat is in het geval van het Zweedse Night Flight Orchestra verdomd jammer. Dit gelegenheidscollectief bestaat uit muzikanten die hun sporen in de metalscene hebben verdiend, maar wel eens wat anders wilden proberen. Onder leiding van frontman Björn ‘Speed’ Strid maakt deze supergroep radiorock zoals deze in de jaren 70 werd vervaardigd. Headbangers zullen zich in eerste instantie achter de oren krabben als ze leden van spijkerharde bands als Soilwork en Arch Enemy catchy zulke toegankelijke gitaarpop horen spelen. Fans van KISS, Foreigner en Fleetwood Mac zullen goed uit de voeten kunnen met ‘Skyline Whispers’. Catchy melodieën, galmende zang en euforische gitaarsolo’s bedelen continu om je aandacht. Het is duidelijk dat de leden van Night Flight Orchestra een voorliefde voor classic rock koesteren. Die devotie heeft in een album geresulteerd waar je vrolijk van wordt.

Recensent: Frank van de Ven

Light Years – I’ll See You When I See You (74/100)
Het tweede album van Light Years laat een meer zelfverzekerde band horen. Deze jonge honden klinken gretig en energiek. De intensiteit van deze band geeft deze schijf meerwaarde. Dat zorgt ervoor dat ‘I’ll see You When I See You’ geen slachtoffer wordt in de overvolle zee van middelmatigheid. Anno 2015 moet je namelijk van goeden huizen komen om opzienbarende poppunk te maken. Light Years slaagt er niet in om zich van de concurrentie te onderscheiden, maar de passie waarmee gemusiceerd wordt tilt hen boven de middelmaat uit. Muziek is menens voor deze jongens. Qua geluid is deze band vergelijkbaar met Alkaline Trio en Blink 182. Catchy poppunk met een melancholisch randje dus. Producer Wil Yip – bekend van zijn werk voor Title Fight – heeft voor een rauw randje gezorgd. De muziek blijft stekelig en is niet gladgestreken.

Recensent: Frank van de Ven

Solution. 45 – Nightmares in the Waking State: Part I
In 2010 verscheen ‘For Aeons Past’. Het debuut van Solution. 45 deed denken aan het oudere werk van Scar Symmetry. Dat is niet zo gek, want frontman Christian Älvestam maakte in het verleden furore met die band, maar besloot om een nieuwe groep op te richten. Wegens interne strubbelingen duurde het erg lang voordat er een opvolger klaar was. Na een dikke vijf jaar wachten, ligt dan eindelijk de tweede langspeler van Solution. 45 in de winkel. ‘ Nightmares in the Waking State: Part I’ is het eerste deel van een beoogd tweeluik. De liefhebber van enigszins gladde melodeath met een powermetalsausje kan zijn of haar lol op. Älvestam bewijst opnieuw een veelzijdig vocalist te zijn en combineert lieflijke zang met brute grunts. Stoere metalheads zullen deze schijf wellicht te soft vinden, maar fans van pakkende poprock met een metalen randje zullen smullen van deze knap gemaakte plaat. Soms een beetje kitsch, maar wel lekker!    

Recensent: Frank van de Ven

Patent Pending – Riot Hearts Rebellion (80/100)
Patent Pending is Amerikaanse radiorockband met een geheel eigen smoel. Deze formatie durft te experimenteren met het bandgeluid en combineert aalgladde emozang met schurende gitaren en electropop. ‘Riot Hearts Rebellion’ is een spannende plaat geworden. Dit is de soundtrack van een escalerend studentenfeest dat rustig begint, maar ontaardt in een pandemonium van alcohol en orgies. Dit kermis van de waanzin luistert echter verdomd lekker weg, omdat de band ook rustpunten inbouwt. Daarnaast heeft elk nummer een geheel eigen smoel. Leuke plaat!

Recensent: Frank van de Ven