Deze week druk met je werk? De radio niet aangehad? Ernstig het gevoel dat je iets hebt gemist? Dat kan. Gelukkig brengen we je met de CounterCulture Tip 10 iedere week op de hoogte van de beste singles die die week zijn uitgekomen. Dit zijn de platen die deze week in onze CD-speler zijn blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 3 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. David Bowie – Lazarus

Week 2 van 2016 zal vooral de geschiedenisboekjes ingaan als de week van de fantastische vijfentwintigste langspeler van David Bowie”, zo openden wij vorig week de nummer 2 van onze lijst (Dollar Days). Wie toen had voorspeld dat week 3 de week van diens dood zou worden was vermoedelijk voor gek verklaard. Blackstar, de laatste plaat die Bowie ons nalaat, hoort bij de allerbesten platen die Bowie ooit heeft gemaakt. Lazarus is daarop zijn nietsontziende zwanenzang. Over de aangekondigde naderende dood in die track is voldoende gezegd, maar de fenomenale muzikale kwaliteit van Lazarus kan niet voldoende worden benadrukt. Het is een uniek totaalkunstwerk. Waarom? Kijk de clip, lees de tekst, luister naar de uitgedoofde, soms wat dof klinkende stem en voel de fenomenale saxofoonsolo in het tweede deel van track. Zoals we vorige week al stelden; Koning, keizer, admiraal; Bowie blijft het allemaal. For ever and ever.

  1. Porches – Be Apart

Gekke overgang – misschien hadden we deze week wel gewoon tien keer Bowie in onze tip tien moeten zetten – maar de muziek gaat uiteraard ook zonder Bowie door. Bijvoorbeeld via de eerste single van de tweede plaat van de New Yorkse formatie Porches. Be Apart is een heerlijke, donkere electropopplaat geproduceerd door de mensen die ook Future Islands en Beach House groot maakten. Be Apart zit absoluut in datzelfde hoekje. Stijlvol, tikkeltje eenzaam en vooral extreem sfeervol. Single die aan je blijft kleven.

  1. DMA’s – Delete

Als ondergetekende een sound of 2016 moest aanwijzen zou hij voor DMA’s gaan. De titelloze debuut-EP van de Australische formatie is het beste wat Australië heeft bijgedragen aan de Britpop sinds The Go-Betweens. Wij waren al fan, Blur was al fan, The Arctic Monkeys noemde de formatie de meest talentvolle in jaren en ook de volledige Engelse muziekpers is inmiddels overstag. Delete is de song die Noel Gallagher in zijn begindagen ook had kunnen schrijven. We kijken ongelofelijk uit naar de debuutplaat!

  1. RJD2 & Jordan Brown – Peace of What

U kende hem waarschijnlijk niet, maar in de hiphopwereld is RJD2 een grote naam. Hij is een behoorlijke invloedrijke beatmaker en werkte onder andere veel met Massive Attack, Mos Def en CunninLynguists. Tegenwoordig brengt hij ook onder eigen naam platen uit. Peace of What – met de nog onbekende soulzanger Jordan Brown – is een heerlijke, krachtige R ’n B-single waar wij enorm blij van worden. Waarom? RDJ2 produceert spannende producties alsof het een massaproduct is en Jordan Brown blijkt een John Legend met ballen. Daar waren wíj na diens laatste plaat in elk geval wel weer eens aan toe!

  1. The Cult – Hinterland

Ergens halverwege de jaren ’80 scoorde The Cult een enorme hit met She Sells Sanctuary. Daarna zijn wij die formatie compleet uit het oog verloren, maar deze week brachten de Britse rockers een nieuwe single uit. Hinterland ging op de sociale media ineens behoorlijk hard en wij begrijpen wel waarom. De bariton van topzanger Ian Astbury komt prachtig uit, en de gitaarsolo in het midden van de track is de beste die The Cult heeft geproduceerd sinds de jaren ’80 – al wil dat ook weer niet zoveel zeggen.

  1. Blackalicious – The Blow Up

Hiphop over een Sesamstraatbeat; Blackalicious is er tamelijk bedreven in. Het duo uit Sacramento slaagt erin om heerlijke zomerse beats te combineren met liturgisch gruwelijk scherpe teksten. Wij vinden de clip van The Blow Up daarnaast ook heel erg leuk en zijn blij dat The Fantastic Mr. Fox (jongens, wie deze film nog niet gezien heeft móét vanavond zijn Netflix echt aanslingeren) nog leeft!

  1. HVOB – Tender Skin

Een buitenbeentje in de lijst van deze week. Tamelijk obsceen Oostenrijks electronicaduo dat een slimme combinatie tussen postpop en techno maakt. Doet ons vooral erg denken aan Darkside en alle andere projecten van Nicolas Jaar. Zal geen grote hit worden, maar zit muzikaal wel zo inventief in elkaar dat hij in deze lijst absoluut niet misstaat.

  1. Public Memory – Ringleader

Soloproject van de ietwat mysterieuze Rober Toher, die u schijnt te moeten kennen van de formatie ERA. Nooit van gehoord? Wij ook niet. Wat u wél moet leren kennen? Ringleader, een schitterende, duistere postrocktrack met wat verdronken electronica-invloeden. Toegegeven, het is een erg moeilijke plaat, maar het is wel heel erg cool. In maart komt er een album uit, en daar verheugen wij ons zeer op. En u bent er erg vroeg bij, want de track heeft momenteel pas 25 views op Youtube!

  1. Last Shadow Puppets – Bad Habits

Nog zo’n plaat waar we ons enorm op verheugen; de nieuwe van Miles Kane en Alex Turner – voor vrienden The Last Shadow Puppets. Eerste single Bad Habits is bij vlagen wel echt net iets te hoekig, maar het refreintje kan ons toch wel weer behoorlijk bekoren. Als single moeten we nog even wennen, maar als het hele album volstaat met dit soort scheve hooks zou dát wel eens heel erg fijn kunnen worden!

  1. Anderson Paak – The Waters

Beste track van de deze week verschenen tweede plaat van Anderson Paak. Dat album heeft alles wat wij waarderen in een goeie Westcoastplaat; heerlijke vibe, zomerse beats en tussendoor ook een maatschappijkritisch plaagstootje. Paak brak vorig jaar door dankzij zes (!) gastoptredens op de laatste Dr. Dre en ook op zijn plaat is diens invloed overduidelijk aanwezig. Wie hard gaat op Kendrick Lamar en Dr. Dre heeft er een nieuwe jaarfavoriet bij!