Deze week druk met je werk? De radio niet aangehad? Ernstig het gevoel dat je iets hebt gemist? Dat kan. Gelukkig brengen we je met de CounterCulture Tip 10 iedere week op de hoogte van de beste singles die die week zijn uitgekomen. Dit zijn de platen die deze week in onze CD-speler zijn blijven hangen; onze keuze voor de allerbeste singles van week 4 van 2016.

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. David Duchovny – Let It Rain

Kent u vermoedelijk als Hank Moody uit Californication, maar is in werkelijkheid een als persoon ietwat getroebleerde kunstenaar uit Los Angeles (waar doet ons dat toch aan denken…). Bracht al een fantastisch boek uit, schreef mee aan en acteerde in Californication – één van de beste series van de laatste vijftien jaar – en heeft nu ook een prima plaat op z’n naam staan. Hell or Highwater laat zich luisteren als de soundtrack van Duchovny’s eigen leven en Let It Rain – die deze week in ons land uitkwam als single – is daar de meest geslaagde episode in. Fijne vent, fijne plaat, fijn nummer.

  1. Travis – Three Miles High

Voordat u Chris Martin en Guy Garvey leerde kennen stond er in Schotland al één band op die de weg voor deze formaties plaveide. Travis was de formatie die de kloof tussen muziekpuristen en hun Sky Radio-luisterende moeders begin deze eeuw deed vervagen. Hun tweede plaat The Man Who was fantastisch, hun derde langspeler The Invisible Band verdwijnt bij ons ook nog altijd vaker in de CD-speler dan het complete oeuvre van Elbow en Coldplay bij elkaar, maar daarna hoorden we eigenlijk verwacht weinig van de band. Three Miles High, tweede single van de aankomende nieuwe plaat van de band, belooft gelukkig weer heel veel. Lome poprock zoals de Schotten dat als geen ander kunnen maken!

  1. Eliott Sumner – Information

De familie Sumner maakt al sinds de jaren ’80 muziek. Vader Gordon werd natuurlijk bekend als Sting en met The Police, zoon Joe had even heel veel succes met zijn band Fiction Place en ook dochter Eliott timmert aardig aan de weg. Als I Blame Coco maakte zij ingenieuze popliedjes, maar van die popinstelling is op haar eerste soloalbum Information weinig meer te merken. Het titelnummer is een zeven minuten durend spektakelstuk waarop de fascinerende androgyne stem van Sumner een weergaloze hoofdrol speelt. Spannendste track van deze week.

  1. Diiv – Is The Is Are

Sowieso het nummer met de grammaticaal meest ingewikkelde titel van deze week. Daarbuiten een heerlijke low-fitrack in het spoor van The War On Drugs van een formatie met enorm veel potentie. Als alle nummers op de debuutplaat van Diiv het hoge niveau van de zes fantastische singles halen wordt die plaat een van dé hoogtepunten van 2016. Vijf februari weten we dat definitief!

  1. Anderson .Paak – Come On Down

De kwaliteit van Malibu, de tweede plaat van Anderson .Paak die vorige week uitgekomen is, begint langzaam bij ons te landen. De plaat lijkt zich te kunnen meten met de twee Comptonklassiekers (Compton van Dr. Dre en ..To Pimp A Butterly van Kenrick Lamar) die vorig jaar uitkwamen. Even rusteloos als relax, even compromisloos als makkelijk en even zorgeloos als scherp; Malibu is een hele serieuze kanshebber voor de jaarlijsten. Come On Down – de meest hiphopachtige single die .Paak tot nu toe heeft uitgebracht – is een track waar N*E*R*D ongetwijfeld jaloers op zal zijn.

  1. DMA’s – To Soon

Nu al onze favoriete band van 2016. Vorige week hadden we nog een single die we al kenden van een eerdere EP, de DMA’s single van deze week is écht nieuw. To Soon is weer een fantastisch Britpopliedje geschreven met de pen van Noel Gallagher, uitgevoerd met de branie van Alex Turner en overgoten met een sausje Robert Forster. Voor in uw agenda: het debuutalbum staat gepland voor 25 februari. Vermoedelijk komen ze hier van te voren nog best af en toe langs!

  1. Jeff Buckley – Just Like A Woman

Het was even schrikken toen een paar maanden geleden ineens een Sly & The Family Stone-cover van niemand minder dan Jeff Buckley opdook. De Amerikaanse singer-songwriter is immers al een tijdje dood, maar er bleken nog een aantal onuitgebrachte covers te circuleren. Die worden nu op een plaat samengebracht en Just Like A Woman is de eerste van die tranché. We horen op die plaat Jeff Buckley op z’n best en wanen ons weer even in de jaren ‘90. Plaat die sterk naar meer doet verlangen.

  1. Vicetone – Pitch Black

Waar EDM-producers erg de neiging hebben hits te scoren door elkaar na te doen, daar zien wij af en toe nog wat hoop gloren voor het genre. Het laatste jaar heeft onze hoop een naam; Vicetone. Dat Groningse koppel denkt goed na over producties en gooit er af en toe zelfs een verrassend element in. Op Pitch Black horen wij bijvoorbeeld een dubbele drop; na de voor EDM-typerende spanningsboog en daarop volgende megadrop zit een tweede, veel verrassender drop verstopt. Dat, in combinatie met de aanstekelijkheid van deze track, verdient een plekje in onze tip 10.

  1. SG Lewis ft. Dornik – All Night

Samenwerkingsprojectje tussen een producer uit Liverpool en een Londense singer-songwriter. Popsong met relaxte flow. Kan zo op de radio. Hoeven wij dus verder ook niet heel veel woorden aan vuil te maken. Luister en geniet!

  1. Weezer – King of the World

Misschien niet de beste track uit de geschiedenis van Weezer, maar wat zijn we blij dat de formatie weer produceert! King of the World is een gekke poptrack die alle kanten uitschiet behalve die kant die je verwacht. En laat dát nou precies zijn wat wij zo enorm waarderen in Weezer. Binnenkort live in de HMH, en binnenkort ook een nieuwe plaat; 2016 wordt een topjaar voor de Weezerfan!