Je had het ook al gevoeld? Langzamerhand gaan de winterjassen uit en warmt Nederland weer op. Rokjesdag, de gezichten vrolijker en ook de terrassen worden langzaam maar zeker weer gevuld; Lente! Niet alleen meteorologisch, maar ook in de muziek. Immers, de festivals worden langzaam concreter en gaan in de voorverkoop, de laatste nieuwe platen van dé aankomende festivalknallers van dit jaar (DMA’s, DIIV; we noemen er eens twee) worden uitgebracht en bands die willen pieken in het festivalseizoen ontwaken uit hun winterslaap middels een fijne clubtour. Wat u deze maand daar onder meer kan zien? Wij hebben weer tien uiteenlopende toptips verzameld. Aan jouw de keuze waar je naartoe wil; we wensen je heel veel plezier in de concertzalen deze maand!

  1. At The Drive-In (Melkweg Amsterdam, 31 maart)

Wat ons betreft is At The Drive-In zonder meer dé toptip van deze maand. De Texaanse posthardcoreformatie werd in het laatste decennium van de jaren ’90 voornamelijk gebruikt om bijna overleden geluidsystemen te slopen, maar brak dankzij het kneiterharde en compromisloze meesterwerk Relationship of Command ineens wereldwijd door. De roem die volgde dreef de heren van At The Drive-In helaas ook weer vrij snel uit elkaar, waardoor At The Drive-In het begrip ‘stoppen op het hoogtepunt’ een totaal nieuwe dimensie gaf. In 2012 waren de heren ineens weer terug voor een paar festivaloptredens, anno 2016 volgt eindelijk ook een echte club- en festivaltour en werkt de band daarnaast aan een nieuwe plaat. Misschien wel de allerbeste harde formatie ter wereld die 15 jaar na release éindelijk haar meesterwerk aan Nederland komt voorstellen; als dit geen legendarisch concert wordt weten wij het echt niet meer.

  1. Simple Plan (TivoliVredenburg Utrecht, 18 maart)

Voor fans van catchy poppunk die wel zin hebben in een beetje nostalgie is het aan te raden op 18 maart een bezoekje te brengen aan het Utrechtse TivoliVredenburg. Dan staat het Canadese Simple Plan namelijk in de Ronda. De band heeft inmiddels al vijf succesvolle studioalbums op zak en staat bekend om hun energieke liveshows. Met een grote catalogus aan hits (verwacht onder andere ‘Shut Up’, ‘Welcome To My Life’, ‘Summer Paradise’ en ‘Jet Lag’ op de setlist) moet deze avond wel een leuk feestje gaan worden. Vergeet niet je dansschoenen aan te trekken!

  1. WilkinsonLive (Melkweg Amsterdam, 20 maart)

Al zeker vijf jaar de next big thing in drum ’n bass. Vijf jaar geleden – toen Netsky, Prodigy, Chase&Status en Pendulum net op de toppen van hun kunnen waren – leek Wilkinson in de schaduw van deze formaties bezig aan een langzame doch gestage doorbraak. Net als genregenoten Sub Focus, Drumsound & Bassline Smith en DJ Fresh bleef de artiest, die zich vooral onderscheidt met de meer poppy variant van drum ’n bass, echter een beetje hangen aan de onderkant van de middelgrote festivalaffiches. Om het nog één keer te proberen mocht hij afgelopen zomer terugkeren naar die festivals, maar nu gewapend met een heuse liveshow. Die liveshow bleef ons aardig bij, en na het wat matige eerste album Lazers Not Included vallen de singles van de tweede plaat daarnaast ook niet tegen. Onze conclusie? Deze avond slaat multiculturele totaalervaring Rudimental haar kamp op in het nabijgelegen Heineken Music Hall. Als wij moesten kiezen gingen we lachend voor Wilkinson. Goeie vent, goeie muziek, goeie show. Topavond gegarandeerd.

  1. Moderat (Paradiso Amsterdam, 29 maart)

Moderat is al sinds haar oprichting in 2003 bezig met het zoeken van een middenweg tussen Berlijnse nachtclubleven in wereldberoemde doch ietwat louche technowalhalla’s als Berghain en festivals als Pinkpop en Werchter. Die zoektocht verliep in de beginjaren zeer moeizaam – de combinatie tussen het experimentele technoduo Modeselektor en zingende producer Apparat kwam niet verder dan de grotere technoclubs. In 2013 was daar echter ineens II, waarmee de formatie ineens iedere mogelijke albumeindlijst haalde en zich zo en passant ook kwalificeerde als extreem gewilde naam bij iedere zichzelf respecterende festivalboeker. Veel shows deed de formatie echter niet, en dus is de show die Moderat eind deze maand ter promotie van haar derde plaat III geeft extra bijzonder. Vermoedelijk de laatste keer dat u Moderat in een club gaat zien; de formatie staat voor het einde van dit jaar al geboekt in de veel grotere Music Hall.

  1. Baroness (Tivoli De Helling Utrecht, 23 maart)

Het had niet veel gescheeld of Baroness had hier de 23e niet kunnen komen spelen. Op 15 augustus 2012 sloeg in de nadagen van Baroness’ Europatour in Bath (Engeland) het noodlot toe. De tourbus crashte en alle inzittenden raakten gewond. De drummer en de bassist waren zelfs gedwongen de band te verlaten en dus trad een nieuw Baroness aan. Zowel Yellow&Green – de plaat die de formatie uitbracht net na de crash – als Purple, – de fantastische plaat die de formatie onlangs uitbracht geven aan dat deze band daarmee niet langzaam naar haar Waterloo toe aan het werken is. Sterker nog, live staat de nieuwe formatie nog steviger dan het vorige viertal. Agressie, originaliteit en sferisch; het komt 23 maart samen in Utrecht!

  1. Karma To Burn (Effenaar Eindhoven, 30 maart)

De minst bekende tak van de fab four van de desertstoner – Fu Machu, Kyuss, Monster Magnet en Karma To Burn. De formatie begon vlak na het uiteenvallen van Kyuss en had in haar beginperiode zelfs kort Kyussfrontman John Garcia als leadzanger. Het feit dat de toen beginnende rockmachine Garcia na korte tijd weer op straat zette wegens een te overheersende invloed op de muziek geeft wel aan hoe comprimisloos deze formatie te werk gaat. De formatie maakt meer herrie dan je redelijk van een drietal mag verwachten. Voor iedereen die prat gaat op rauwe en vuige stoner die als een sloophamer inbeukt op je middenrif. Onmisbaar voor de liefhebber van rocktrips.

  1. Kurt Vile & The Violators + Imarhan (Doornroosje Nijmegen, 13 maart; Tivoli De Helling Utrecht, 12 maart)

Kurt Vile vormde ooit samen met Adam Granduciel The War On Drugs, maar ging al vrij snel solo omdat hij Granduciel iets teveel vond pielen en hij zelf meer de Americanakant opwilde. Goede keuze, want Granduciel brak met zijn meesterwerk Lost In A Dream alternatief door en Kurt Vile zelf maakte met Wakin’ On A Pretty Daze misschien wel de beste Americanaplaat van de laatste twintig jaar. Ook diens laatste plaat b’live i’m goin down was is een absoluut meesterwerk dat met iedere luisterbeurt beter lijkt te worden. Voor hen die The War On Drugs een beetje te ingewikkeld, Tom Petty een beetje te plat en Unknown Mortal Ochestra een beetje te hip vinden. En voor hen die daarmee niet zijn overtuigd: het Malinese voorprogramma Imarhan is momenteel zonder twijfel de spannendste band van Noordwest Afrika én is de beste band die u in 2016 op het podium zult zien staan. Alleen zij zijn uw ticket en uw tijd al waard.

  1. Deafheaven (Paradiso Amsterdam, 9 maart)

Meer ondergronds dan de snoeiharde metal van Deafheaven ga je het niet krijgen, en de Amerikaanse formatie kon dan ook niet echt rekenen op volle zalen, totdat de band door meesterwerk Sunbather in 2013 ineens naar de top van de mainstream-albumlijsten katapulteerde. Sterker nog, in de verzamelde albumlijst die de Amerikaanse website Metacritic jaarlijks maakte eindigde de plaat zelfs op de eerste positie in 2013. Over die plaat komt de formatie vermoedelijk nooit meer heen, maar we moeten toegeven dat ook opvolger New Bermudah ons zeer kon bekoren. Tel daarbij op dat de formatie ook nog een dijk van een live-reputatie heeft en weet dat u hier simpelweg bij móét zijn. Feest voor iedereen die oorsuizen tot een muzieksmaak heeft verheven.

  1. Muse (Ziggo Dome Amsterdam, 7/8/9 maart)

Zonder twijfel hét concert van maart. Muse is in relatief korte tijd uitgegroeid tot één van de allergrootste bands ter wereld en de formatie is live op hun best. Verwacht ook tijdens deze indoor tour spektakel met rondvliegende drones, segways, vuurwerk en visuele ondersteuning. Muse is een driekoppig rockmonster dat je ooit live gezien moet hebben. Er bestaat op dit moment technisch geen betere band dan Muse. Gezien het afbreukrisico van dat soort claims kunt u dat maar beter zo snel mogelijk gaan kijken. Al plannen voor de eerste helft van volgende week?

  1. Alessia Ciara

In de categorie nieuw talent vinden we deze maand de Canadese R&B-zangeres Alessia Cara. Ze is pas 19 jaar en komt nog maar net kijken in de muziekindustrie, maar dat is aan haar muziek niet te horen. Debuut-EP Four Pink Walls smaakte naar meer en resulteerde vorig jaar in haar eerste volwaardige studioalbum: Know-It-All. En toen ging het ineens hard: de soulvolle single ‘Here’ bestormde wereldwijd de hitlijsten, ze trad in elk relevant televisie- of radioprogramma op, werd tweede in de prestigieuze BBC Sound of 2016-verkiezing en mag nu op wereldtour gaan. De Oude Zaal van de Melkweg verkocht ze razendsnel uit, maar geen nood: de show is verplaatst naar The Max en er zijn nog kaarten beschikbaar!