Bijna hadden we de heer Zakk Wylde helemaal afgeschreven. Zeker na het erbarmelijke optreden dat hij vorig jaar met zijn Black Label Society op Bospop gaf. Ongeïnspireerde egotripperij was het, met als dieptepunt een gitaarsolo van maar liefst tien minuten lang. Was dit überhaupt nog wel dezelfde artiest als de jonge gitaargod die meeschreef aan de succesalbums ‘No More Tears’ en ‘Ozzmosis’ van Ozzy Osbourne, die met Pride & Glory een dijk van een southern rock album opnam en die met ‘Book of Shadows’ een magistraal solo album uitbracht?

Groot was dan ook de verrassing toen ‘Book of Shadows II’ onder onze neus werd geschoven. Twintig jaar na het eerste ‘Book of Shadows’ achtte Zakk Wylde de tijd weer eens rijp om zich van zijn gevoelige kant te laten zien. De vraag die dan direct rijst, is of deel twee kan tippen aan het magistrale eerste deel. ‘Book of Shadows’ was namelijk een album dat de perfectie benaderde. Om maar met de deur in huis te vallen, dat is helaas niet gelukt en hadden we eerlijk gezegd ook niet mogen verwachten.

‘Book of Shadows II’ is voor ons wel de ultieme revanche voor het matige Bospop optreden vorig jaar. En het zal ons ook niet verbazen als dit album later dit jaar nog hoge ogen gaat gooien in de eindlijstjes. Want de nummers die Wylde voor dit tweede deel heeft geschreven zijn namelijk van grote klasse. Van opener ‘Autumn Changes’ (dat enigszins aan ‘Black’ van Pearl Jam doet denken) tot en met afsluiter ‘The King’ is het genieten geblazen van de heerlijke lazy zang en het geweldige gitaarspel (gelukkig weinig snel, sneller, snelst-materiaal) van de heer Wylde.

Alle composities op dit album zijn dik in orde. De Europese cd-versie herbergt hier het ultieme bewijs van. Op deze versie staan namelijk als extraatje de pianoversies van de nummers ‘Tears of December’ en ‘Lost Prayer’. Dat deze nummers ook zonder gitaar weten te beklijven zegt wat ons betreft genoeg.

Wylde bewijst met ‘Book of Shadows II’ nog steeds relevant te zijn. En nu maar hopen dat hij op Graspop dat ellenlange gepiel achterwege laat en de nummers hun werk laten doen.

Zakk Wylde revancheert zich met 'Book of Shadows II'
Score90%
90%Totale score