U heeft ons de laatste drie weken gemist? Dat kan kloppen, want CounterCulture Tip 10 was even met vakantie! Het fijne van de muziekbranche is dat die gewoon door is gegaan in die weken. Daarom vandaag een nieuwe top 10, in niet zomaar een week, maar een week waarin de topsingles elkaar in rap tempo opvolgden.  

Tip: Volg de lijst ook op Spotify en ontvang wekelijks tien singletips aldaar!

  1. Red Hot Chili Peppers – Dark Necessities

Het meest verbaasd waren we deze week over de nieuwe Red Hot Chili Peppers. De formatie brengt deze zomer een nieuw album uit, en als de volledige plaat zo goed en relevant klinkt als eerste single Dark Necessities kan dat wel eens de beste Peppersplaat in tijden worden. Succesingrediënten? Naast wat we van de Amerikaanse sterrenband kennen roemen we de productiehand van sterproducer Danger Mouse, het heerlijke pianoriffje en de meest funky basslijn die Flea heeft mogen spelen sinds Blood Sugar Sex Magic. Kan de inmiddels toch behoorlijk belegen Amerikanen nog een behoorlijke mainstreamhit opleveren!

  1. Radiohead – Burn The Witch

Baas boven baas. De Peppers kwamen deze week met een tamelijk onverwachte nieuwe single, Radiohead kwam met een compleet album. Eerste single Burn The Witch fascineert ons van die plaat het meest, vooral omdat het Radioheaduniversum op die plaat tot het verst mogelijk wordt uitgespannen. We horen indie, low-fi, dance, orkestrale strijkers en – totaalkunst – zien daarbij een van de meest beklijvende clips die Radiohead ooit maakte. Nieuw hoogtepuntje in onze sowieso al vrij dierbare Radiohead-collectie.

  1. DMAs – Play Out

Afgelopen donderdag zagen wij DMAs live in Amsterdam en daarover waren wij erg te spreken. Wat ons daar vooral opviel was de geweldige opbouw van de nummers van de Australiërs. Ook op Play Out zit die opbouw weer ontzettend mooi in elkaar. Begint klein, en eindigt snoeihard en grotesk. Luister ook de schitterende, licht campy tekst over ultieme verbondenheid. ‘I’m Stuck Inside Of You / You’re Stuck Inside Of Me’.

  1. Astronauts Etc. – Place With You

Ook al zo’n band waarvoor wij graag de barrières opklimmen. Het duurde even, maar de wereld lijkt eindelijk de schoonheid van Mind Out Wandering van San Francisco’s meest hippe indieband Astronauts Etc. te hebben omarmd. Dankzij een liveversie van Place With You krijgt die geweldige plaat nu de (alternatieve) aandacht die het verdient en dus nemen wij de albumversie graag op in onze top tien, om ook u te laten horen dat er op het gebied van zwijmelindie momenteel niet veel beters te krijgen is!

  1. Dazzled Sticks – De Tunnel

Wie op vijf mei het meeste nieuwe zieltjes gewonnen heeft? Wij weten het niet, maar we denken dat Dazzled Sticks, het samenwerkingsproject tussen Tjeerd ‘Dazzled Kid’ Bomhoff en Opgezwolle-coryfee Sticks, een goede kans maakt. De vindingrijke beats en zonnige hiphop kleurde onze Bevrijdingsdag vrolijk in, en de ultrapositieve feelgoodtrack De Tunnel viel ons daarbij nog extra op. Sterke tekst, strak gerapt, positief en vol humor; Sticks bewijst dat hij nog altijd Koning, Keizer, Admiraal van de Nederlandse hiphopscene is.

  1. Compact Disk Dummies – Holy Love

Laten we ze even voorstellen. Compact Disk Dummies is een heel jong electropopduo uit wereldstad Desselgem in West-Vlaanderen. De twee broers wonnen in 2010 de Belgische versie van Kunstbende en hadden vóór ze er zelf erg in hadden een redelijk hitje met de ook al uitstekende single The Reeling. Holy Love is de leadsingle van prima debuutplaat Silver Souls. Synopsis? Sympathiek bandje uit sympathiek stadje maakt een heerlijk licht popliedje als single van een prima debuutplaat. Meer kunnen we er ook niet van maken. Lekker zomers!

  1. Jason Molina – I’ll Be Here In The Morning

Naar bescheiden mening van ondergetekende was de fijnste Record Store Day release van dit jaar de Townes van Zandt-EP die postuum van Jason Molina verscheen. U had nog nooit van Van Zandt gehoord? Nadat u uw mond heeft gespoeld is het hoog tijd de prachtige, vaak korte countrypopsongs die hij in de jaren ’70 en ’80 maakte te gaan beluisteren. Opvallend: De cover is vermoedelijk het laatste werk dat we van de in 2013 op 39-jarige leeftijd aan een alcoholvergiftiging overleden Molina gaan horen. Wie naar zijn stem luistert beseft hoe jammer dat is.

  1. Blues Saraceno – The River

Wie de overigens vrij onderhoudende nieuwe televisieserie ‘Onder De Radar’, over arrestatie-eenheden bij de politie, kijkt zal dit nummer bekend in de oren klinken. Dat geldt ook voor kijkers van de Amerikaanse serie Teen Wolf, waar dit nummer speciaal voor aangepast en aangedikt werd. Het resultaat is The River, een zwaar Amerikaanse whiskyrocker die direct uit een Jack Danielsreclame lijkt te zijn gehaald. Blues Saraceno leek ooit de nieuwe Johnny Cash te worden, is daar wellicht wat te plat voor, maar zijn tracks blijven fascinerend en vlijmscherp. Zouden wij wel eens op een Europees festivalletje willen zien!

  1. Thrice – Blood On The Sand

De Amerikaanse post-hardcoreformatie Thrice bestaat inmiddels alweer bijna twintig jaar en heeft in die jaren behoorlijk wat stijlen geprobeerd. Konden de hardcoreplaten van de heren niet echt op goede (lees: op dramatische) recensies rekenen, daar trok het internationale persapparaat de punkrockplaten van de Amerikanen prima. Op Blood On The Sand lijkt de formatie weer richting de punkrock te zijn gekeerd en dus klinkt Thrice weer even relevant als ze aan het begin van deze eeuw klonken. Musthear voor punkrockliefhebbers.

  1. De La Soul – Trainwreck

Er zijn dingen die nooit veranderen. Bakens van rust in een wereld in transitie. In die traditie past ook De La Soul, het driekoppige jazzhiphopmonster uit Long Island, NY. Sinds hitsingle Me, Myself and I is er stilistisch werkelijk niets veranderd en dus klinkt ook Trainwreck, eerste nieuwe track van de heren in drie jaar, weer precies zoals je van de heren mag verwachten. Twee verrassingselementen: we horen ergens verstopt een snippet James Brown en vinden dat deze track wel een heel bijzonder einde heeft. Luister en huiver!