Counter Culture shorts nummer #22 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze tweeëntwintigste editie van shorts vind je zes mooie microreviews van de nieuwe albums van Old Fire, Wovenhand, Ghost B.C., Bruce Springsteen, Steven Wilson en Thy Catafalque.

Old Fire – Songs from the Haunted South (80 punten)

old fireOld Fire is eigenlijk John Mark Lapham, bij sommigen bekend van bands als The Earlies en The Late Cord. ‘Songs from the Haunted South’ is een project waar Lapham al zo’n tien jaar mee bezig is en zo mogelijk al nog langer over droomt. Op dit album krijgt Lapham hulp van diverse zangers en muzikanten. Zo horen we o.a. DM Stith, Alex Maas (Black Angels), Tom Rapp (Pearls Before Swine) en Thor Harris (Swans) voorbij komen. ‘Songs from the Haunted South’ is niet een album dat je zomaar even opzet tijdens de afwas, maar echt een album dat de volledige aandacht nodig heeft. Het liefst beluister je dit album met een fatsoenlijke koptelefoon, want het album zit vol met wonderschone details. De muziek is spookachtig en dromerig tegelijk en heeft wat weg van een kruisbestuiving tussen Sparklehorse, Get Well Soon en David Sylvian.

Recensent: Jeroen Voncken

Wovenhand – Star Treatment (65 punten)

a1899974313_10‘Star Treatment’ is alweer het achtste studio album voor David Eugene Edwards onder de naam Wovenhand. Met ‘Come Brave’ hakt Edwards er direct flink in. Edwards klinkt namelijk nog even bevlogen als pakweg 20 jaar geleden. Helaas is het nummer wel erg eendimensionaal en klinkt de band als een lompe U2 in overdrive. Gelukkig weet Edwards zich met het vreemde ‘Swaying Reed’ en het galopperende ‘The Hired Hand’ enigszins te herpakken. Toch duurt het pas tot de tweede helft van het album dat Edwards ons echt bij de spreekwoordelijke lurven weet te grijpen. De nummers ‘All Your Waves’, ‘Go Ye Light’ en ‘Low Twelve’ zijn hier debet aan. Toch blijven we na het afsluitende ‘Low Twelve’ met een onbevredigd gevoel zitten, want alles op ‘Star Treatment’ heeft Edwards al eens eerder en beter gedaan.

Recensent: Jeroen Voncken

Ghost B.C.– Popestar EP (80 punten)

Ghost-PopestarEn daar was dan zomaar ineens nieuw werk van Ghost B.C. Iets met ijzer smeden terwijl het heet is, moet Papa Emeritus III hebben gedacht. Dus Papa schopte zijn Nameless Ghouls de studio in en kwam er met de Popestar EP onder de mijter weer uit. Vijf nummers telt de EP, waarvan een nieuw nummer en vier covers. ‘Square Hammer’, het nieuwe nummer, opent de EP en hakt er direct lekker in. Alle Ghost B.C. elementen zijn aanwezig, een lekkere hook, kerkorgeltjes en niet te vergeten het zalvende stemgeluid van Papa Emeritus III zelve. Ook de covers zijn erg geslaagd, met name ‘Missionary Man’ van The Eurythmics is Papa Emeritus III en zijn Nameless Ghouls op het gekastijde lijf geschreven.

Recensent: Jeroen Voncken

Bruce Springsteen – Chapter and Verse

downloadBruce Springsteen staat met zijn 66 jaar nog altijd in het middelpunt van de belangstelling. Is het niet met het feit dat hij het ene na het andere eigen marathonshowrecord verbreekt, dan is het wel, zoals nu, dat hij met een autobiografie op de markt komt. En bij zo’n autobiografie hoort natuurlijk ook een begeleidend album. Geen geheel nieuw album helaas, maar een verzamelaar met daarop een dwarsdoorsnede uit ’s mans oeuvre. Verzamelaars zijn er natuurlijk genoeg van Springsteen en eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat er veel betere verzamelaars zijn van Springsteen dan ‘Chapter and Verse’. Het leuke aan ‘Chapter and Verse’ is echter dat er vijf onuitgebrachte songs op staan. Songs uit de tijd dat Springsteen nog geen Springsteen was, maar in bands speelde met namen als The Castilles en Steel Mill. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar met name geschikt voor de echte Springsteen adepten die echt alles van de goede man willen hebben.

Recensent: Jeroen Voncken

Steven Wilson – Transience

transience‘Transience’ is een verzamelaar. ‘Songs recorded between 2003-2015: an introduction to the more accessible side of Steven Wilson’, valt er te lezen op de inlay. In 2015 kwam deze verzamelaar al eens uit op LP en nu deze maand dan ook eindelijk op cd. De cd kent in de vorm van ‘Happiness III’, van het dit jaar verschenen mini album ‘4 ½’, ook nog eens een aangename toevoeging ten opzichte van de LP. Voor de mensen die Steven Wilson nog niet kennen is ‘Transience’ een meer dan uitstekende ‘instapper’. Wanneer ‘Transience’ je bevalt, is het dan ook zeker aan te raden om de rest van ’s mans oeuvre eens te gaan belsuiteren.

Recensent: Jeroen Voncken

Thy Catafalque – Meta (85 punten)

Thy-Catafalque-Meta-e1468940411311Eenmans black metal projecten vindt ondergetekende doorgaans een beetje sneu. Je stopt veel liefde in je project, maar meestal verzandt het in goede bedoelingen, omdat je in je eentje muzikaal technisch nooit echt kunt brengen wat bijvoorbeeld een band met vier gelouterde muzikanten wel zou kunnen. Heel af en toe zijn er uitzonderingen. Zoals Zeal and Ardor, dat eerder dit jaar met ‘Devil is Fine’ een prachtplaat uitbracht. Een plaat waarop blues en black metal verrassend goed samen gaan. Ook ‘Meta’ van Thy Catafalque is zo’n positieve uitzondering. Dat dit Hongaarse eenmans black metal project wel wat in haar mars heeft, wisten we natuurlijk al van vorige releases. Ook ‘Meta’ maakt een geweldige indruk. Avant-garde, black metal, folk en ambient worden gecombineerd tot een smakelijk geheel. Onderwerp het 21 minuten durende ‘Malmok Járnak’ maar eens aan een grondige luisterbeurt en je zult verstelt staan. Klasse!

Recensent: Jeroen Voncken