Post-hardcore band Touché Amoré is met ‘Stage Four’ alweer toe aan haar, juist ja, vierde studioalbum. Maar nee, de albumtitel slaat niet op het heugelijke feit dat de band haar vierde album uitbrengt, maar op de fase waarin de kanker van de moeder van zanger en tekstschrijver Jeremy Bolm zich bevond toen ze hiermee gediagnosticeerd werd. De gradering fase vier zegt natuurlijk genoeg en de moeder van Bolm kon dan ook niet meer worden geholpen.

‘Stage Four’ is dientengevolge een album geworden dat draait om het overlijden van de moeder van Bolm. Alle pijn en frustratie komen er uit. Hoe? Waarom? Dit levert een mooie doch pijnlijke inkijk in de psyche van Bolm op. Bolm slaat je om de oren met teksten als ‘She passed away an hour ago while you were on stage living the dream’ (‘Eight Seconds’) en ‘You died at 69 with a body full of cancer. I asked your god how could you but never heard an answer. No one saw it coming, the diagnosis of stage four. The bravest woman I know that survived it once before’ (‘Displacement’).

Deze tot op het bot gaande teksten worden ondersteund door een pot furieuze post-hardcore van de bovenste plank. Dat de band aardig wat in haar mars had, wisten we al van haar vorige albums. Maar op ‘Stage Four’ komt alles twee keer zo hard aan. Het mooiste nummer van het album is misschien nog wel afsluiter ‘Skyscraper’ (met Julien Baker). Een nummer waarop flink wat gas terug wordt genomen en de band enigszins klinkt als The National.

‘Stage Four’ is hiermee een schitterend eerbetoon geworden aan de moeder van Bolm en een album dat iedere punk/post-hardcore liefhebber in de kast moet hebben staan.

'Stage Four' van Touché Amoré is indrukwekkend eerbetoon aan overleden moeder zanger
Waardering90%
90%Totale score