We hebben even op moeten wachten op het negende studio album van Pain of Salvation. Een kleine zes jaar maar liefst. En dan rekenen we het maar half geslaagde tussendoortje ‘Falling Home’ even niet mee. Dit lange wachten had zijn redenen. Belangrijkste reden was dat bandleider Daniel Gildenlöw begin 2014 werd opgenomen in het ziekenhuis met een vleesetende bacteriële infectie. Een infectie die Gildenlöw niet alleen drie maanden aan een ziekenhuisbed kluisterde, maar hem ook bijna het leven kostte. Gildenlöw moest diverse operaties ondergaan om de bacterie te kunnen overwinnen. Na ontslagen te zijn uit het ziekenhuis, wachtte hem thuis ook nog een lange revalidatieperiode.

Deze periode heeft natuurlijk zijn weerslag gevonden in het album. ‘In the Passing Light of Day’ is dan ook een erg donker en persoonlijk album geworden. Een album waarop Gildenlöw de demonen uit deze periode, hij keek de dood letterlijk in de ogen, van zich afschrijft. Naast tekstueel, is het album ook muzikaal een stuk zwaarder dan zijn recente voorgangers. De jaren ’70 invloeden van ‘Road Salt One’ en ‘Road Salt Two’ zijn naar de achtergrond verdwenen en de band grijpt veelal terug op haar oude stijl.

Het album opent met ‘On a Tuesday’ in Messugahiaanse stijl. De dissonante riffs en tegendraadse drumritmes vliegen je om de oren in dit tien minuten durende epos. De toon is hiermee gezet voor de rest van het album. Gildenlöw en consorten nemen je mee op een emotionele achtbaanrit langs alle gemoedstoestanden die Gildenlöw ervaarde in zijn gevecht tegen de vleesetende bacteriële infectie. Dit levert fantastische tracks op, zoals het op single uitgebrachte ‘Meaningless’, het prachtige ‘Full Throttle Tribe’, het Floydiaanse ‘Angel of Broken Things’ (die gitaarsolo!) en de afsluitende vijftien minuten durende titeltrack.

Met een speelduur van meer dan 70 minuten is ‘In the Passing Light of Day’ niet zomaar een album dat je even opzet tijdens het schoonmaken van de spruitjes. ‘In the Passing Light of Day’ is een typische groeiplaat geworden, een album dat luisterbeurt op luisterbeurt verdient. Je zult zien dat de nummers zich stuk voor stuk in je hoofd nestelen. Jaarlijstjesmateriaal! Of is het daar nog te vroeg voor?

'In the Passing Light of Day' van Pain of Salvation kruipt onder de huid
Waardering90%
90%Totale score