Vàn Records is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de meest interessante underground labels op het gebied van Black-Metal en andere Occulte muziekrichtingen. Met bands als Urfaust, The Ruins Of Beverast, King Dude en vele andere in hun stal hebben ze ons de afgelopen jaren vaak weten te verbazen. Bij ons Nederlanders is het label misschien wel het meest bekend vanwege The Devil’s Blood, Vàn Records was hun absolute thuisbasis. De komende maanden komen er op het label een aantal MLP’s uit, tijd dus voor wat short-reviews van deze releases.

Árstíðir Lífsins – Heljarkviða MLP

Árstíðir Lífsins oftewel de seizoenen des levens is in principe een project van leden van het Duitse Helrunar en Árni van Carpe Noctem uit IJsland. In deze samenstelling brachten deze heren al een drietal volledige albums en nu de derde mini uit. De langspelers vielen in het verleden vooral op vanwege hun uitermate mooie grafische vormgeving. Deze nieuwe release bestaat ui twee delen van ieder bijna 20 minuten, dit zou je dus in principe als een volledig album kunnen beschouwen, er zijn platen die minder lang duren. Wederom op deze release Atmospheric Pagan Black-Metal met veel oog voor detail en een enorme muzikaliteit, een waar genoegen om op te zetten en eens lekker achterover te hangen.

9/10

Kjeld/Wederganger – Split MLP

Friese Zwart-metaalers vermengd met Gelderse Drek op een plaat, twee van Neerlands beste Black Metal bands samen op een stuk vinyl. Kjeld met hun ruige snelle Black-Metal sound en Wederganger, ietsje trager, ietsje Noors klinkende. Met het nummer ‘Banier’ heeft Kjeld in mijn oren, op ‘meditation II’ van Urfaust na dan, het beste Nederlandse Black-metal nummer van 2016 opgenomen. Wat klinkt dit, godverdomme, lekker. En dan dat drumwerk, Fjildslach weet de vellen perfect te raken. Wederganger klinkt iets meer Noors na mijn mening, lekker vier-kwarts-maat werk met een combinatie van krijs en normale zang. Alle teksten zijn in het Nederlands, dit is voor de buitenlandse luisteraar bere-interessant maar laat bij ons Nederlanders misschien af en toe een kleine glimlach verschijnen. Maar desondanks een enorme vette plaat.

8,7/10

Laser Dracul – Laser Dracul MLP

Laser Dracul is een Zweedse Doom/Stoner- Metal band die knie diep in de jaren tachtig zitten. In principe is deze plaat gewoon de re-release van de demo die de band dit jaar uitgebracht heeft, dit mag de pret echter niet drukken. Wat kun je verwachten van deze Scandinavische Stoner-rockers? Onvervalste Doom/Stoner met veel invloeden uit de jaren zeventig en tachtig, lekker vunzig op zijn tijd. Misschien wel een van de meest interessante plaatjes van dit jaar in dit genre.

7,8/10

The Ruins Of Beverast – Takitum Tootem MLP

The Ruins Of Beverast wisten zich de afgelopen jaren tot een Kult-act omhoog te werken, dan te bedenken dat de heren gewoon uit Aken komen. Hun zware Occulte/Atmosferische Black Metal is niet voor iedereen weggelegd maar ook op deze plaat bewijzen de mannen weer dat zij van vele markten thuis zijn. Vooral het titelnummer, wat eigenlijk maar uit één hoofd riff bestaat en bijna sjamanistische drums, blijft nog uren nagalmen in je hoofd. Helaas geen volledig album anders zou hij zomaar eens mijn jaarlijst hebben gehaald.

9/10