Met slechts de single ‘Oweynagat’ op zak maakt Dool alweer een poosje indruk op de Nederlandse podia. Roadburn, Eurosonic Noorderslag, wat festivals en een rijtje cluboptredens zorgen dat de naam onmiskenbaar rondzingt in het alternatieve circuit. De reputatie snelt de band vooruit en dat Dool de ‘underground’ snel zal gaan ontstijgen, daar is iedereen die het vijftal aan het werk heeft gezien het wel over eens. Al blijft de band rondom zangeres/gitariste Ryanne van Dorst (aka Elle Bandita) wel een act voor de fijnproevers en zal het gros van het mainstream publiek de eerste langspeler ‘Here Now, There Then’ wellicht wat zwaar op de maag ervaren.

Het Duitse label Prophecy Productions pakte haar kans om de band te tekenen en in de bijgeleverde bio vat Ryanne van Dorst het thema van de plaat samen met termen als ‘dromen’, ‘Ambitie’ en ‘doorzettingsvermogen’. Bij die thematiek zou je wellicht al snel vrolijke opbeurende muziek verwachten, maar de toonzetting is toch vooral duister en onheilspellend gedurende de 8 tracks.

Het album opent fraai met het meeslepende en doomy ‘Vantablack’. Tien minuten lang grijpt deze track je bij de keel, waarbij de ritmesectie (bestaande uit voormalig The Devil’s Blood muzikanten) zorgt voor de bezwerende stuwende basis. Het daarop volgende ‘Golden Serpents’ is mede door de akoestische gitaar en pakkend gezongen refrein een stuk toegankelijker. Het stemgeluid van Ryanne is karakteristiek, soms wat snerpend, maar ook verrassend veelzijdig op dit album. Luister maar eens naar de melodieën ‘In Her Darkest Hour’ waar Van Dorst vocaal uitblinkt.

De reeds genoemde single ‘Oweynagat’ zorgt voor de nodige groove, dynamiek en kenmerkt zich met fantastich gitaarwerk als een heerlijk compositie. Hoewel er regelmatig met maar liefst drie gitaren wordt gemusiceerd, blijft de totale sound transparant en organisch. ‘The Death of Love’ is ook alweer zo’n pareltje welke met een fragiele start opbouwt en zich ontpopt als een fraai alternatief werkstuk. Met de uptempo track, vol inventieve riffjes en gitaarloopjes, sluit ‘She Goat’ vervolgens het album in stijl.

Over de gehele plaat haalt Dool een waanzinnig hoog niveau. Met ‘Here Now, There Then’ zet Dool een nieuwe standaard in het donkere rock spectrum. Niet alleen in Nederland, maar ook ver daarbuiten kan de band wel eens hoge ogen gaan gooien.

Op vrijdag 17 februari komt de plaat uit en die avond speelt de band tevens op Doomstad in Utrecht (gepresenteerd door Ekko en Never Mind the Hype). Naast Dool krijg je er ook Obese en Steak Number Eight bij voor 11 euro. Komen dus!

Met 'Here Now, There Then' zet Dool een nieuwe standaard
Score92%
92%Totale score