De tijden dat je behoorlijk je best moest doen om Jedi Mind Tricks een jaar niet te zien ligt alweer behoorlijk ver achter ons. Tien jaar geleden was de formatie ongeveer vier keer per jaar in ons land, met name als bijverdienste voor de formatie, die in Duitsland nog altijd populairder is dan waar ook ter wereld.

In die tijd was Jedi Mind Tricks ook nog eens een mega-relevante en maatschappelijk betrokken hiphopact, die de wereld veroverde met een uniek undergound-geluid. Met name debuutplaat ‘The Psycho-Social’ kunt u er uit die tijd gerust nog eens bijpakken.

In die tijd had Jedi Mind Tricks geen geweldige livereputatie. De zwaarlijvige frontman Vinnie Paz had moeite om zijn snelle tracks qua adem bij te kunnen benen en liveproducer Question was op z’n zachts gezegd niet echt in staat om daar live op in te spelen door het ritme van de platen aan te passen aan de ademsnelheid van Paz. Vaak een vrij kolderiek gezicht.

Voor alle fans die deze reünietour daarom hebben overgeslagen hebben we goed nieuws: Jedi Mind Tricks nieuwe stijl heeft het allemaal veel beter op orde. Vinnie Paz is afgevallen en rapt live beter dan in zijn hoogtijdagen, de nieuwe backline is scherper en gelukkig vist Vinnie niet alleen uit zijn matige nieuwe werk, maar wordt juist het oude werk niet geschuwd. Wel jammer (en standaard JMT-probleem); het aantal keer dat Paz alle verses in een track uitrapt zijn op één hand te tellen. Op nul ook helaas.

Zo voelt het geheel soms wat medlyesk aan. Een show van Jedi Mind Tricks voelt soms als een grote ‘roeien-met-de-riemen-die-je-hebt-show’. Van de originele bezetting is niet veel meer over, met de muziek is het eigenlijk alleen bergaf gegaan sinds de formatie van de crew in ’96 en de show van deze avond is wel erg gestoeld op voorgeproduceerde ‘improvisatie’

En toch heeft JMT iets bijzonders. Dat is frontman Vinnie Paz. De begeester van de complete independent hiphopgolf die Amerika rond de eeuwwisseling in een ijzeren greep hield heeft de uitstraling van een alleenheerser en staat op het podium met een dusdanig indrukwekkende zelfverzekerdheid dat andere rappers daar echt nog wat van zouden kunnen leren. Paz is zo’n man waar eigenlijk alle jonge hiphoppers eens naar zouden moeten gaan kijken. Boodschap? Iets meer letten op je gezondheid en je kunt nog een hele grote worden.

Daarom moet Jedi Mind Tricks ook zeker rond blijven touren. Dit is een act die je als zelfverklaard hiphopliefhebber eens per vijf jaar live moet zien. Al is het maar om die paar hits mee te kunnen rappen. Geen memorabele avond, maar wel een avondje puur vermaakt.