Counter Culture shorts nummer #30 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze dertigste editie van shorts vind je vijf mooie microreviews van de nieuwe albums van Spoil Engine, Deez Nuts, Vampire, Lakeshore en Apocalypse Orchestra.

Spoil Engine – Stormsleeper (78)
Het Vlaamse Spoil Engine heeft ballen. Gigantische ballen! Nadat frontman Niek Tournois in 2014 de baand verliet, besloten de overblijvers om Iris Goessens als zangeres in te lijven. De komst van deze dame veranderde de koers van Spoil Engine. ‘Stormsleeper’ is haar debuut en de band is dankzij haar harder en gevaarlijker geworden. Goessens heeft namelijk goed geluisterd naar Arch Enemy en kan grunten als de beste. Haar screams zijn lekker gemeen(d) en geven de tracks net dat beetje extra. Haar clean vocals zijn helaas minder overtuigend en klinken te dun. Dat euvel zal bij een volgend album vast verholpen zijn. Fans van formaties als Arch Enemy, The Antagonist en Slipknot zullen deze groovy metalcore zeker kunnen waarderen.

Recensent: Frank van de Ven

Deez Nuts – Binge & Purgatory (81)
Het Australische Deez Nuts waagt zich aan Amerikaanse hardcore met hiphopinvloeden. De band heeft een nichemarkt gecreëerd en dat leverde naast een aantal woedende genrepuristen vooral een hoop fans op. Op ‘Binge & Purgatory’ wordt niet van de formule afgeweken. Frontman JJ Peters rapt en zingt zich met veel agressie naar de eindstreep. Onder begeleiding van felle en logge gitaarpartijen levert dat opnieuw een pakkend album vol agressieve muziek op. Deze muzikale energiebommetjes komen keihard binnen. Deez Nuts zorgt ervoor dat je zin krijgt om je huis opnieuw in te richten (lees: in blinde woede je huisraad aan diggelen te slaan en tegen de schemerlamp te pogoën). Goede hardcore hoort dat gevoel op te roepen. Missie geslaagd dus!

Recensent: Frank van de Ven

Vampire – With Primeval Force (82)
Vampire is een deathmetalband uit Gothenburg. Deze Zweedse formatie bestaat uit leden die zich verschuilen achter namen als Hand Of Doom en Command. Die zweem van mysterie gaat niet op voor de muziek. Debuut ‘With Primeval Force’ bestaat uit authentieke oldschool deathmetal zoals die al tientallen jaren gespeeld wordt. Het feit dat deze formatie uit het Zweedse Gothenburg komt, is al bijna een kwaliteitsstempel te noemen. Een flinke dot melodie en geweldig gitaarwerk zorgen er namelijk voor dat deze schijf geen moment verveelt. Liefhebbers van Entombed en In Flames zullen deze schijf vast waarderen. Origineel is deze plaat allerminst, maar pakkend en energiek wel.

Recensent: Frank van de Ven

Lakeshore – 41 (67)
Lakeshore is de nieuwe band van Ben en Joe Lionetti. Deze broers stonden aan de basis van nu-metalcore groep Emmure. De gitarist en drummer verlieten die formatie in 2009 nadat ze onenigheid kregen met de overige bandleden. Anno 2017 beproeft het duo opnieuw hun geluk in de muziekindustrie. Of ze veel nieuwe zieltjes gaan winnen met Lakeshore valt nog te bezien. Deze post-hardcore met metalen randje mist een eigen smoel. Deze gelikte radiorock heb je al tig keer gehoord. De anonieme, zeikerige zang van frontman Shawn Adams klinkt inwisselbaar en muzikaal gezien hoef je geen enkele verrassing te verwachten. Echt slecht is deze EP niet, maar een onderscheidend vermogen bezit deze band niet. Doorsnee Amerikaanse ‘harde’ muziek dus.

Recensent: Frank van de Ven

Apocalypse Orchestra – The End Is Nigh (81)
Het Zweedse Apocalypse Orchestra doet iets nieuws, Deze band combineert theatrale middeleeuwse muziek met metal. Denk dan aan doedelzakken en een frivole luit die je vermengt met elektrische gitaarpartijen. In gedachte zie je nu vast lange eettafels vol wild en gevogelte en kelken vol dubieuze alcoholische versnaperingen staan. De gasten laven zich aan al dat eten en lallen dronken mee met de muziek van de minstrelen. Op de achtergrond zet een metalband dit tafereel luister bij. Apocalypse Orchestra roept dat gevoel op en dat resulteert in een opmerkelijk debuut. Zeker niet voor iedereen. De gedragen zang doet bij vlagen denken aan de voordracht van Till Lindemann van Rammstein. Of bovenstaande beschrijving een aanrader of afknapper is, is aan jou. Uniek is deze schijf zeker!

Recensent: Frank van de Ven