Counter Culture shorts nummer #35 alweer. Geen zin om complete albumreviews met hele lange lappen tekst te lezen? Dan hebben wij de shorts voor je. In deze vijfendertigste editie van shorts vind je vijf mooie microreviews van de nieuwe albums van Zaius, I, The Dreamer, Sink In, The Haunted en The Birthday Massacre.

Zaius – Of Adoration (81)
Zaius maakt melancholische postrock met een metalen randje. Bij vlagen doet de band aan Between The Buried And Me denken. ‘Of Adoration’ klinkt als de soundtrack van een nooit gemaakt Hollywooddrama dat door een actieregisseur is ingeblikt. Met een goede koptelefoon kun je de scènes bijna voor je zien! Het einde van de film nadert en onze held beseft dat gemaakte fouten rechtgezet moeten worden. En snel! Hij springt in zijn auto en scheurt zo snel als hij kan – verkeersregels en overige weggebruikers negerend – naar de plaats van bestemming. Tijdens deze dodemansrit overdenkt hij zijn leven. Gedachten over gemaakte fouten schieten door zijn hoofd. Er is twijfel over de toekomst. Zo klinkt Zaius: enerverend, gelaagd maar altijd energiek.

Recensent: Frank van de Ven

I, The Dreamer – Shadow Hearts (75)
Het Amerikaanse I, The Dreamer debuteert niet verkeerd met de EP ‘Shadow Hearts’. De formatie maakt een combinatie van metalcore en post-hardcore. Twee behoorlijk uitgekauwde genres dus. Het wiel wordt dan ook niet uitgevonden, maar toch is deze schijf zeker niet verkeerd. Deze gasten weten wat ze doen en dat levert toffe muziek op. De dromerige sfeer geeft ‘Shadow Hearts’ iets aparts. Het strakke gitaarspel in combinatie met de overtuigende clean vocals en rauwe schreeuwzang werkt. Soms roept I, The Dreamer herinneringen aan The Amity Affliction op. Geen slecht vergelijkingsmateriaal toch? Laat dat complete album maar komen!

Recensent: Frank van de Ven

Sink In – Ordinary People, Extraordinary Things (57)
Sink In klinkt als een vlakke kopie van Fall Out Boy. Gezwollen zang, pompeuze refreintjes en overdreven gearticuleerde zang: check! In tegenstelling tot FOB mist Sink In de hooks, energie en gevatte lyrics. Als je vervolgens dan ook nog de toffe gitaarlicks wegsaneert blijft er niet veel over. Ook de zang overtuigt niet. De frontman van Sink In is duidelijk geen Patrick Stump. ‘Ordinary People, Extraordinary Things’ is een overbodige release. De poppy radiorock beklijft geen moment. Deze gitaararme kloon is saai en vlak. Jammer.

Recensent: Frank van de Ven

The Haunted – Strength In Numbers (79)
Van een plaat van The Haunted verwacht je dat er snoeiharde composities op staan, dat de schreeuwzang vanuit de tenen komt en dat woede de drijfveer van de songteksten is. ‘Strength In Numbers’ stelt wat dat betreft dan ook geen moment teleur. Frontman Marco Aro gooit al zijn frustratie eruit en dat resulteert in een furieuze pot metal. The Haunted klapt erop en grijpt de aandacht met een mix van trash, hardcore en melodeath. Deze Scandinavische veteranen – de band is sinds 1997 actief – flikken het weer! Fans van lompe, compromisloze muziek moeten deze release zeker checken.

Recensent: Frank van de Ven

The Birthday Massacre – Under Your Spell (92)
Bands en muzikanten hebben doorgaans een hekel aan genreaanduidingen. Zelfs de meest generieke metalcore band haat het als men een stempel op hun muziek drukt. The Birthday Massacre heeft de perfecte manier gevonden om aan de hokjesgeest te ontsnappen: een eigen genre verzinnen! De muzikale stijl van The Birthday Massacre omschrijven, is namelijk een echte uitdaging. Is dit een darkwave band met een metalen randje of luister je naar een industrial metal band met poppy postpunk neigingen? Feit is dat dit gezelschap een geheel eigen geluid heeft. Dit zevende studioalbum klinkt opnieuw als een extreem gewelddadige versie van een nooit gemaakte Tim Burton film. Schattige zang van frontvrouw Chibi en poppy deuntjes worden afgewisseld met duistere teksten en inktzwarte industrial metal. ‘Under Your Spell’ is een intrigerende plaat van een zwaar onderschatte band. Als je echt muzikaal verrast wilt worden, kun je niet om deze band heen.

Recensent: Frank van de Ven