Poppunkbands en jubileumtours: dat is al een paar jaar een gouden combinatie. Het is dit jaar de beurt aan het Amerikaanse Mayday Parade, want debuutplaat A Lesson in Romantics viert zijn tiende verjaardag. De band staat in een uitverkochte Melkweg en heeft met Waterparks en With Confidence ook nog eens twee leuke supports meegenomen.

Waterparks

Waterparks mag de avond aftrappen. Dat het Texaanse trio populair is spreekt voor zich: de Oude Zaal is voor hen al helemaal volgestroomd. De praatgrage frontman Awsten Knight windt het publiek moeiteloos om zijn vinger. De korte set van de jonge poppunkers bestaat uit de lekkerste liedjes van debuutalbum Double Dare. ‘Stupid for You’ en ‘Royal’ zijn op plaat al prima te behappen, maar ook live wordt vooral met deze tracks bewezen dat Waterparks een enorme belofte voor het genre is.

With Confidence

Datzelfde geldt absoluut voor With Confidence. De Australiërs hebben ook één studioalbum op zak en touren pas voor de tweede keer in Europa. With Confidence speelt met wat meer bombast; dat maakt het optreden soms wat overdone, maar de energie van het kwartet is aanstekelijk. Bovendien doet de band zijn naam eer aan: met veel zelfvertrouwen spelen de mannen hun half uur vol zonder dat de aandacht verslapt.

Mayday Parade

De emoveteranen van Mayday Parade braken in 2007 door met A Lesson in Romantics. Die plaat wordt dus 10 jaar: genoeg reden voor een feestje in Amsterdam. De Melkweg is goed wakker geschud, dus de Amerikanen kunnen rekenen op een warm onthaal. Bovendien is ‘Jamie All Over’ een gedroomde opener voor ieder concert: gelijk ontstaat er een zingende, dansende massa in de Oude Zaal.

Tweedeling

In het publiek is een opvallende tweedeling te zien: voorin staan vooral tienermeisjes, die mogelijk later bekend zijn geraakt met Mayday Parade of juist vooral zijn gekomen voor de voorprogramma’s. Wat verder achterin de zaal en op het balkon staan de eindtwintigers die waarschijnlijk tien jaar geleden vooraan stonden bij de concerten van Mayday Parade. De debuutliedjes van de band liggen na tien jaar dus nog geen stof te verzamelen in de platenkast.

Zoet

Zoals de albumtitel al doet vermoeden, zijn de liedjes van Mayday Parade veelal sentimenteel en zoetsappig. Wel zijn de tracks ongelófelijk meezingbaar en kan er vanavond veel gesprongen worden. Bovendien lijkt de band zelf nauwelijks te zijn veranderd. Anno 2017 is de lineup hetzelfde als in 2007, heeft zanger Derek Sanders nog steeds dat golvende lange haar en heeft de band nog steeds een zelfverzekerd, maar toegankelijk voorkomen. Het plezier spat van het podium en dat zorgt voor een heerlijke sfeer, ondanks de geluidstechnische mankementen. De vocalen van Sanders en drummer Jake Bundrick, misschien wel de twee meest prominente leden van het gezelschap, verzuipen soms compleet in de geluidsmix. Al is dat natuurlijk niet zo erg als honderden fans ieder woord meezingen.

Fillers

Na het intieme ‘Miserable At Best’ kakt de show bij vlagen een klein beetje in. Het is tijd voor de “fillers”: liedjes die verderop het album staan en nooit op single zijn verschenen. Het is een noodzakelijk kwaad als een album integraal van voor naar achter wordt gespeeld. Het wachten op de hitjes duurt lang. Voor de diehard fans is het echter geen probleem, en zij zijn gelukkig voldoende aanwezig om de energie zo hoog mogelijk te houden.

Greatest hits

Voor sommige bands geldt dat een jubilerend album een goed excuus is om nog even een slaatje te slaan uit het enige succesalbum. Voor andere acts is het een moment van reflectie en een reden om weer eens nummers te spelen die al jaren niet meer aangeraakt zijn. Mayday Parade valt in die laatste categorie. Sinds de release van A Lesson in Romantics kwamen er nog vier albums bij die het ieder ook niet verkeerd deden. Geheel terecht dus dat de Oude Zaal aan het einde van de avond ook nog wordt getrakteerd op een handjevol greatest hits. De band waagt zich zelfs nog aan een cover, ‘Punk Rock Princess’ van Something Corporate. Maar echt afsluiten kan natuurlijk alleen met ‘Oh Well, Oh Well’.

Mayday Parade heeft zich nooit kunnen meten met de successen van bands als Fall Out Boy, All Time Low en Panic! at the Disco. Maar vanavond laten de Amerikanen met een heerlijke jubileumshow zien dat het met A Lesson in Romantics wel degelijk een klassieker op zak heeft.