In 2012 braken The Menzingers vanuit het niets door met het fantastische derde album On the Impossible Past. Inmiddels zijn we zes jaar en twee platen verder. Vorig jaar kwam de meest recente uit, After the Party, en daarom strijken de Amerikanen zondagavond neer in de Amsterdamse Melkweg.

Net als in 2016 mogen The Menzingers rekenen op een volle Oude Zaal. De mannen uit Philadelphia lijken langzaam maar zeker steeds populairder te worden. Onder fans heeft de groep inmiddels een flinke hoeveelheid hits gescoord en die komen vanavond bijna allemaal aan bod, maar de nadruk ligt vooral op materiaal van After the Party en On the Impossible Past. Dat wordt gelijk duidelijk gemaakt met openers ‘Tellin’ Lies’ en ‘Good Things’: de zaal blijkt al meteen een paar maatjes te klein te zijn. Het publiek was immers al goed opgewarmd door Cayetana en PUP, dus kan de moshpit net zo goed gewoon aan de gang blijven.

Hard knallen

Dit is de laatste show van een lange Europese tour, maar van enige vermoeidheid is geen sprake: The Menzingers knallen zoals altijd. En hard ook, want de volumeknop in de Oude Zaal staat onmenselijk ver opengedraaid. Gelukkig is de audiomix dan wel weer goed: vooral de gitaren en vocalen van Greg Barnett en Tom May komen er goed uit. En dat is maar goed ook, want zij zijn samen veruit de grootste troef die de band heeft. De twee zijn heel goed op elkaar ingespeeld en beschikken ook over een vergelijkbaar stemgeluid, al is het vooral Barnett die de moeilijkere noten voor zijn rekening neemt.

Eén van de redenen dat de Amerikanen graag in Amsterdam spelen, is dat het Europese hoofdkantoor van hun platenmaatschappij hier gevestigd is. Epitaph Records helpt The Menzingers sinds On the Impossible Past naar alsmaar grotere successen; ‘The Obituaries’ wordt dan ook aan hen opgedragen. Aan het werk van voor 2012 besteedt de band heel weinig aandacht. Alleen ‘A Lesson in the Abuse of Information Technology’ en het energieke ‘I Was Born’ komen in het eerste half uur voorbij.

Energie

Naarmate het optreden vordert, raakt het publiek steeds meer in de ban van The Menzingers. Fans voorin krijgen veel crowdsurfers te verduren. Eén van hen krijgt zelfs gratis merchandise aangeboden nadat hij een salto doet op het podium. Tekstueel gezien is The Menzingers niet de meest vrolijke band op de planeet, maar doordat de mannen live met zo’n aanstekelijke energie spelen zit het met de sfeer toch altijd goed. Eén van de hoogtepunten vanavond is ‘Nice Things’, van zichzelf al een zeer sterke track die op ontzettend veel bijval kan rekenen. Ook ‘Lookers’ komt als grote winnaar uit de bus.

The Menzingers verkeren in bloedvorm, zo blijkt vanavond. Op wat kleine dingetjes na valt er heel weinig aan te merken op dit optreden in de Melkweg. Een heerlijke afsluiter van het weekend!