,,Eindelijk”, schreeuwt Sel Balamir, zanger van Amplifier, uit van vreugde. Na bijna twintig jaar maakt de Britse band zijn debuut in de Boerderij in Zoetermeer, een van de meest gelauwerde poppodia van Europa als het gaat om progressieve rockmuziek. ,,Het is geweldig om hier te staan, wat een fantastisch podium is dit toch.”

De Britse stonerrockers van Amplifier hebben sinds het weergaloze, titelloze debuut een stevige ontwikkeling doorgemaakt. Ze begonnen aanvankelijk als een doorsnee stonerrockband, maar verlegden naarmate de jaren vorderden hun grenzen. Tegenwoordig kan hun geluid het beste omschreven worden als een kruising tussen Queens of the Stone Age, Pink Floyd, Porcupine Tree en Coheed And Cambria, een beetje van alles dus.

Met zes ijzersterke studioalbums op zak heeft Amplifier genoeg materiaal om er een memorabele rockshow van te maken. En dat gebeurt: alle mooie liedjes van de band komen in de twee uur en een kwartier durende show voorbij. Van het verpletterende Panzer (met een glansrol voor de bassist), het Monster Magnet-achtige Freakzone tot publieksfavorieten als Motorhead en Airbourne: voor de echte Amplifier-fan valt helemaal niets te klagen.

Of toch wel: zanger Sel Balamir blijft op het podium de zwakste schakel van de band. Zijn mooie echoënde vocalen op de albums verdwijnen eenmaal live als sneeuw voor de zon. Hij vliegt geregeld uit de bocht en heeft moeite om zijn stem kracht en gevoel bij te zetten. Een klein smetje op een voor de rest muzikaal prima optreden, van een van de meest ondergewaardeerde bands die de progressieve muziekscene ooit gekend heeft.

Counter Culture heeft een paar fijne momenten van de show van Amplifier in Boerderij op beeld vastgelegd. Bekijk ze hieronder.