Na de doorbraak als alternatieve post-hardcoreband maakten de mannen van Don Broco even een uitstapje naar de wereld van de popmuziek. Met nieuwe plaat Technology keren de Britten echter terug naar hun roots: stampend gitaargeweld met een funky, dansbaar randje. Ter promotie hiervan speelt de band vanavond in de Oude Zaal van de Melkweg.

Het viertal uit Bedford, Engeland opent gelijk met een blokje Technology. Het album liet ogenschijnlijk lang op zich wachten: de eerste single, ‘Everybody’, die vanavond al vroeg voorbijkomt, werd ruim anderhalf jaar voor de albumrelease al uitgebracht. Technology telt verder nog 15 andere nieuwe tracks, die bijna allemaal op de setlist staan. Daarmee komt met name debuutalbum Priorities nogal in het gedrang: een prima plaat die echt wel meer te bieden heeft dan de titeltrack. Desalniettemin is de keuze voor de laatste twee albums, die commercieel een groter succes zijn, niet meer dan logisch.

Veelzijdig

Don Broco heeft tijdens hun tournee met 5 Seconds of Summer, waarmee ze twee keer in een uitverkochte Ziggo Dome stonden, veel nieuwe fans gescoord. Het gaat dan vooral om jonge meiden, die vanaf het eerste moment uit de hand eten van frontman Rob Damiani. Damiani is een charmante, veelzijdige frontman die zich goed weet aan te passen op het publiek waarvoor hij speelt. En laten we wel wezen: het is best knap als je zowel de fans van een popband als 5 Seconds of Summer als de metalheads op Download Festival en Rock Am Ring kunt vermaken.

Muzikaal zit Don Broco daar dan ook een beetje tussenin. Met name op ‘Superlove’ en ‘Automatic’, van het gelijknamige tweede album, laat de band zich van zijn meest poppy kant horen, maar tegelijk spatten de invloeden uit post-hardcore en nu-metal van het podium af. Bovendien zorgen de funky baslijntjes voor een hoge dansbaarheid. Dat leidt natuurlijk direct tot een chaos op de vloer en binnen enkele minuten staat de eerste stagediver al op het podium.

Schot in de roos

En die aandacht weten de mannen vast te houden. Vaak is het geen heel beste keuze om bijna alleen maar tracks van een heel nieuw album te spelen, maar Technology blijkt live een schot in de roos te zijn. Het is de eerste plaat die de band ook officieel in Nederland uitbracht en dat heeft zo z’n resultaat gehad. Don Broco werkt zich netjes door de setlist heen en maakt tussendoor voldoende ruimte om met hun publiek te praten. Intussen klimt nog steeds de ene na de andere fan het podium op voor hun momentje met de band. Als de laatste noten van ‘T-Shirt Song’ hebben geklonken lijkt de avond veel te snel voorbij te zijn gevlogen.

Don Broco voelt zich in z’n element in de Melkweg, maar heeft alle potentie om deze zaal snel te ontgroeien. Anderhalf uur knallen zonder te veel toeters en bellen: dat is hoe je een rockshow geeft.