De Canadese Alessia Cara (echte naam: Alessia Caracciolo) is pas 19 jaar en komt nog maar net kijken in de muziekindustrie, maar ze wordt nu al gezien als één van de grootste beloften voor de toekomst. Ze is een getalenteerd zangeres en songwriter die muzikaal vooral in de categorieën r&b, soul en pop te plaatsen is. Een vergelijking met bijvoorbeeld Alicia Keys, Joss Stone of zelfs Amy Winehouse is snel gemaakt, maar toch klinkt Cara’s solodebuut Know-It-All (2015) bijzonder fris en eigenzinnig. Ze scoorde eind vorig jaar met ‘Here’ een internationale hit, werd tweede in BBC’s prestigieuze Sound of 2016-verkiezing en is nu voor het eerst op wereldtour. In de Amsterdamse Melkweg presenteert ze zichzelf voor het eerst aan een Europees publiek.

The Max wordt vanavond voornamelijk gevuld door jonge meiden van Cara’s eigen leeftijd. Het  concert werd in eerste instantie geprogrammeerd in de Oude Zaal, maar werd wegens succes snel geüpgraded en nu is ook The Max helemaal uitverkocht. Desalniettemin is de setting simpel en ingetogen. Geen overweldigende lichtshow, op de achtergrond een doek met een cartoonversie van Cara en op het podium een vierkoppige liveband. De vrij kleine Cara draagt een paar sneakers, skinny jeans en een wijd vest, volledig in het zwart. Heel gewoontjes eigenlijk, wat goed bij haar imago als girl-next-door past.

Er wordt geopend met het ‘I’m Yours’, een vrolijk nummer waarvoor Cara met zelf met een selfiestick een videoclip maakte die afgelopen zomer viral ging op YouTube. Deze wordt opgevolgd met de recente single ‘Wild Things’, waardoor Cara kan rekenen op een publiek dat gelijk goed bij de les is. Het valt op dat Cara geen typische popster is. Ze is een beetje een grijs muisje, komt wat nerveus en gehaast over als ze haar fans toespreekt, en heeft duidelijk nog het een en ander te leren wat betreft performance. Totdat ze begint te zingen. Dan komt er ineens een zelfverzekerde dame tevoorschijn die het publiek bij de lurven grijpt en niet meer loslaat. Cara’s stem vliegt hier en daar een beetje uit de bocht, maar ligt wel verdomd lekker in het gehoor.

Dat komt vooral naar voren in de tragere nummers die ze middenin de set speelt. Ze dreigt eventjes de aandacht van met name het publiek achterin de zaal te verliezen, omdat ze een aantal tracks speelt die op cd goed klinken maar live net even een extra zetje nodig hebben. Tocht valt in dit soort nummers, zoals ‘River of Tears’ en ‘Scars to Your Beautiful’, haar talent voor songwriting en haar volwassen kijk op de wereld extra op. ‘Here’ is de afsluiter van de reguliere set en is zonder twijfel het hoogtepunt van de avond. ‘Here’ is een ultiem lijflied voor de introverte mens en zal wereldwijd vooral veel jongeren aanspreken. Vanavond slaat het nummer duidelijk bij iedereen aan, want de tekst wordt door de hele zaal luidkeels meegezongen.

Cara begon haar carrière door op YouTube liedjes van populaire artiesten als Taylor Swift, Beyoncé en The Neighbourhood te coveren. Van de laatstgenoemde speelt ze in de toegift een heerlijke versie van ‘Sweater Weather’, gevolgd door haar eigen ‘My Song’. Daarmee werkt ze een keurig optreden af, al is wel duidelijk dat ze nog maar aan het begin van haar carrière zit. Alessia Cara beschikt over net iets te weinig échte hits en podiumervaring om echt te overtuigen, maar dat neemt niet weg dat ze in de Melkweg wel haar potentie heeft laten zien. Deze bijzondere zangeres is er absoluut eentje om in de gaten te houden!

Over de auteur

Gerelateerde berichten