The Menzingers en Nederland: dat is al een paar jaar een heel gelukkig huwelijk. Afgelopen februari gaven de Amerikaanse punkrockers nog een uitstekende show in de Melkweg en dat moet naar meer hebben gesmaakt, want nog geen half jaar later zijn ze alweer terug in de Lage Landen. Op deze warme zomervond is de Pandora van het Utrechtse TivoliVredenburg aan de beurt.

The Lillingtons en The Lawrence Arms

The Lillingtons staan als eerste op het programma, maar ondanks een al aardig gevulde zaal weet de band in eerste instantie weinig indruk te maken. Pas na een half uurtje komt de boel een beetje los, maar dan zit het optreden er helaas al bijna op. Het vergaat The Lawrence Arms gelukkig een stuk beter. De oerpunkers uit Chicago krijgen een kleine drie kwartier speeltijd en gebruiken dat om een klein feestje te bouwen.

The Menzingers

The Menzingers, ontstaan in 2006 uit de assen van de bands Bob and the Sagets en Kos Mos, tekenden in 2012 voor hun derde album bij het legendarische punklabel Epitaph Records. En toen ging het ineens hard met het viertal uit Philadelphia. Vorig jaar kwam album nummer vijf uit, After the Party, dat ondanks een wat meer ingetogen sound wederom alleen maar goede kritieken kreeg.

De ster van deze band rijst gestaag, dus is het logisch dat er met ieder optreden voor een iets grotere zaal wordt gekozen. Toch is de Pandora vanavond niet uitverkocht, al zijn de echte fans weer luidkeels aanwezig. Al vanaf opener ‘After the Party’ gaat het in de voorste helft van de zaal helemaal los. Dit tot groot genoegen van de band: zij kijken tevreden toe hoe hun publiek de boel verbouwt.

Troef

De enorm catchy punkrock van The Menzingers nodigt dan ook echt uit tot feesten. Waar dat bij sommige acts geforceerd overkomt, gaat het bij The Menzingers als vanzelf. Muzikaal zit dit concert bovendien uitstekend in elkaar. Hoewel het geluid af en toe wat vlak klinkt, is goed te horen dat de instrumentatie enorm strak is. Maar de ware troef van The Menzingers zit ‘m in de vocalen: beide zangers, en dan vooral Tom May, behoren misschien wel tot de beste vocalisten binnen de punkscene. Helder, hard en melodieus: een ideale combinatie die ook vanavond perfect wordt uitgevoerd.

Er komt uiteraard veel materiaal van After the Party voorbij, een album dat direct bij de release al werd omarmd door de fans. Maar onlangs bracht de band vanuit het niets een nieuwe single uit, ‘Toy Soldier’. Ook deze ontbreekt niet in de setlist, maar of deze track een opmars is naar een volgend album blijft onduidelijk. Het nummer smaakt in elk geval naar meer. Naast After the Party is natuurlijk ook doorbraakplaat On the Impossible Past goed vertegenwoordigd met maar liefst zes nummers. Helaas betekent dit ook dat er geen enkel lied van de eerste twee Menzingers-langspelers voorbijkomt, maar ‘Good Things’, ‘Nice Things’ en afsluiter ‘Casey’ zijn gelukkig stuk voor stuk heerlijke eigenzinnige tracks die je over een week nog in je hoofd hebt zitten.

Tempo

Net als hun voorgangers spelen de mannen van The Menzingers in een vrij hoog tempo door. De band is een minuut of tien te laat begonnen en lijkt die tijd nog goed te willen maken. Het helpt als veel liedjes nauwelijks de drie minuten halen, maar toch komt het geheel soms wat gehaast over. Anderzijds houdt de band de energie er wel in: het publiek hoeft zich geen moment te vervelen.

The Menzingers zijn in zekere zin een weinig verrassende band: live is het namelijk altijd net zo goed, zo niet nog beter dan op cd. De Amerikanen hebben het in Utrecht ontzettend naar hun zin en dat spat werkelijk van het podium af: na diverse zalen in Amsterdam wordt ook TivoliVredenburg omver geblazen. Er zijn weinig betere manieren om het weekend mee af te sluiten. Over een half jaartje dan maar weer?