De Pandora van TivoliVredenburg is vanavond aardig vol. Daar speelt namelijk Falling In Reverse, de band rondom de beruchte ex-Escape The Fate frontman Ronnie Radke. Oorspronkelijk stond de show geprogrammeerd in de Ronda, maar laten we eerlijk zijn: liever een goedgevulde kleine zaal, dan een halflege grote zaal. Dat moet Falling In Reverse ook gedacht hebben, want de band in kwestie komt met slechts één doel: de boel volledig op z’n kop zetten.

De meeste liefhebbers van post-hardcore en metalcore zullen Ronnie Radke vooral kennen van zijn vorige band Escape The Fate. En is het niet om deze band, dan misschien wel om zijn privéleven: zo was hij betrokken bij meerdere geweldincidenten, waarvan één zelfs resulteerde in de dood van een 18-jarige jongen, en moest in 2008 voor een paar jaar de gevangenis in omdat hij zich niet aan de regels van zijn proeftijd had gehouden. Dat had onder meer als resultaat dat hij uit Escape The Fate werd gezet. Vervolgens werd Falling In Reverse gevormd, een band die muzikaal voortborduurt op Escape The Fate, maar ook wel eens uitwijkt naar genres als pop, hiphop, dubstep en crunk.

Radke is dus behoorlijk controversieel, en komt op het podium ook enigszins intimiderend over. Toch weet zijn licht ontvlambare karakter ook te zorgen voor een intense show: Radke brengt zijn songs met grote overtuiging. Hij zingt zuiver, en z’n screams zijn zeer doordringend. De agressie is absoluut te horen, maar ook verdriet en blijdschap zijn duidelijk terug te horen in zijn stemgeluid en in zijn muziek. Tijdens zo’n liveshow komt het eigenlijk een beetje schizofreen over: het ene liedje is knoerthard, en het andere weer overdreven vrolijk. Waar het ene nummer veel inspiratie uit metal en hardcore punk bevat (‘Born To Lead’), is het andere weer supergelikt en poppy (‘Bad Girls Club’). Falling In Reverse waagt zich zelfs aan rap en bij sommige breakdowns worden ook ineens elementen uit dubstep tevoorschijn getoverd.

De fans weten dan ook niet altijd even goed wat ze ermee aan moeten. Er is een leuke pit aan de gang, maar de diversiteit aan nummers zorgt ervoor dat de show geen geheel kan worden. Gelukkig heeft Radke onlangs aangekondigd dat de nieuwe Falling In Reverse-plaat harder gaat worden, en gezien moet worden als een vervolg op het debuutalbum van Escape The Fate. Voorlopig zullen ze zich dus meer gaan richten op het gitaarwerk, en zal Radke z’n liefde voor rap gaan omzetten in een soloproject. Hij blijkt vanavond in elk geval van allerlei markten thuis te zijn, dus dat zit wel goed.

Muzikaal gezien is Falling In Reverse geen hoogstandje. Radke is het stralende middelpunt van de avond: hij domineert de zaal van begin tot eind, en zijn band werkt de setlist naar behoren af. Voor oude fans is het wel erg leuk dat er in de toegift ook twee nummers van Escape The Fate worden gespeeld: ‘Not Good Enough For Truth In Cliche’ en het bekende ‘Situations’. Vervolgens sluit Falling In Reverse met ‘The Drug In Me Is You’ bepaald geen bijzonder, maar toch ook wel een verrassend leuk optreden af.