Pain of Salvation is een band met een woelige geschiedenis. Niet alleen zijn zo’n beetje alle originele bandleden er niet meer bij, ook balanceerde zanger Daniel Gildenlöw op het randje van de dood. Begin 2014 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis met een vleesetende bacterie. Zijn leven hangt aan een zijden draadje, maar wonder boven wonder komt hij er weer bovenop.

Zijn gevecht tegen de dood was natuurlijk een traumatische ervaring, maar voor de fans van Pain of Salvation leverde het wel een meesterwerk van een album op: In The Passing Light of Day, dat vorig jaar uitkwam. Pain of Salvation verbaasde vriend en vijand met prachtig geschreven nummers, vol verrassende tempowisselingen, waanzinnige gitaarerupties en onnavolgbare drumtechnieken.

Gewapend met dit nieuwe album tourt de Zweedse band al ruim een jaar over de wereld, met intense concerten die zowel critici als fans zo’n beetje sprakeloos achterlaten. Het uitverkochte concert in de kleine, broeierige zaal van de Melkweg in Amsterdam staat in het verlengde daarvan. Pain of Salvation serveert in een bijna twee uur durende show hoogtepunt na hoogtepunt, met uiteraard veel nieuw werk, maar ook enkele vergeten pareltjes als Disco Queen en Used, nummers die al in tijden niet meer gespeeld zijn.

Uiteraard bewaart Pain of Salvation het hoogtepunt voor het laatst met het vijftien minuten durende epos dat In The Passing Light of Day. Alles wat het gelijknamige album zo goed maakt, komt hier voorbij: ontroerende teksten (over het gevecht tegen de dood), emotionele melodieën en op momenten ook heftig gitaarwerk.

Wij van Counter Culture waren er bij en maakten enkele video’s van het indrukwekkende concert. Bekijk ze hieronder: