As It Is is een jonge poppunkband uit de Britse kuststad Brighton. Sinds de oprichting in 2012 ging het hard met deze jongens: in 2015 kwam debuutalbum Never Happy, Ever After uit, tweede plaat okay. vormde de internationale doorbraak en inmiddels is het kwartet toe aan hun derde studioalbum, The Wounded World. Het groeiende succes wordt beloond met een derde headlineshow in Nederland, en wel in de Oude Zaal van de Melkweg.

Lange zit

Met maar liefst drie voorprogramma’s – Courage, My Love, Holding Absence, en Trash Boat. is het vanavond een behoorlijk lange zit. Maar met name die laatstgenoemde maakt een goede indruk. De snelle, rauwe punkliedjes krijgen de zaal al flink aan het zweten. Toch zijn zoveel voorprogramma’s iets teveel van het goede, zeker voor voor wie al vanaf het begin van de avond tegen het podium geplakt staat.

As It Is

Maar zodra As It Is de bühne betreedt, wordt alle energie weer bij elkaar geraapt. De band, die toch al niet vies is van een beetje drama, opent ultratheatraal met het dreigende ‘The Reaper’. Zanger Patty Walters, die tegenwoordig gekleed gaat à la Gerard Way (My Chemical Romance) circa 2004 met platgestijld zwart haar, duimdikke eyeliner en in pak, zoekt gelijk uitgelaten alle hoeken van het podium op.

Muzikaal grijpt As It Is ook absoluut terug op emopunk van halverwege de zeroes. Precies wat het publiek wil, dat tijdens de pauze al losging op classics van onder meer Fall Out BoyThe Used en Funeral for a Friend. Vrolijke, catchy punk met een dansbare invalshoek. Hoewel, vrolijk? Tekstueel is As It Is onverbiddelijk: de Britten gaan gevoelige onderwerpen als politiek en depressie niet uit de weg. Sterker nog: The Great Depression gaat vrijwel geheel over mentale gezondheid en de stigma’s eromheen.

Dutch motherfuckers

“I’ve missed you, you beautiful Dutch motherfuckers!” roept Walters. Hoewel het niet eens zó lang geleden is sinds hun laatste optreden in Nederland (afgelopen maart) hebben fans er duidelijk weer heel veel zin in. Misschien wel omdat As It Is met The Great Depression hun beste en meest persoonlijke plaat tot nu toe heeft afgeleverd, of omdat de band met iedere tour weer een iets betere liveact lijkt te worden. De Oude Zaal staat niet echt bekend om zijn geweldige akoestiek, maar bij As It Is klinkt het allemaal prima. De band beschikt ook nog eens over een sterke bassist, die met zijn zware, strak getimede riffs heel bepalend is voor de live uitwerking van de liedjes.

Maar uiteindelijk draait het deze avond toch vooral om Walters. De charismatische frontman dwingt respect af met zuivere clean vocals en een tomeloze energie. Hij betrekt zijn fans bij het optreden maar laat hen niet de show bepalen, en leidt zijn band alsof hij het al decennialang doet. Zelfs tijdens een blokje oudere tracks, waaronder het superpoppy ‘Hey Rachel’, eet iedereen uit zijn hand. Voorin de zaal blijft vrijwel de hele show een moshpit aan de gang.

Dutch disease

Een klein dieptepuntje wordt toch bereikt als Walters het semi-akoestische ‘The Question, the Answer’ speelt. Het ligt niet per se aan Walters. Gitaarspelen lijkt niet helemaal zijn ding te zijn, maar hij komt erdoorheen. Het publiek blijkt alleen niet zo’n trek te hebben in ballads, en begint het weekend maar even met elkaar door te nemen. De “Dutch disease” op z’n best. Gelukkig gaan er toch nog een aantal handjes de lucht in.

Dankzij ‘Can’t Save Myself’, waarvan de videoclip nota bene werd opgenomen in Nederland, zijn de fans weer bij de les. ‘The Wounded World’ wordt opgedragen aan Daniel Ash van de Engelse band The Lost Boys, die door zijn depressie een tijdje uit de running was maar vanavond weer in het openbaar verschijnt. Hij krijgt een bemoedigend applaus van de zaal.

As It Is werkt netjes naar het einde toe, met als grote klappers ‘Dial Tones’ en ‘The Stigma (Boys Don’t Cry’) in de toegift. As It Is blijkt een band te zijn om rekening te houden: in de Melkweg staat vanavond een nieuwe generatie poppunkers op en ze zijn klaar om het groots aan te pakken. Gaat As It Is daarbij volledig over the top? Ja, maar hinderlijk is het niet. De mannen van As It Is leveren een prima optreden af en mogen gerekend worden tot de absolute kroonprinsen van hun genre.