De vergevingsgezindheid van de mens kwam in de muziekindustrie waarschijnlijk nog nooit zó goed tot uiting als afgelopen weekend in Tilburg. Klappen en joelen voor iemand die jaren geleden zijn vrouw wilde laten vermoorden, het gebeurde onophoudelijk tijdens het uitverkochte concert van As I Lay Dying in poppodium 013.

Hoe zat het ook alweer? Tim Lambesis, de breedgeschouderde voorman van de Amerikaanse metalcoreband, werd in 2014 tot 9 jaar cel veroordeeld voor het beramen van een moordaanslag op zijn bloedeigen vrouw. Hij betaalde een huurmoordenaar om de klus te klaren, maar die faalde. Lambesis werd ontmaskerd en moest jarenlang de cel in, wat tevens het einde van As I Lay Dying betekende.

Tot verrassing van velen kwam Lambesis al na een paar jaar weer op vrije voeten, na het betalen van een megaborgsom van twee miljoen dollar. Nog geen jaar later kwamen Lambesis en zijn voormalige bandleden weer bij elkaar en besloten As I Lay Dying toch weer een kans te geven. De eerste single sinds zes jaar, ‘My Own Grave’, waarin Lambesis zijn eigen fouten ruiterlijk toegeeft, werd met groot enthousiasme ontvangen.

Uitverkocht

Hoewel er absoluut mensen zijn die de snelle comeback van Tim Lambesis laken, waaronder een hoop fans en critici, is er nog altijd voldoende animo voor de band, zo wordt deze tournee duidelijk. De band verkoopt talloze zalen in Europa uit en ook de 013 is op de afgesloten bovenste ring na afgeladen vol. Of iedereen is de moordaanslag alweer vergeten, heeft Lambesis vergeven of een hoop mensen weten simpel niet wat hij op zijn geweten heeft.

Hoe dan ook: Tim Lambesis is zijn fans ontzettend dankbaar en is zichtbaar opgelucht dat hij na zes jaar weer op Tilburgse bodem mag staan. Al vanaf de eerste bikkelharde gitaren van ‘Meaning in Tragedy’ verandert de 013 in één grote draaikolk waarin iedereen min of meer wordt verplicht om mee te doen. Fans die zojuist een halve liter hebben besteld zijn de sigaar en zien hun bier uit hun handen gerukt worden.


Orkaankracht

Wat je met de kennis van nu ook van hem vindt, Lambesis is en blijft een podiumbeest. Hij rent continu op en neer, springt op verhogingen, speelt het publiek voortdurend tegen elkaar op en schroomt niet om poses aan te nemen die voor zijn torso toevallig gunstig uitpakken. En ja, die stem. Er zijn maar weinig metalcorezangers die zo’n satanische brul in hun strot verstopt hebben zitten als deze man. Wat een orkaankracht, wat een intensiteit.

De hoogtepunten in het optreden zijn dan ook legio. De vernietigende breakdown in Anodyne Sea, het heerlijke meezingmoment in The Sound of Truth en natuurlijk de nieuwe single My Own Grave, waarin Lambesis ook zijn excuses naar zijn fans lijkt te maken.

Of hij écht spijt heeft en of hij van zijn daden geleerd heeft moet de tijd uitwijzen, maar feit is wel dat As I Lay Dying terug van weggeweest is. En dat is voor de liefhebber van metalcore goed nieuws.