Legion Of The Damned bestaat ruim twaalf jaar en heeft gedurende die tijd een sterk oeuvre opgebouwd. De mengeling van thrash- en deathmetal heeft de band uit Venlo een trouwe fanschare opgeleverd en een platencontract bij Napalm Records. Recentelijk verscheen het uitstekende ‘Slaves Of The Shadow Realm’. Reden genoeg om met frontman Maurice Swinkels bij te praten over dit verse wapenfeit en het opnameproces.

Wat is het idee achter ‘Slaves of the Shadow Realm’?
Zoals de titel je waarschijnlijk al doet vermoeden, gaat het hier om een conceptalbum net als ‘Sons of the Jackal’ uit 2007 dat was. We willen een overkoepelend verhaal vertellen via de tracks op dit album.”

Wat waren de inspiratiebronnen tijdens het schrijven van dit album?
“Legion Of The Damned! We zijn onze eigen inspiratiebron. Onze modus operandi is om altijd ons eigen ding te doen. We laten ons meestal inspireren op de koers die we op onze vorige albums hebben uitgezet. Wat gaan we anders doen, is dat nodig en waar liggen mogelijke verbeterpunten? Wat we ook doen, ons bandgeluid moet altijd herkenbaar blijven.”

‘Slaves Of The Shadow Realm’ is het zevende studioalbum van Legion Of The Damned

Wat is het grootste verschil tussen het opnameproces van dit album en de voorganger?
“Het grootste verschil was de tijd tussen opnames en de mix. Ditmaal hebben we expres een á twee weken rust genomen om de nummers zelf thuis op ons gemak te beluisteren. Ik ben in die tussentijd nog teruggegaan om zangpartijen opnieuw op te nemen of om nieuwe ideeën te proberen. Normaal gesproken ging de mix meteen na de opnames van start. Een ander verschil met andere albumopnames is dat alle bandleden de mix na afloop ook thuis beluisterden. Nu kon iedereen afzonderlijk een lijstje maken met opmerkingen en verbeterpunten. Daarnaast kon men de mix ook thuis op verschillende apparaten checken. Hoe klonk het album op de autoradio, iPod, PC of stereo-installatie? Bij voorgaande platen zaten we altijd met ons vieren in de studio.”

Wat zijn de plannen voor dit jaar? Zit er een Europese en Amerikaanse tour in?
“Voorlopig hebben we een heleboel festivals op de planning staan. Of we een tour gaan doen met Legion Of The Damned’ is nog maar de vraag. Moment zijn we onze opties aan het bekijken.”

Op welk onderdeel of nummer van dit album ben je het meest trots en waarom?
“Als ik voor mijzelf spreek dan zijn het toch wel de kleine melodische passages. Dan doel ik op het duistere maar melodische stuk aan het eind van ‘Dark Coronation’ bijvoorbeeld. We hebben dit nooit eerder gedaan en ik ben blij dat dit experiment goed heeft uitgepakt en goed past binnen Legion of the Damned.”

Wat zijn je wensen voor een volgende plaat? Denk je bijvoorbeeld aan een gastoptreden bijvoorbeeld?
“Bij elk album denken we wel eens aan een gastoptreden, maar meestal komt het daar niet van. Ik denk dat onze volgende langspeler nog een stukje verder gaat qua melodie. Dat beviel goed!”