Met ‘Let’s Dance To Joy Division’ van debuutalbum A Guide To Love, Loss & Desperation leek er een glorieuze toekomst weggelegd voor The Wombats, met een gigantische fanschare aan hipsters en jonge meisjes en mogelijk zelfs uitverkochte stadionconcerten. Maar het succes van het debuutalbum heeft het Britse drietal eigenlijk nooit meer kunnen evenaren, laat staan overtreffen. Dat onderschreef het vorig jaar uitgekomen Beautiful People Will Ruin Your Life, een album waaruit de creatieve armoe van The Wombats pijnlijk zichtbaar bleek.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat het concert van The Wombats in popzaal 013 bij lange na niet is uitverkocht. Ja, het is gezellig druk in de grote zaal waar ruim drieduizend bezoekers in passen, maar de bovenste ring is afgesloten en achterin de trappen is nog voldoende bewegingsruimte. Het lijkt erop dat de populariteit van The Wombats tanende is en dat de eens zo vernieuwende popband links en rechts is voorbijgestreefd door The Vaccines, Vampire Weekend en Foals.

Kijkend en luisterend naar The Wombats anno 2019 is dat misschien niet zo gek. Ja, de synthesizers en gitaren gieren weer vrolijk door de 013 en zanger Matthew Murphy, bekend om dat krullende haar, werkt zich anderhalf uur lang in het zweet, maar het wordt nergens een moment écht spannend of meeslepend. De mannen hebben het gevoel met de tijd mee te moeten en trekken daarom maar wat inspiratieloze extra elektronica uit de kast, zoals op Jump Into the Fog en Black Flamingo. Zouteloze liedjes die je alweer vergeten bent zodra ze zijn afgelopen.

Het helpt ook niet dat er vrij weinig gebeurt op het podium. Nee, het zijn zeker geen houten poppen, die jongens van The Wombats, maar om nou over een show te spreken? Een doek met een lichtgevende wombat, een gezapige lichtshow en een paar handjeklapmomenten: daar moet Tilburg het mee doen vanavond. Geen spannende muzikale intermezzo’s, geen gitaarduels of een verrassende cover: het blijft allemaal behoorlijk braaf, een omschrijving die precies bij de laatste twee albums past.

Afsluiter van de reguliere set ‘Let’s Dance To Joy Division’ is en blijft natuurlijk een fantastisch feestnummer en het dak gaat er voor het eerst écht af in Tilburg, inclusief gekleurde megaballen die tot het einde van de show boven de hoofden van de bezoekers blijven zweven. Het superaanstekelijke Tokyo (Vampires & Wolves) wakkert het vuur nog even aan, en afsluiter Greek Tragedy, waarbij twee dansende wombats op het podium komen, geeft het concert van The Wombats alsnog het feestelijke einde wat het zo nodig had. Een uur te laat, maar beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.