Nieuwe maand, nieuwe shows! Traditiegetrouw presenteren we weer een lijstje met de tofste concerten die je deze maand kunt bezoeken. We sturen je maar liefst vier keer naar Doornroosje in Nijmegen. Maar ook raden we je aan om Pendulum en Enter Shikari in de Tilburgse 013 te zien, en in de AFAS Live is deze maand Linkin Park-frontman Mike Shinoda te zien. Dit zijn onze tips voor de maand maart.

MaidaVale (Doornroosje Nijmegen, 6 maart)

Een all-female hardrockband zie je (helaas) nog veel te weinig, maar het Zweedse kwartet MaidaVale is de uitzondering op de regel. Het viertal rockt minstens zo hard als hun mannelijke collega’s en haalt vooral inspiratie uit jaren ’70 acts als Jane, Jeronimo en King Ping Meh. Een gezonde dosis gitaren en psychedelica – een beetje vreemd, maar wel hartstikke lekker. Op 6 maart staan de dames in Doornroosje!

Tickets

Kamelot (Doornroosje Nijmegen, 8 maart)

Kamelot! Altijd fijn als deze powermetalgasten weer een rondje door Europa komen doen, en nu komt het Amerikaanse gezelschap voor het eerst naar Doornroosje! Door de jaren heen zijn ze uitgegroeid tot misschien wel de allerbeste symfonische metalband, en zelfs na 12 platen weten de mannen zichzelf nog te overtreffen. Veel bombast, maar ook technische perfectie. De nieuwe plaat The Shadow Theory is weer om van te smullen, dus kom dat live horen nu je de mogelijkheid hebt.

Tickets

Seasick Steve (Doornroosje Nijmegen, 14 maart)

Dat je nooit je dromen moet opgeven heeft Seasick Steve duidelijk bewezen. Toen de Amerikaanse folkrocker zo’n 13 jaar geleden zijn grote doorbraak beleefde was hij al halverwege de 60. Hij is sindsdien bijzonder productief gebleven: hij bracht in totaal negen albums uit, waarvan de nieuwste vorig jaar het levenslicht zag, en tourde de hele wereld over. Toch is Steve de nuchterheid zelf gebleven en zul je tijdens zijn show in Nijmegen niet alleen genieten van de heerlijke muziek, maar ook van de geweldige anekdotes die deze ervaren troubadour te vertellen heeft.

Tickets

Mike Shinoda (AFAS Live Amsterdam, 21 maart)

Mike Shinoda is bekend als een van de frontmannen van Linkin Park. In 2017 verloor de band zanger Chester Bennington door zelfmoord. Shinoda besloot zijn verdriet te verwerken via een nieuwe soloplaat, Post Traumatic. Voor het eerst sinds het overlijden van Bennington komt Shinoda weer naar Europa, waar hij niet alleen nummers van Post Traumatic, maar ook het beste van Linkin Park en zijn eerdere project Fort Minor zal laten horen. Dit belooft een emotionele, maar ook bijzondere avond te worden in Amsterdam.

Tickets

Soundgarden Lives! (Bibelot Dordrecht, 21 maart)

Met de onverwachtse dood van zanger Chris Cornell kwam er in 2017 een definitief einde aan Soundgarden. Met Soundgarden Lives! wordt de ultieme tribute aan de legendarische grungeband georganiseerd. In de Dordrechtse Bibelot komen NavaroneCaroline Westendorp (The Charm The Fury), Frank LammersWudstik (Maiden United) en Marcela Bovio (Stream of Passion) bij elkaar om Cornell en consorten te eren. Alle klassiekers komen natuurlijk voorbij!

Tickets

Prognosis (Effenaar Eindhoven, 22 & 23 maart)

Haken, Leprous, TesseracT, Witchcraft, Devin Townsend… werkelijk iedere progrockact die ertoe doet is op 22 dan wel 23 maart te vinden in Eindhoven. Dan organiseert de Effenaar namelijk Prognosis: hét festival voor alles dat met prog, rock en metal te maken heeft. Het bijzondere aan dit festival is dat het niet beperkt blijft tot optredens in de Eindhovense popzaal. Ook daarbuiten worden er dingen georganiseerd: optredens op speciale locaties, tentoonstellingen, lezingen, clinics en meer. Dit mogen progliefhebbers absoluut niet missen.

Tickets vrijdag

Tickets zaterdag

Perturbator (013 Tilburg, 23 maart)

Van raprock en prog gaan we naar synthwave. En dat is geen gekke overgang, want synthwave is een genre dat over het algemeen bestaat uit een stel metalheads die de gitaren achter zit laten en zich vol op de futuristische 80’s wave storten. Perturbator is een van de grondleggers van dit genre en komt na een eerder optreden op Roadburn weer terug naar Tilburg. Verwacht een boeiende show vol hologrammen, B-horrorfilms, anime en 8-bitcinema – iets om absoluut naar uit te kijken.

Tickets

Pendulum (013 Tilburg, 23 maart)

Wie na Perturbator nog niet uitgefeest is kan ook nog doorlopen naar de grote zaal van 013. Daar zal het immer populaire Pendulum namelijk een dj-set verzorgen tot in de vroege uurtjes. Al sinds het sinds begin van deze eeuw serveren de Australiërs de beste drum ’n bass. Na een legendarische show in 013 in 2010 is het eindelijk tijd voor de grote terugkeer van Pendulum in Tilburg, ditmaal tijdens Subquake. Dat wordt hard gaan!

Tickets

Death to False Metalcore (TivoliVredenburg Utrecht, 24 maart)

Death to False Metalcore is een minifestival voor liefhebbers van metal en hardcore. Op 24 maart in kun je in het Utrechtse TivoliVredenburg jezelf helemaal naar de klote moshen op de bands Darkest Hour, Unearth, Misery Signals, Malevolence en Left Behind. Vijf bands die weten wat ze doen, en voor eens en altijd duidelijk willen maken wat nu échte metalcore is. Waarschuwing: dit minifestival is niet voor mietjes!

Tickets

The Ocean (Paard Den Haag, 26 maart)

De Duitse band The Ocean omschrijft zichzelf op Facebook als ‘music with guitars in it’. Hoewel dat natuurlijk klopt als een bus, dekt het toch absoluut niet de lading. De band wordt gezien als een van de hedendaagse vaandeldragers van progmetal. Voorheen wisselde de samenstelling van de band nogal vaak, maar tegenwoordig staat er een solide gezelschap op het podium. Dikke liveshow gegarandeerd!

Tickets

Enter Shikari (013 Tilburg, 28 maart)

Enter Shikari behoeft eigenlijk geen introductie meer. Het Engelse kwartet ontwikkelde zich in de afgelopen 15 jaar van een obscuur elektronisch emocorebandje tot een eclectische, eigenzinnige post-hardcoreband van formaat. En op 28 maart brengen ze hun DIY-alles-moet-kapot-show naar Tilburg! Zouden ze hun gruwelijke ‘Quickfire Round’, waarin vier klassieke Shikari-songs op verwoestende wijze aan elkaar worden gemixt, ook weer in de setlist opnemen? Dat zou slechts een van de talloze redenen zijn om deze band live mee te maken. Go tell all your friends!

Tickets

Samsara Blues Experiment (Doornroosje Nijmegen, 31 maart)

We begonnen deze maand in Nijmegen, en daar sluiten we maart ook af. Op 31 maart is daar Samsara Blues Experiment te zien. De relatief jonge psychedelische rockband was al eerder te gast in Doornroosje, en dat moet duidelijk goed zijn bevallen. Lange nummers met veel ruimte voor psychedelische riffs en een vette, relaxte bluesy groove kenmerken de sound van deze band en ja, er is een nieuwe plaat onderweg. Bovendien neemt de Berlijnse band veelbelovend genregenoot Monkey3 mee, dus dit moet wel een mooie avond worden.

Tickets

Natuurlijk zijn er ook in maart veel uitverkochte shows waarvoor je je geluk alleen nog kunt beproeven via Ticketswap (maar let op: ook hier zijn oplichters actief). Zo wisten Anderson. Paak & The Free Nationals (9 maart), De Staat (16 maart) en Panic! at the Disco (18 maart) al de AFAS Live helemaal uit te verkopen. Het populaire hiphopduo Twenty One Pilots speelt op 12 maart in een volle Ziggo Dome en het IJslandse Solstafír staat in de intieme, maar wel strak uitverkochte Cloud Nine van TivoliVredenburg. Welke concerten ga jij bezoeken deze maand? Laat het ons weten via Facebook of Twitter!