Over een paar weekjes is het weer zo ver. Dan mogen de spijkerjasjes uit de kast, de haren los en dalen we met de pink en wijsvinger omhoog af naar Dessel. Daar op de Stenehei vindt voor de 24e keer Graspop Metal Meeting plaats.

En evenals afgelopen jaren besteden wij ook dit jaar weer de nodige aandacht aan Graspop Metal Meeting. Met 106 bands op de affiche, die verdeeld zijn over vijf podia, kunnen wij ons voorstellen dat jullie wel eens voor wat lastige keuzes kunnen komen te staan. Derhalve proberen wij ook dit jaar jullie weer een handje te helpen met enkele wellicht zware keuzes. Daarnaast tippen we voor iedere festival dag een heuse must-see.

De tip voor de donderdag

Omdat de donderdag, in tegenstelling tot de XL editie van vorig jaar, dit jaar weer een ouderwets gezellig aanloopdagje wordt, hebben wij die dag geen echt grote clashes kunnen bespeuren. Een heuse tip voor de donderdag hebben we echter wel! Hiervoor dien je wel op tijd af te reizen naar Dessel en met gepaste spoed de tent op te zetten. Want om 16.00u is aan Black Peaks (Jupiler Stage) namelijk de eer om het festival te openen en jullie een flinke schop onder de bips te verkopen. En dat kun je wel aan deze uit Brighton afkomstige Engelsen overlaten. Brexit, no way! Niet voor niets is de band door Kerrang genomineerd als ‘Best British breakthrough act’. De award voor beste snor heeft de zanger Will Gardner sowieso binnen!

Architects vs. Cult of Luna

Architects (vrijdag 17.05-18.05, Mainstage 1):

Voor: Energie! Een optreden van de Architects staat gelijk aan een tweejarig abonnement ongelimiteerd sporten bij een of andere hippe sportschool met allemaal andere fitboys en -girls. Daarnaast is het vorig jaar uitgebrachte ‘Holy Hell’ een dijk van een album! De band tekent hierop precies uit hoe een stevig gefundeerd metalcore album in de steigers dient te staan.

Tegen: De heren zijn slecht in het lezen van kleine lettertjes, maar dat zou voor het geven van een knallend optreden eigenlijk niet hoeven uitmaken.

Cult of Luna (vrijdag 17.35-18.25, Marquee):

Voor: Deze Zweedse post metalpioniers hebben hun sporen wel verdiend. Samen met bands als Neurosis, The Ocean en Amenra vormen zij de enorm getalenteerde voorhoede van het post metal/sludge genre. Na een fantastisch album met Julie Christmas is er nu weer nieuw plaatwerk onderweg. Hieronder kunnen jullie alvast het onlangs uitgebrachte ‘The Silent Man’ beluisteren. En een ding kan ik jullie alvast verklappen, echt silent is hij zeker niet.

Tegen: Het is zwaar, loodzwaar! Mochten de bouletjes die dag niet goed gevallen zijn en wat zwaar op de maag liggen, dan zouden de zware riffs en bassen er zomaar eens voor kunnen zorgen dat de bouletjes dezelfde weg terug kiezen als ze gekomen zijn.

Conclusie: Wij zullen de eerste nummertjes van Architects vast en zeker meepakken, maar daarna vertrekken we toch om onze favoriete post metal vrienden uit Zweden aan het werk te zien.

De tip voor de vrijdag

De tip voor vrijdag is een band waarvoor je vroeg je nest uit moet. Of ja, nest, zeg maar gerust wiegje. We hebben het namelijk over het Gentse black metalcollectief Wiegedood (Marquee, 12.00u–12.40u). De atmosferische black metal cocktail die de band brengt is namelijk een uitstekende remedie tegen katers. Is je favoriete serie op Netflix echter Marco Polo dan willen wij jullie toch ook even adviseren om The Hu te gaan kijken (Red Bull Metal Dome, 12.00u–12.40u).

Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators vs. Clutch

Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators (zaterdag 18.45u-19.50u, Main Stage 1):

Voor: Twee voor de prijs van een! Slash en Myles Kennedy zijn natuurlijk twee geweldenaren. Slash is een geweldig gitarist en Kennedy een formidabel zanger! Uiteraard zal er ook wel weer wat Guns ‘n’ Roses materiaal gespeeld worden en laat Kennedy die nummers nu net even wat beter aan kunnen dan Axl Rose himself.

Tegen: De som der delen is niet beter dan Guns ‘n’ Roses en Alter Bridge. Het is en blijft een veredeld ‘hobby’ project van de man met hoed.

Clutch (zaterdag 19.10u-20.10, Marquee):

Voor: Clutch was verantwoordelijk voor een van de leukste feestjes op Graspop Metal Meeting 2017. De Metal Dome barstte uit haar voegen en is tijdens het optreden van Clutch zeker een paar meter verschoven. Dit jaar gaat deze Amerikaanse rock ‘n’ roll/stoner band dit kunstje ongetwijfeld herhalen in de Marquee.

Tegen: Afgezien van zanger Neil Fallon is de podiumpresentatie van de band nogal statisch. Echter wanneer het zo’n feest wordt als twee jaar geleden, dan komt er vanzelf beweging in de tent en valt die statische podiumpresentatie geeneens meer op.

Conclusie: Slash en Kennedy zijn natuurlijk helden die je ten allen tijden wil zien, maar toch kiezen we voor het feestje dat Clutch heet. En al wordt het maar voor de helft zo legendarisch als twee jaar geleden, dan nog zullen we hier geen spijt van krijgen.

De tip voor de zaterdag

De tip voor zaterdag is afkomstig uit Australië en behoeft eigenlijk geen tip meer te zijn. We hebben het dan over Ne Obliviscaris (13.15u-14.00u, Marquee). De band mixt progressieve death metal met diverse andere stijlen. Bijzonder is de afwisseling tussen de death grunts en screams van Xenoyr en de glasheldere engelenstem van Tim Charles. Tel daarbij op dat de snarenplukkers van de band werken onder het motto ‘hoe meer snaren, hoe meer vreugd’ en je krijgt een bijzonder gevarieerd optreden voorgeschoteld.

Def Leppard vs. Kvelertak

Def Leppard (zondag 19.55u-21.10u, Main Stage 1):

Voor: Hits, hits en nog eens hits. Wisten jullie dat Def Leppard slechts een van de vijf rockbands is die met twee originele albums meer dan 10 miljoen exemplaren van elk hebben verkocht in Verenigde Staten. De andere bands zijn The Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd en Van Halen. Een niet mis te verstaan rijtje dus!

Tegen: Voor de mensen onder ons die van echt zwaar gitaarwerk houden, zullen Def Leppard veel te soft vinden. Pour some sugar on me!

Kvelertak (zondag 21.15u-22.05u, Red Bull Metal Dome):

Voor: Deze Noorse helden weten het gaspedaal wel te vinden. Hun explosieve cocktail van rock and roll, black metal en punk rock met Noorse teksten weet live doorgaans wel een potje te breken.

Tegen: De uil van Minerva is gevlogen en het is even afwachten hoe nieuwe zanger Ivar Nikolaisen het ervan af brengt.

Conclusie: Deze keuze laten we afhangen van ons gemoed op de vroege zondagavond. Hebben we nog plenty energie, dan gaan we vast en zeker even onvervalst Noors rock ‘n’ rollen, anders duiken we lekker terug de 80’s in.

De tip voor de zondag

Vrijdagavond mogen we nog een keer voor de allerlaatste maal Slayer schreeuwen. De band houdt het voor gezien en het optreden op Graspop Metal Meeting is het allerlaatste opreden van de band in de BeNeLux. Gelukkig dienen zich er genoeg nieuwe thrashhelden aan. Het Amerikaanse Power Trip (14.00u-14.40u, Jupiler Stage) is daar een meer dan overtuigend bewijs van. Vuig, smerig en geslepen. Swing of the Axe!

Nou, wij hopen dat wij jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen. Of juist niet, en twijfelen jullie nog meer. Met vijf podia is het aanbod dan ook groot. Voor het volledige programma en alle overige informatie van en over Graspop Metal Meeting 2019 verwijzen wij jullie naar de site van het festival: www.graspop.be.