De Amerikaanse emo-iconen van The Get Up Kids blazen dit jaar 24 kaarsjes uit. In bijna een kwart eeuw kan een hoop gebeuren. Gelukkig zijn deze Amerikanen – inmiddels van middelbare leeftijd en een flink aantal kilo’s zwaarder – nog steeds in staat krachtige poppunk tracks te schrijven. Enter ‘Problems’.

‘Problems’ is het zesde studioalbum van de formatie die in 1995 werd opgericht. Wat opvalt is dat de band er weer zin in heeft en gretig klinkt. De leden van The Get Kids grijpen op deze release terug naar hun beginjaren. Dit album klinkt minder glad, kenmerkt zich door crunchy gitaarpartijen en de energie. In vergelijking met de voorganger uit 2011 – ‘There Are Rules’ genaamd – maakt de groep minder gebruik van elektronica. Er wordt minder geëxperimenteerd met het bandgeluid. ‘Problems’ klinkt lekker oldschool en vertrouwd.

De in 2018 verschenen EP ‘Kicker’ was al een mooi voorproefje en liet een herboren band horen. De band trekt deze lijn door met ‘Problems’. De tracks liggen goed in het gehoor, klinken warm en worden met veel gevoel – en soms venijn – gezongen. Deze plaat behoort tot het beste wat deze band ooit uitbracht.

Frontman Matt Pryor bewijst opnieuw zijn kunnen als betrouwbare liedjessmid. De teksten zijn spitsvondig, inleefbaar en meezingbaar. Precies wat je mag verwachten van The Get Kids. De subtiele keyboardpartijen van James DeWees completeren de warme en ietwat nostalgische sfeer. Eigenlijk verdienen alle leden evenveel lof, want je merkt hoe goed ze op elkaar ingespeeld zijn. De instrumenten vullen elkaar op een sierlijke manier aan. Er is geen noot te veel of te weinig. Alles klopt, zonder te bedacht te klinken. Deze muziek is organisch ontstaan en niet bedacht.

Iedereen die ook maar een beetje van rockmuziek houdt, mag deze release niet missen! Uit elke noot is de oprechte liefde voor muziek te horen. Er staat geen enkele vuller of zwak nummer op deze schijf. Geweldige plaat!

'Problems' van The Get Up Kids is oldschool emo met allure
99%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%