Wie Rodrigo y Gabriela ooit live bezig heeft gezien, weet dat het een ervaring is om nooit meer te vergeten. Met hun razendsnelle akoestische gitaarmuziek, waarin latin, flamenco, metal en jazz één kloppend geheel vormen, slaagt het Mexicaanse duo erin om alle monden in de zaal te laten openvallen. Het bijna uitverkochte concert in de TivoliVredenburg was daar opnieuw het voorbeeld van.

Rodrigo en Gabriela zijn natuurtalenten, zoveel is zeker. Zestien jaar na hun debuutplaat zijn broer en zus uitgegroeid tot misschien wel het sterkste gitaarduo ter wereld. Met ‘Mettavolution’ bracht het tweetal dit voorjaar hun zesde studioalbum uit, waarop vele prachtige muzikale hoogstandjes elkaar in hoog tempo opvolgen en steeds weer gecombineerd worden met invloeden uit andere genres.

Uiteindelijk komt alles samen in het twintig minuten durende Echoes van Pink Floyd, die Rodrigo y Gabriela ook in de TivoliVredenburg ten gehore brengen. Een verbluffende versie die een onuitwisbare indruk op de Ronda achterlaat. Zonder meer het hoogtepunt van het optreden en misschien wel een van de muzikale hoogtepunten van het jaar.

Counter Culture was bij het concert van Rodrigo y Gabriela en maakte de volgende filmpjes.