Verspreid over zes zalen en drie dagen stond in het bank holiday weekend van 4 t/m 6 mei de zevende editie van het Londense Desertfest op de planning. Met hoofdacts als Graveyard, High On Fire en Monster Magnet en reünie-shows van Hawkwind en Nebula kon dit niet anders dan een fijne editie worden van het Britse stonermetalfestival. Een fijne editie dat werd het zeker, maar in onze Desertfest Londen 2018 Review kijken we ook even kritisch naar minpunten die Desertfest dit jaar met zich mee bracht.

Foto’s: Reno van der Looij. Check alle Desertfest Londen 2018 foto’s via Facebook.

De minpunten

Laten we de minpunten meteen maar noemen, dan kunnen we daarna weer verder met de vele pluspunten die Desertfest telde dit jaar.

The Roundhouse

Zo, dat is eruit. The Roundhouse was wat ons betreft het kleine smetje op de nagenoeg perfecte editie van Desertfest. Hoe prachtig het ook was om de iconische Camdense zaal binnen te lopen voor shows van Elder, Nebula en Monster Magnet – het sloot simpelweg niet aan bij de zo kenmerkende Desertfest-vibe die de andere zalen in de wijk uistralen. In a nutshell: de producties waren niet afgestemd op de grootte van de zaal. Dit resulteerde in een geluidsmix waarbij alles samenkwam in één grote, galmende bak van geluid. Shows voelden hierdoor vlak, afstandelijk en simpelweg onboeiend. Hoe goed de heren van bovengenoemde bands ook stonden te spelen, het kwam totaal niet binnen.

De Pluspunten

Nu we ons gal gespuwd hebben, kunnen we weer terug naar de kern van het verhaal: vertellen waarom ook deze editie van Desertfest weer een mooi feestje was.

Zon!

Zeg eens eerlijk: hoe vaak boek je een weekendje Londen en kun je in je korte broek, t-shirt en met zonnebril op tot midden in de nacht door de stad lopen, zonder ook maar één druppeltje regen op je dak te krijgen? Als je antwoord een positief getal is, dan mag je je erg gelukkig prijzen. En dat doen we dan ook. Het enige nadeel van het huwelijk tussen een zonovergoten weekend en zware gitaarmuziek, is de dresscode. Drie dagen rondlopen in gitzwarte t-shirts is met 25 graden niet bepaald een pretje.

Muzikale highlights: vrijdag

Op de openingsdag van Desertfest sloten we af met een heerlijke afterparty van ASG in The Electric Ballroom, maar voordat dat moment aanbrak, werden we eerst nog meegenomen in de retestrakke shows die The Obsessed en Graveyard weggaven in de Koko. De toon werd gezet voor de rest van het weekend en als we heel eerlijk zijn, dan moeten we toegeven dat de vrijdag muzikaal gezien kwalitatief met kop en schouders boven de twee andere dagen uistak.

Muzikale highlights: zaterdag

Na bijgekomen te zijn van een sublieme start, werden we op zaterdag positief verrast door het Italiaanse psych-stonertrio Black Rainbows. Zij verzorgden het ultieme intro voor het slotakkoord dat Steak Number Eight die avond in The Underworld zou geven. Het bleek in bijna letterlijke zin een slotakkoord te zijn, toen de Wevelgemse band een paar dagen later aankondigde te gaan stoppen met muziek maken*.

*Alles lijkt er gelukkig op te wijzen dat de heren in een nieuwe vorm (en met een nieuwe naam) een doorstart willen gaan maken in de toekomst, dus helemaal verdwijnen zullen ze niet.

Vlak nadat we uit volle borst een keer of honderd ‘Banana’ schreeuwden ter afsluiting van deze set, begaven we ons nog even naar de zolderkamer van de Black Heart om nog een stuk van de dampende, zweterige stonerrockshow van Miss Lava mee te kunnen pakken. In het ramvolle zaaltje konden we letterlijk niets anders dan genieten van de zware riffs en dynamische drumpartijen van de Portugezen, want het podium van de zaal is zo laag dat slechts de eerste 3 rijen mensen zicht hebben op wat er zich daar afspeelt.

Muzikale highlights: zondag

Het middelpunt van de derde en laatste Desertfestdag was dit jaar The Roundhouse, waarop we eerder in deze review al even onze feedbak hebben gegeven. Afgezien van de praktische feedback, zagen we hier overigens wel drie bands (Elder, Nebula en Monster Magnet) die er alles aan deden om het publiek te vermaken. De ster van de zondagshow kwam echter van eigen bodem, tijdens de afterparty die Death Alley verzorgde in The Underworld. Met hun nieuwe plaat Superbia en een flinke dosis goede zin op zak, namen de Amsterdammers de ondergrondse zaal in Camden mee in een dans- en headbangfeest waarvan de laatste klanken het festival net na middernacht het einde betekenden van deze zevende editie van Desertfest.

Reviews en foto’s van de eerdere Desertfest UK edities vind je hier: 20122013201420152016.