Liefhebbers van de hardere gitaren kunnen zich de komende week opmaken voor een aantal veelbelovende optredens van bands uit het metalcircuit. Zaterdag beklimt de Noorse progsensatie Leprous de planken in poppodium Gebr. de Nobel in Leiden. Het weekend erop proberen Periphery (vrijdag in Doornroosje) en Powerwolf (zondag in 013) op geheel eigen wijze de metalheads in te pakken.

Leprous is de afgelopen jaren in sneltreinvaart de harten van de progressieve metalliefhebbers aan het veroveren. De getalenteerde Noren blijven op hun albums de grens opzoeken tussen extreme metal en epische progressieve rock. Al zijn ze op ‘Pitfalls’ voor een meer rock en electronica georiënteerd geluid gegaan. Toch hoor je ook hier hun kenmerkende geluid: kraakheldere zangmelodieën en sfeervolle keys van Einar Solberg, venijnige gitaarriffs van Tor Oddmund Suhrke en een retestrakke ritmesectie. Mis dit niet!

Periphery staat al een aantal jaar in de frontlinie van de moderne, progressieve metal golf. De Amerikanen pionieren zich geheel op eigen wijze een weg door het rijke metal landschap. En dat ze dit niet onverdienstelijk doen blijkt uit de waardering die ze krijgen voor hun spetterende live optredens en albums. Voor de derde plaat ‘III: Select Difficulty’ ontvingen ze zelfs een Grammy Award nominatie. Dat belooft een spetterend optreden te worden in Doornroosje.