De straten van Sittard zijn verlaten en een koud briesje jaagt door de duisternis, de ideale omstandigheden voor een avond Black Metal in Poppodium Volt. Maar liefst 3 Nederlandse bands zijn voor vanavond afgezakt naar het zuiden, Asgrauw, Helleruin en Doodswens zijn neergestreken in Limburg als afsluiter van een drie daagse mini-tour. Ondanks de matige opkomst weten een handjevol die-hard fans van het genre de weg naar Volt te vinden.

De shock moest even verwerkt worden toen een maand geleden bekend werd dat deze drie bands in mijn hometown komen spelen. Het was al lang geleden dat het duistere genre onze stad aandeed in de vorm van Wiegendood. Toch was Volt voor het package gegaan, weliswaar op een zondagavond en in de kleine zaal maar desalniettemin stond de avond als een huis.

Asgrauw.

Als om 20 uur de deuren opengaan hebben zich de eerste fans al verzameld om verwelkomd te worden door een goed gevulde merchandise tafel. Altijd fijn om op dit soort concerten wat nieuw plaat of cd werk te scoren en de verzameling aan te vullen. Punt 20:15 trappen Asgrauw uit Gelderland de avond af. Na twee jaar wachten mogen ze weer en al loopt het in het begin een beetje stroef zo hebben de mannen snel de smaak te pakken en weten een overtuigend optreden neer te zetten. Het trio zet een strakke set neer mede dankzij het goede geluid wat Volt vanavond voor ons verzorgt.

Helleruin.

Het Groningse Helleruin is eigenlijk een een mans band maar wordt voor Live optredens omgetoverd tot een solide band. Vanaf het begin van hun set weten ze ontzettend te overtuigen en vooral zanger Carchost laat zien dat hij een enorm goede frontman is. Zwaaiend met een fles rode wijn bombardeerde hij al hangend over het publiek de zaal met zijn duistere boodschap. Met een strakke backline bestaande uit uitstekende muzikanten worden de nummers van onderanderen het in 2021 verschenen War Upon Man neergezet als een huis. Dit soort optredens laten zien dat de Nederlandse Black Metal Scene in de lift zit en zich kan meten met menige buitenlandse band.

Doodswens.

De uit Eindhoven afkomstige formatie Doodswens worden toch een beetje gezien als de rising stars in de Nederlandse Black Metal Scene. Met hun debuut plaat in Lichtvrees in 2021 wisten de dames enorm te overtuigen. Het was dan ook een verrassing dat zangeres/gitariste Fraukje van Burg enkele weken geleden aankondigde dat zij niet langer deel zou uitmaken van de Live formatie. Echter wel achter de schermen en in de studio verder zou gaan met Doodswens. Een zoektocht naar bandleden begon, na horen zeggen waren enkele tientallen mensen hiervoor gevraagd en de beslissing viel uiteindelijk op S op gitaar en N op bass en vocalen. Samen met Inge van de Zon op drums vormde dit trio dus de nieuwe live bezetting van Doodswens.

Na dat het podium voorzien werd van een altaar en de nodige kaarsen kon het geweld beginnen. Ondanks dat deze line-up pas net bij mekaar was was dit absoluut niet te horen. De nummers werden strak en perfect vertolkt en het stemgeluid van zanger-bassist N paste goed bij het geheel. Als er een puntje van kritiek mocht zijn dan is het misschien de nogal lange pauzes tussen de nummers die wel een beetje afbreuk deden aan de sfeer. Maar desondanks een waardig debuut op het podium in Sittard.

Een mooie duistere zondag avond in het zuiden waar we graag meer van willen. Jas aan, sjaal om en terug de duisternis en koude nacht in.