Het Tilburgse poppodium 013 is al flink op stoom gekomen als het gaat om prachtige concerten (Meshuggah!) en aankondigingen van vette rockbands (Sum 41). In de maand juni staat er weer een hoop moois op het programma in een van de leukste poppodia die ons land rijk is. Een overzicht (bron 013.nl):

THE NEAL MORSE BAND – 2 juni
Een nieuwe plaat van Neal Morse Band? Dat betekent uiteraard ook weer een show in de favoriete zaal van deze progrock supergroep. Neal Morse (zang, multi-instrumentalist), Mike Portnoy (drum), Randy George (bas), Bill Hubauer (toetsen) en Eric Gillette (gitaar, zang) hebben al vaak bij ons gestaan en vooral Portnoy en Morse hebben al meerdere live platen/dvd’s vanuit onze Main Stage over de wereld uitgestort. Wij zijn dan ook altijd weer vereerd wanneer de heren ervoor kiezen om Tilburg aan te doen. Toen de band de studio in dook voor de nieuwe plaat ‘Innocence & Danger’, besloten ze dat het dit keer niet wéér een conceptalbum moest worden. Dat is gelukt, maar het eindresultaat is ook wel weer gewoon een dubbelalbum met een afsluitend nummer van meer dan een half uur. Tja, het blijven proggers. 😉

UB40 – 3 juni
UB40 komt terug naar 013! De Engelse reggae-pop band werd in 1978 opgericht en verwijst met z’n naam naar het “Unemployment Benefit Form 40”, het formulier waarmee Engelse werklozen zich moesten aanmelden om een werkloosheidsuitkering te krijgen. Maar dit duurde bij hen niet lang, want na hun eerste album ‘Signing Off” in 1980 konden ze zich uitschrijven bij het UWV. Sindsdien bracht de groep achttien studio- en vier live albums uit en besteeg de band uit Birmingham met meer dan vijftig singles de internationale hitlijsten. UB40 ontving viermaal een Grammy-nominatie voor Beste Reggae-album en verkocht wereldwijd meer dan zeventig miljoen platen.

MASTODON – 9 juni
Mastodon, met zo’n naam mag je epische muziek maken, is nog steeds niet te vangen in één genre. De vier mastodonten zijn angstaanjagend virtuoos en bewegen zich met gemak tussen hun riffende heavy metal- en stoner-roots en hun prog-pop-metal (?) toekomst. Plotse tempowisselingen, complexe instrumentale breaks en onnavolgbare drumfills zijn er in ieder geval in overvloed. Hun voorliefde voor heavy-metal fantasieën – vermoorde tsaren, reuzenhaaien en andere monsters – wordt luid en duidelijk verkondigd en toch weet de band uit Atlanta, tussen al het wiskundig geweld, ongenadig pakkende songs te schrijven. Vanavond exclusief in 013 te zien, dus beter ben je erbij want: “We’re all part of this fucked up devastation! GO!”
Nog zo’n band waarvan de naam de lading perfect dekt: Planet of Zeus. Vuige stoner en Southern rock uit – nee, niet Alabama of Houston – Griekenland! En gedurende hun 20-jarig bestaan hebben ze die sound nooit veranderd, enkel geperfectioneerd.

DEADMAU5 – 13 juni
Een van ’s werelds meest gerespecteerde elektronische muziek producers, deadmau5, komt naar 013 en neemt zijn allernieuwste live productie mee! Als je Joel Zimmerman op straat tegenkomt zul je hem waarschijnlijk niet herkennen, maar als zijn oversized “mau5head” masker tevoorschijn komt gaat er wel een belletje rinkelen. Het vermogen van de GRAMMY-genomineerde artiest om de grenzen van zijn talent te verleggen groeit net zo snel als zijn fanbase, die op social media bijna 15 miljoen fans telt.

BUSH – 14 juni
De meeste mensen zullen Bush nog kennen als een van de meest populaire grungebands van de jaren 90. Onder leiding van de charismatische zanger/gitarist Gavin Rossdale putte de Engelse band inspiratie uit de grunge uit Seattle die toen populair was en gaf daar een Britse twist aan. In die periode wisten ze zich te bewijzen als meer dan een eendagsvlieg en bracht de band meerdere grote hits voort waaronder ‘Glycerine’, ‘Comedown’ en ‘Letting The Cables Sleep’. Het album ‘Sixteen Stone’ is zonder twijfel één van de beste platen uit ’94. Na een korte break kwam Bush in 2011 weer bij elkaar en bracht de band in de afgelopen jaren nog meerdere albums uit. Vanavond staan ze in de Main om ons te trakteren op nieuwer materiaal, maar natuurlijk ook om een reisje terug te maken naar die mid-90’s!

A DAY TO REMEMBER – 16 juni
A Day To Remember keert terug naar 013! De band heeft het publiek in 013 al meerdere malen getrakteerd op een spetterende show en telkens was het weer één groot feest. ADTR, zoals ze afgekort worden, komt dit keer met vers materiaal onze kant op, want terwijl de wereld stilstond sleutelden de heren tot in de puntjes aan elk muzikaal detail. Het leidde tot het laatste album, ‘You’re Welcome’, wat een ander en wat rustiger album is dan eerder werk. Zet ‘rustig’ overigens maar tussen aanhalingstekens, want tracks als ‘Last Chance To Dance (Bad Friend)’ komen nog steeds zo hard als een sloophamer (“WHO WILL CARRY YOUR CASKET? WHO?”). Maar uiteraard komen vandaag ook alle classics gewoon voorbij – ‘Downfall Of Us All’, ‘All I Want’ – zodat jullie allemaal weer met een gerust hart jullie surroundings mogen disrespecten. Brace for impact!

MYLES KENNEDY AND COMPANY – 17 juni
Met zijn zeer kenmerkende stem en indrukwekkend cv is Myles Kennedy misschien wel een van de meest iconische (en uitermate goedhartige) vocalisten in de huidige rockwereld. De veelzijdige zanger en songwriter, is vooral bekend als de frontman en ritmegitarist van Alter Bridge en van zijn talloze samenwerkingen met Guns N’ Roses-legende Slash. In 2018 bracht hij eindelijk zijn officiële solodebuut uit, ‘Year of the Tiger’, waar hij zo’n tien (!) jaar aan werkte. Het akoestische, door blues en Americana beïnvloed album was een conceptueel werk gebaseerd op Kennedy’s jeugd en de dood van zijn vader. Zijn tweede album, ‘The Ides of March’ kwam uit in 2021. Het behoud het ethos van zijn voorganger, maar bevat hardere en energiekere rockstijlen. Bereid je voor op Kennedy’s sympathieke artisticiteit en weergaloze stembereik van vier octaven.

THE BEACH BOYS – 26 juni
I’m pickin’ up good vibrations! The Beach Boys brengen hun ‘Sixty Years of the Sounds of Summer’ tour naar 013. De legendarische band, die symbool staat voor de Californische levensstijl en een Amerikaans symbool is geworden voor fans over de hele wereld, heeft een carrière van meer dan een halve eeuw achter de rug. Desondanks staat de groep nog steeds aan de top van iconische bands in Amerika’s muziekgeschiedenis. Met meer dan vijf decennia van toeren onder hun riem, hebben The Beach Boys meer concerten gegeven dan elke andere grote rockband in de geschiedenis! We kijken er nu al naar uit om hun surfrockhits als ‘Good Vibrations’, ‘Surfin’ U.S.A.’ en ‘God Only Knows’ live te horen van de maestro’s zelf.

Bron: 013.nl