,,Filmmuziek is vaak de onzichtbare haai, we voelen zijn aanwezigheid doordat we de muziek voelen.” Na het meemaken van het spectaculaire The Star Wars Suite in Den Haag weet iedere bezoeker wat componist John Williams (90) met deze uitspraak bedoelt. Door een immens orkest uit Oekraïne werd het World Forum Theater afgelopen week omgetoverd tot een ‘galaxy far far away’.De muziek van Star Wars heeft altijd al een betoverende werking gehad. In het World Forum hoeft maar een bekende strijker, viool of trompetklank te horen en de typische buitenaardse sfeer van Star Wars komt meteen tot leven. Onder leiding van de Nederlandse topdirigent Raymond Janssen laat een orkest – bestaande uit ruim 130 (!) muzikanten – de beste stukken van Star Wars door Den Haag galmen: van de wereldberoemde Main Theme tot het dreigende en onweerstaanbare The Imperial March. Alsof Darth Vader in eigen persoon in de huid van Janssen is gekropen.De voorstelling in het zo goed als uitverkochte World Forum (2161 stoelen) bestaat uit twee delen. In het eerste bedrijf brengt Janssen enkele andere wereldberoemde soundtracks van Williams tot leven, zoals Schlinders List, Harry Potter en Jaws. Hier komt die onzichtbare haai van de gevierde componist om de hoek kijken. De karakteristieke onheilspellende vioolklanken geven het gevoel alsof je iedere moment te grazen wordt genomen door die angstaanjagende witte haai uit de film.

Het zegt alles over de kwaliteit van het orkest van Janssen. Er staat een enorm scala aan muzikanten en instrumenten op het podium, en geen moment verzandt het in een ongeregelde chaos. Dumka, het Nationale koor van Oekraïne, voorziet de nummers van een warme gloed met hun overweldigende samenzang. Het voelt op momenten alsof ze al hun verdriet en wanhoop – die is ontstaan door de verschrikkingen in hun thuisland – met alles wat ze hebben in hun muziek stoppen. Het kippenvel stroomt bij zowel hen als de bezoekers onbedaarlijk over de armen.Na de pauze, waarin de fans in de lounge op de foto kunnen met niemand minder dan Darth Vader zelf, is het tijd voor hetgeen waar de bezoekers vanavond voor komen opdraven. Janssen laat er geen gras over groeien en vuurt meteen het wereldberoemde Imperial March af op de hongerige zaal. Een iconisch stuk dat in Den Haag wordt versterkt door spectaculaire koorelementen.De reis die The Star Wars Suite heet gaat vervolgens verder. Janssen neemt de luisteraars mee naar de tot de verbeelding sprekende verhalen van onder meer Duel of the Fates, Luke & Leia en The Throne Room. De emoties die Janssen oproept zijn talrijk. Het ene moment springen de tranen in de ogen bij een klein, klassiek stuk met subtiele violen, het andere moment willen we eigenlijk dekking zoeken onder onze stoel zodra er een salvo aan instrumenten op de zaal wordt gevuurd.Voor de echte Star Wars-fan – en die zijn talrijk vanavond, naast de oudere liefhebbers van klassieke muziek – heeft The Star Wars Suite tijdens de finale nog een verrassing in de petto. Tijdens een tweede en nog intensere uitvoering van Imperial March verschijnen de grootste schurken van de films op het podium: van Palpatine tot Darth Vader.Het is de kers op de slagroomtaart. Een heerlijk slot van een meer dan gedenkwaardige avond.