Het Tilburgse poppodium 013 komt in 2023 al direct op stoom. In de eerste maanden van het nieuwe jaar staat er weer een hoop moois op het programma in een van de leukste poppodia die ons land rijk is. Een overzicht (bron 013.nl):

Heilung (6 januari)
Liveshows van Heilung zijn niet zomaar een concert, het is een ware beleving. Het collectief met leden uit Denemarken, Duitsland en Noorwegen brengt het publiek in extase met donkere soundscapes, sjamanistische ritmes en vocalen die je transporteren naar een andere wereld. Zelf betitelen ze hun unieke stijl als ‘Amplified History’. In 2019 liet de band al een onuitwisbare indruk achter tijdens Roadburn Festival waar ze gekleed in middeleeuwse klederdracht het publiek wisten te bezweren met een rituele live ervaring. Omdat de show op donderdag 12 januari zo snel uitverkocht, geven ze vandaag een extra show voor de fans die er niet bij konden zijn (of graag nog een keer willen gaan).

Heaven Shall Burn + Trivium (17 januari)
Op deze avond zal de grond van onze Main beven door deze ijzersterke package. Gezegend met een set agressieve riffs om U tegen te zeggen, geldt Heaven Shall Burn al jaren als een van de beste, strakste en meest geëngageerde metalcore bands uit Europa. En dat mag ook wel. Met 20 jaar en 10 albums op de teller is de band niet meer weg te denken uit de scene. 2020 zag hun laatste album ‘Of Truth and Sacrifice’ het licht en vanavond brengen deze Duitsers hun helse kabaal naar onze Main. En deze package wordt alleen maar beter. Sinds debuutalbum ‘Ember to Inferno’ staat Trivium garant voor een mix van thrash metal, alternative metal en metalcore met een bijzonder goed oor voor melodie. Want als Trivium iets kan, is het wel kneitergoede tunes schrijven hoor! Na hun uitverkochte show in 2017 keert de band terug naar Tilburg ter promotie van het album ‘What The Dead Men Say’.

Karnivool (19 januari)
Met hun veelgeprezen debuut ‘Themata’ uit 2005 en de baanbrekende opvolger ‘Sound Awake’, wist de Australische band Karnivool zich te vestigen als een van de grootste krachten binnen de moderne progrock. Toch duurde het tot 2010 voordat de band voor hun eerste show speelde op Europese grond. Met ijzersterke shows op festivals als Download, SXSW en Hurricane wist de band de hoge verwachtingen waar te maken. Voor hun derde album ‘Asymmetry’ trok de band met de legendarische producer Nick DiDia Byron (bekend als producer van o.a. Rage Against The Machine, Neil Young en Mastodon) Bay’s Studios 301 in. Ook op deze plaat wist de band zich weer verder te ontwikkelen en geliefder te maken in de prog scene. We zijn dan ook enorm blij dat de Ozzies vanavond eindelijk hun 013 debuut maken met de eerste clubshow sinds 2015 (!).

Bullet for my Valentine (1 februari)
Bullet For My Valentine keert terug… en nu écht! Op 1 februari komen de Welshmen naar 013 voor een spectaculaire show. Afgelopen winter moest de volledige tour geannuleerd worden wegens de aanhoudende coronamaatregelen, maar inmiddels is die ellende verleden tijd en is er een nieuwe datum geprikt voor deze classic portie melodische metalcore. Onze oren hebben inmiddels genoeg tijd gehad om te wennen aan het gelijknamige laatste album: bereid je dus voor op de meest woeste en agressieve kant van Bullet For My Valentine tot nu toe, die onze Main deze avond zal laten schitteren met gierende solo’s en monsterlijke riffs. We weten niet wie BFMV zo kwaad heeft gemaakt, maar wij houden er van. “Let the madness begiiiiiiiiin!”

Dream Theater (12 februari)
Vandaag keert de legendarische progband Dream Theater terug naar 013! Vraag welke progfan dan ook om hun top 3 beste progbands en iedereen zal Dream Theater op 1, 2 of 3 zetten. Platen als ‘Images And Words’, ‘Awake’ en ‘Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory’ zijn tijdloze meesterwerken die van grote invloed zijn geweest op alles wat erna kwam. De technische vaardigheid van bijvoorbeeld gitarist John Petrucci of toetsenist Jordan Rudess worden wereldwijd als ongeëvenaard beschouwt. Maar vlak ook de rest van de band niet uit, want Dream Theater is als collectief onovertroffen. Live is het vooral een komen en gaan van geweldige melodieën, vreemde maatsoorten, heerlijke technische metalriffs, tasty solo’s en epische refreinen. Komt dat zien, het theater is geopend.

Long Distance Calling (16 februari)
De Duitse prog-rock formatie Long Distance Calling komt naar Tilburg voor een unieke show op locatie! Geheel in het teken van hun achtste album ‘Eraser’, dat in augustus verscheen, zullen de toegewijde muzikale buitenbeentjes een show brengen met diepgang, melancholiek en genoeg metalen crescendo’s. De band heeft in de afgelopen zestien jaar bewezen dat ook het instrumentale werk een dynamische en indrukwekkende podiumprestatie kan opleveren. Tijdens de pandemie hebben de bandleden hun tijd gebruikt om terug in het creatieve proces te duiken, met als resultaat een parel van een instrumentale plaat. ‘Eraser’ is een diep en eerlijk eerbetoon aan de geleidelijke erosie van de natuur door toedoen van de mensheid. Opgedragen aan ’s werelds bedreigde diersoorten, heeft elk nummer een bepaald schepsel dat met uitsterven wordt bedreigd. Meeslepend, progressief en in onze oren hun beste werk ooit. Laat Long Distance Calling je meenemen op deze wilde, dynamische reis!

Hang Youth (26 februari)
De overheid naait sekswerkers zonder consent. Drillrap is niet het probleem. En Hang Youth staat vandaag in 013 (en wij zijn een uitstekend bedrijf als je onze website mag geloven). De tour heet ‘De Belangrijkste Band van Nederland Tour’ en dat is ook zo want hun gecentrifugeerde memepunk kan al sinds 2020 niet links genoeg zijn want er is een boel aan de hand want alles moet beter. Onmiddellijke verbetering! Waarom zitten wij nog steeds met Rutte IV? Waarom liggen er zoveel mensen in de armen van een fascist? Waarom zijn er nog zo weinig kansen voor vrouwen om corrupte leiders te worden? Waarom is alles zo duur? Hoe olympisch zijn die spelen nu echt? Dus laat je AKO-ideologie achter bij de deur, laat de overheid via de chip in je zak alvast weten dat je in 013 bent (de overheid weet toch al teveel van je), kom ons te dure bier opdrinken en maak ons rijk. Morgen is maandag maar onthoudt: je haat geen maandag je haat kapitalisme.

Electric Callboy (28 februari)
Met fris gestylde mullets en snorren zetten de jongens van de Duitse metalcore band Electric Callboy (voorheen bekend als Eskimo Callboy) het pedaal op vol gas en vieren ze een kleurrijk metalcore feest. Dit is een ware kermis, een suikerspin, een achtbaan! De single ‘Hypa Hypa’ schoot in recordtijd door het dak en kan inmiddels rekenen op miljoenen streams. Van galopperende Berlijnse cowboys tot retro disco beats, Electric Callboy weet de grenzen van electronicore te verleggen in zowel hun muziek als verschijning. Duitse fans hoopten op Electric Callboy als inzending voor het Eurovisie Songfestival, wat de jongens alleen maar meer bekendheid op leverde. Helaas geen Songfestival, wel een tour langs de grootste zalen van Europa. “So everybody put your hands straight up / Tonight is the night!!”