Met pretoogjes en een ondeugende glimlach stond Jeroen van Koningsbrugge als een verlegen meisje in de studio van Eva Jinek. Eindelijk, na al die jaren, komt een van zijn grote wensen uit. Op tournee om een eerbetoon te brengen aan zijn meest favoriete band ooit: Pearl Jam. “Ik had vroeger het gevoel dat die nummers over mij gingen. Ik was meteen helemaal weg van ze”, zei Van Koningsbrugge over zijn grote idolen.

Van Koningsbrugge, bekend als cabaretier, programmamaker én muzikant, stond zaterdagavond in een uitverkocht Groene Engel in het Brabantse Oss, de plaats waar de meeste muzikanten van zijn band Zeus vandaan komen. Klaar voor de aftrap van zijn vijfdelige concertreeks, die hem verder nog langs Venlo, Enschede, Zoetermeer en Alkmaar zal brengen.

Van Koningsbrugge belooft een avond vol Pearl Jam-klassiekers en lijkt die belofte direct waar te maken. Met Once, tevens de opener van magnum opus Ten, schiet de band als een vuurpijl de Groene Engel binnen. De band klinkt strak, heeft er zichtbaar zin in en op de stem van Van Koningsbrugge zit een lekker rauw randje. In het daaropvolgende Even Flow is duidelijk te horen dat de entertainer zijn huiswerk heeft gedaan bij de grote almachtige Eddie Vedder.

Rearviewmirror is de volgende klassieker op het lijstje en zo schiet Van Koningsbrugge in rap tempo door het oeuvre van Pearl Jam. Helaas lukt het hem niet om dit hoge niveau vast te houden. De band verslapt halverwege ontzettend omdat ze ervoor kiezen om zes ballads van Pearl Jam achter elkaar te spelen. En hoewel dit zeker niet de minste nummers zijn, zoals het prachtige kleine Elderly Woman Behind The Counter in a Small Tower, verliest Van Koningsbrugge de aandacht van de luisteraars, met heel veel geroezemoes en geouwehoer in de zaal tot gevolg.

Van Koningsbrugge probeert op geheel eigen wijze nog de aandacht terug te winnen, met sarcastische opmerkingen dat het bijvoorbeeld ontzettend storm loopt bij de merchandise (dat deed het niet). Maar zonder succes. Het had hem meer gesierd als hij bijvoorbeeld mooie, bijzondere anekdotes had verteld over zijn liefde voor Pearl Jam, waar de passie vandaan komt en wat Eddie Vedder nu nog voor hem betekent. Maar het bleef bij slechts een paar flauwe opmerkingen. Die pretoogjes en jeugdige onbevangenheid zoals bij Jinek ziet Oss vanavond niet terug.

In de finale van de anderhalf uur durende set komt de Groene Engel weer enigszins tot leven, dankzij voortreffelijke uitvoeringen van het machtige Porch, het superbreekbare Black en het onweerstaanbare Why Go. Van Koningsbrugge verdwijnt vervolgens achter de coulissen, waarbij het publiek natuurlijk nog de allergrootste klapper van Pearl Jam verwacht. Maar nee, de lichten gaan aan en het publiek keert zonder een uitvoering van Alive met gemengde gevoelens naar huis.