Het Tilburgse poppodium 013 raast als een sneltrein door het concertseizoen. In de maanden maart en april staat er weer een hoop moois op het programma in een van de leukste poppodia die ons land rijk is. Een overzicht (bron 013.nl):

I Prevail – 15 maart
De Amerikaanse metalcore band I Prevail moest zijn show in 013 door de coronaperikelen cancellen. Wat natuurlijk slechts nieuws was: het zou de eerste keer zijn dat ze in Nederland zouden staan. Niet gek dat de show in een vloek en een zucht uitverkocht raakte. Maar de band heet niet voor niets I Prevail: vanavond staan ze alsnog in 013! En omdat de vorige show zo snel uitverkocht, wordt de show geüpgraded naar de Main Stage. Had jij naast een ticket gegrepen? Dan is dit je kans! Want als we de verhalen uit de VS mogen geloven, dan hebben hier een knaller van een live act te pakken. “Believe me that a storm is coming!”

Erra – 17 maart
De uit Alabama afkomstige ERRA heeft naam gemaakt in de metalcore scene, maar op hun eigen voorwaarden. Met vastberadenheid en toewijding hebben de mannen sinds 2009 een unieke band gesmeed met een steeds groeiend publiek. Hun progressieve metal bevat titanische riffs, betoverende melodieën en meeslepende soundscapes – met als hoogtepunt in hun carrière: een vijfde album, gedurfd getiteld ERRA. Verwacht meer breakdowns en uitlopende melodieën verweven in klassieke songstructuren, waardoor een avond met ERRA klinkt als één groot experimenteel avontuur. Laat je meenemen op een – bijna uit het lichaam gegrepen – reis van verhalen die menig Black Mirror schrijver trots zou maken.

Beartooth – 21 maart
“We’re really loud, and like to break stuff” – dat klinkt ons bekend in de oren. De golden boys van de post-hardcore keren terug naar 013! Caleb Shomo (ex-Attack Attack) heeft zijn brein weer aan het werk gezet. In de studio heeft hij het afgelopen tijd hard gewerkt aan het vierde Beartooth album ‘Below’ dat in 2022 uitkomt. Met de eerste single ‘The Past Is Dead’ verwachten wij dat ook het vierde album weer vol staat met harde riffs en knallende meezingrefreinen. Dat belooft dus weer een feest te worden!

Haken – 22 maart
Bij 013 houden we wel van wat goeie progmetal op zijn tijd. Dus wat dachten jullie van deze heerlijke co-headline? Het Britse Haken is doorgestoomd naar de absolute top van het genre. We weten niet waar de bandnaam vandaan komt, maar dat ze prachtige klanktaptijten kunnen haken, staat buiten kijf. Daarbij vallen 2 dingen op: de band houdt het (meestal) binnen de 5-6 minuten – toch vrij uitzonderlijk in het genre – en ongeacht hoe wiskundig of bizar virtuoos het ook wordt, Haken schrijft verdomd aanstekelijke melodieën. In 2022 verschijnt het nieuwe album (met founding member Pete Jones terug op toetsen) en ‘Nightingale’ is alvast een heerlijke smaakmaker.

Floor Jansen – 12 maart
Floor Jansen en 013 gaan waaaay back. Ze is nota bene geboren en getogen in Goirle, hier om de hoek. In haar tijd op de Rockacademie was ze al bij ons te vinden, maar ook met After Forever en ReVamp. Het vervult ons dan ook met trots om te zien dat Floor nu eindelijk haar grote doorbraak gehad heeft. Wij – en vele fans van After Forever en Nightwish met ons – wisten natuurlijk allang: er zijn genoeg mensen die goed kunnen zingen, maar er zijn er maar weinig die zó goed zijn als Floor Jansen. Met hulp van TV-programma ‘De Beste Zangers’ weet nu de rest van Nederland het ook en dus verkoopt ze niet alleen met Nightwish zonder moeite zalen uit, maar ook solo. Met ‘Fire’ en ‘Storm’ heeft ze nu haar eerste solo singles ooit uit, een opmaat naar haar debuutalbum wat in 2023 zal verschijnen. We zijn vereerd dat we vandaag één van de beste én leukste én sympathiekste vrouwen in de muziek weer mogen verwelkomen in onze zaal. Welkom terug, Floor!

Limp Bizkit – 9 april
Generation X/generation strange opgelet: nu-metal formatie Limp Bizkit laat 013 ook dit jaar weer compleet uit zijn voegen scheuren! In 2018 en 2019 liet de Amerikaanse band keer op keer zien hoe je de Main doet ontploffen. En nu is er zelfs een nieuwe plaat uit! Wie had dat nog kunnen bedenken. Maar of ze überhaupt nieuw materiaal komen spelen, alleen oude hits of knallende hiphopcovers – bij the Bizkit weet je het nooit. Maakt ook niet uit als je Zo. Veel. Fucking. Anthems. op je setlist hebt staan. ‘Break Stuff’, ‘My Generation’ en ‘Nookie’ zijn slechts voorbeelden van een repertoire waar ze zo drie shows mee kunnen vullen. Verwacht moshpits, zweet, energie, slap geouwehoer, rode petten maar vooral een flinke dosis Limp Bizkit!

Mystery – 12 april
Na negen uitgebrachte albums is Mystery, de cutting edge progressieve rockband uit Canada, uitgegroeid tot een van de meest populaire en gerespecteerde progressieve rockbands ter wereld. Mystery heeft een unieke en betoverende wereld gecreëerd met hun verfijnde symfonische rockgeluid. Door de jaren heen albums opgenomen met gastmuzikanten als Daryl Stuermer (Genesis, Phil Collins) Nick D’Virgillio (Tears for Fears, Spock’s Beard) Richard Lanthier (April Wine) en meer, levert de Mystery altijd een verbluffende liveshow met fantastische muziek die de harten van fans wereldwijd bereikt. De afgelopen jaren waren zeer succesvol voor Mystery. Het album ‘Delusion Rain’ (2015) kreeg lovende recensies en behaalde zelfs de eerste plaats in de jaarlijst van Progwereld. Een absolute aanrader voor neo-prog liefhebbers van bands als Ayreon en Frost.