Voor het eerst in je leven 6000 kilometer vliegen om je muzikale zoon zijn eerste festival te zien spelen, en dat voor slechts een paar honderd man. Een Amerikaanse vader (66) kreeg vrijdagavond op het Limburgse metalfestival ProgPower een staande ovatie voor het onvoorwaardelijk steunen van zijn eerstgeboren kind. ,,Die man daar in het publiek, dat is mijn vader!”

Zijn eerste lachje, zijn eerst woordje, het moment dat hij voor het eerst loopt of dat je hem voor het eerst afhaalt van school. Voor elke ouder zijn deze ‘kleine’ momenten haast net zo mooi als de grote mijlpalen in het leven. De 66-jarige Frank Sacramone uit Connecticut is na vrijdag zo’n onvergetelijke ervaring rijker. Van dichtbij de muzikale doorbraak van zijn zoon meemaken: hij had dit nooit durven dromen. ,,Ik vind dit zo geweldig”, zegt hij na afloop van de show. De tranen staan in zijn ogen. ,,Je kunt je niet voorstellen hoe het voelt om mijn zoon de eerste noten in onze woonkamer te zien spelen, en dat het dan tot zoiets leidt. Een complete show. Op ProgPower! Oh man, in Nederland! Ten overstaan van al die diehard muziekliefhebbers hier. Het is fantastisch!”

Bij het grote publiek doet de naam Earthside geen belletje rinkelen, maar in het wereldje van de progressieve rock staan ze – met name in de Verenigde Staten – bekend als een van de grotere aanstormende talenten. Ze maken – zoals zij het zelf noemen – ‘orkestrale, filmische rock’. Earthside zit officieel zonder zanger, maar huurt ervaren artiesten in voor de vocals van hun meeslepende, ingewikkelde muziekstukken. De zoon van Sacramone, Frank Sacramone jr., staat achter de toetsen, en speelt met zoveel vuur en passie alsof hij in een uitverkochte Johan Cruijf Arena staat. ,,Nee, hij staat inderdaad geen moment stil”, lacht zijn vader. ,,Die energie heeft hij van zijn moeder Lisa, niet van mij. Schrijf dat maar op!”

‘ProgPower is een begrip’

Sacramone jr. staat dus niet voor tienduizenden mensen in het grote Amsterdam, maar voor slechts een paar honderd man in een klein Limburgs dorpje. ProgPower is weliswaar een klein festival, maar wel een begrip in binnen- en buitenland. Het is de crème de la crème voor fans van progressieve metal en symfonische rock. Hier komen bands die zelden in Nederland optreden. Die speciaal de reis naar het pittoreske Baarlo maken omdat ze wéten dat hun muziek hier gewaardeerd wordt, en omdat ProgPower een springplank kan betekenen voor je verdere carrière. ,,Toen we hoorden dat Frank op dit festival zou spelen, waren we door het dolle heen. ProgPower is echt een begrip!”, zegt de vader vol trots.

Dat het voor zijn zoon een onvergetelijke avond is zal niemand ontkennen. De toetsenist staat tijdens de show geen moment stil, zwiert met zijn armen alsof hij verkeersbrigadier is, zingt alle vocals luidop mee en gaat met zijn draagbare keyboard dikwijls een ‘gitaarsolo’ aan met de andere gitaristen. Vader Frank ziet het allemaal met een grote grijns aan, en is ‘ongelooflijk trots’ op zijn ‘grote jongen’. ,,Frank en de jongens zijn altijd extreem gepassioneerd geweest als het over muziek gaat. Muziek is waarom het hart van Frank klopt, en dat wil hij delen met de fans. Hij wil een boodschap overbrengen, en hij wil dat de fans een ervaring meemaken. Een concert van Earthside is niet zomaar een luistersessie.”

Angst voor corona

Niet alleen zoonlief, maar ook Frank senior is in concertzaal Sjitwa een opvallende verschijning. Als een van de weinigen draagt hij nog een mondkapje, uit angst om corona op te lopen en het risico om zijn zoon te besmetten en daarmee de Europese tournee in gevaar te brengen. ,,Wij nemen geen enkel risico”, zegt hij resoluut. Toch valt hij voor de rest vooral op omdat hij tijdens het uur durende concert geen moment van zijn telefoon is geweken. Om te filmen, welteverstaan. ,,Ik heb inderdaad alles opgenomen. We hebben veel vrienden en fans in Amerika die hier vanavond niet bij kunnen zijn. Ik wil hen straks als we weer thuis zijn de kans geven om toch een deel van deze ervaring mee te pikken.”

Tegen het einde van de show wordt Sacramone overvallen als zijn zoon uit het niets het woord neemt en zijn vader in het zonnetje zet, omdat hij de reis naar Nederland wilde maken, speciaal voor hem. ,,Die man daar in het publiek, dat is mijn vader”, riep zoon Frank, waarop de hele zaal begon te joelen en te klappen. ,,Dat kwam als een complete verrassing”, lacht de vader. ,,Ik denk dat hij vooral blij voor mij is dat we hier staan, omdat het mijn allereerste keer in Europa is. Ik denk dat hij nooit had durven dromen dat ik hem ooit eens achterna zou reizen. En toch staan we nu hier. Het is een onvergetelijke avond.”

Verantwoording: een kopie van dit artikel stond eerder deze week op AD.nl en is, met goedkeuring van de auteur, ook voor publicatie van Counter Culture bedoeld.