‘Hell is above’, prijkt er in glimmende chocoladeletters op een LED-scherm achter Moderat. Een nogal naargeestige boodschap, maar helaas slaat het Berlijnse trio hier de spijker op de kop. Want wat is er de laatste tijd toch een boel narigheid in de wereld. Met de oorlog in Israël wordt onze mentale gesteldheid meer dan ooit op de proef gesteld. Het (lang) uitverkochte concert van Moderat in Tilburgs poppodium 013 komt daarmee als geroepen.

Of het door al die narigheid komt, of door het feit dat dit voorlopig de laatste show van Moderat in Nederland is, is gissen. Maar er hangt woensdag een eigenzinnig sfeertje in de 013. Het poppodium kolkt als nooit tevoren. Armen zwieren heen en weer, vreugdekreten vullen de ruimte, oogjes gaan vaak minutenlang gesloten. De 3250 bezoekers genieten ieder op hun eigen manier volop van Moderat. Frontman Sascha Ring (individueel bekend als Apparat) geeft het zijn fans alvast mee: voorlopig keren ze niet meer terug naar Nederland. Een mededeling die op een fluitconcert en boegeroep kan rekenen.

Aan de andere kant: het is maar de vraag voor hoelang Moderat de elektronische apparatuur aan de wilgen hangt. De groep ging in 2017 al uit elkaar en organiseerde zelfs een heus afscheidsconcert in Berlijn, waar 17.000 mensen op af kwamen. Alweer twee jaar later begon het toch weer te kriebelen en begonnen ze met de opnames van hier vierde studioalbum MORE D4TA. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en zijn deze meesters van de melancholische dansvloerknallers niet langer weg te denken van festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole.

Moderat, jaren geleden door electroblad elektronischemuziekmagazine Resident Advisor uitgeroepen tot liveact van het jaar, geniet in Nederland een onwaarschijnlijke populariteit. De Duitsers staan alweer voor de vierde keer in één jaar in ons land, en nóg was de show in Tilburg ver van tevoren uitverkocht. Het geheim? Het Berlijnse trio, bestaande uit Sascha Ring (alias Apparat) en technoduo Modeselektor (Gernot Bronsert en Sebastian Szary), speelt niet gemakzuchtig op hun laptop een playlist af, maar geven hun songs live een dermate nieuwe dynamiek mee alsof ze ter plekke een nieuwe remix bedenken. ,,We weten zelf ook niet hoe de avond verder zal verlopen. We gaan het zien”, geeft Ring de fans alvast mee.

En ja, wat blijft die wisselwerking tussen de twee acts toch goud waard. Modeselektors beukende techno zou niet misstaan in de Berlijnse clubs, en Apparats zachtere, melodieuze zanglijnen zouden het prima doen in de hedendaagse popklassiekers. Het zorgt ervoor dat iedereen Moderat op zijn eigen manier beleeft: op de voorste rijen springen de mensen zo hard dat de grond lijkt te beven, terwijl op de bovenste ring mensen helemaal in zichzelf gekeerd in een soort trans lijken.

Op het podium lijkt op op het eerste aanzicht weinig te gebeuren, maar een getraind oog ziet dat het drietal voortdurend bezig is met sequencers, effectpedaaltjes, synths en af en toe zelfs gitaar. Het nieuwe Neon Rats klokt op het album zo’n zeven minuten, maar in de 013 komt daar met een fantastische muzikale uitbarsting in het slotstuk nog een aantal minuten bij. In combinatie met het verbluffende lichtspektakel, waarbij volle lichtstralen alle kanten op schijnen en het podium soms in een soort kooi veranderen, weet de fan af en toe niet waar de aandacht naartoe moet.

En is het niet de lichtshow die je op het verkeerde been zet, dan is het de muziek wel. Gitzwarte techno wordt door Moderat op vakkundige wijze gemixt met dromerige ambient en hier en daar zelfs een vleugje soul en new wave. Het wat oudere Les Grandes Marches wordt door het publiek als een evergeen ontvangen, waarin de geniale opbouw toewerkt naar een zinderende finale.

En het beste bewaart Moderat voor het laatst. De donderende elektronica dreunde al vaak genoeg je onderbuik binnen, maar de heerlijk bassen van publieksfavoriet Bad Kingdom lijken alle flessen achter de bar tot gruzelementen de dreunen. Een kolkende afsluiter van een kolkende show.

Voorlopig keert Moderat niet meer terug naar Nederland. Maar ze gingen eruit met een knal die nog tot ver in het zuiden van Tilburg te horen was.