ProgPower Europe, de crème de la crème voor fans van progressieve metal en symfonische rock, staat dit weekend weer voor de deur. De 23e editie belooft met een eigenzinnige, exclusieve line-up weer een spektakel voor de echte fijnproevers te worden. En er zijn nog tickets! Een overzicht van de vijf bands waar wij het meest naar uitkijken.

Chaosbay
Prog, Djent, Core, Pop. Chaosbay uit Berlijn heeft de metalwereld in spanning gehouden. Bijna geen enkele andere band combineert virtuoze prog metalcore met radioklare hooks op zo’n unieke manier. Nu verleggen ze opnieuw de grenzen van moderne alternatieve metal. Bekend om hun onvermoeibare werkethiek, creëert de band opnieuw een meesterwerk van tijdloze metalcompositie dat zowel headbangen als hectische meezingers garandeert. Superzware riffs en geschreeuw ontmoeten engelachtige zang en krachtige melodieën.

Earthside
Eind 2012 wilde een groep producenten van elektronische muziek, orkestartiesten en muziekjournalisten een plaat maken die de verwachtingen zou herdefiniëren van wat mogelijk was binnen het rockmuziekgenre. Dit resulteerde in Earthside, en het eerste album A Dream In Static uit 2015 maakte direct indruk en kreeg lovende kritieken op muzieksites en zelfs in reguliere publicaties als The Guardian. Een nieuw hoofdstuk van wat Earthside te bieden heeft staat voor de deur, en dit is slechts het topje van de ijsberg.

Dordeduh
De Roemenen van Dordeduh bieden hun liedjes aan om luisteraars te verbinden met een kosmisch erfgoed dat diep in het onderbewustzijn verborgen ligt, en begeleiden een auditieve reis naar de collectieve herinneringen die daarin zijn ingekapseld. Het album ‘Har’ is een mijlpaal – en niet alleen voor Roemeense metal. Dordeduhheeft een artistieke sprong gemaakt die belooft erkend te worden als een van de beste en meest individuele metalalbums van het jaar, en misschien zelfs van het decennium.

Teramaze
Teramaze is de belangrijkste progressieve rockband van Australië, geleid door gitarist en bandoprichter Dean Wells, naast Chris Zoupa, Andrew Cameron en Nick Ross. Onlangs heeft de band het album “Dalla Volta” uitgebracht.

Wheel
Wheel is een Finse prog-metalband gevestigd in Helsinki, bestaande uit James Lascelles (zang/gitaar), Santeri Saksala (drums), Aki ‘Conan’ Virta (bas) en Jussi Turunen (leadgitaar).
De band bracht debuutalbum ‘Moving Backwards’ uit in februari 2019, gevolgd door hun tweede album ‘Resident Human’ op 26 maart 2021. Recent bracht Wheel de eerste single ‘Blood Drinker’ uit van hun EP ‘Rumination’ die in het najaar van 2022 werd uitgebracht.

Bron: ProgPowerEurope.com