Heerlijke nostalgische synthesizers, spectaculaire lichtbakken en meedogenloze synth-riffs: de 013 in Tilburg dreunde zondag als nooit tevoren. Perturbator en Carpenter Brut, samen de aanvoerders van de darkwave, walsten met futuristische jarentachtig wave over de ruim 2000 bezoekers heen.

In moordend tempo is Darkwave als dancemuziek mateloos populair geworden bij liefhebbers van heavy rock. Best wel een gek huwelijk eigenlijk, maar wie luistert naar Carpenter Brut, de opener van de twee, weet precies wat we bedoelen. Denk aan Miami Vice, maar dan met de aanstekelijkheid van A-Ha en Tears for Fears en met de snelle riffs van Rammstein en Metallica, inclusief ronkende solo’s. Straight Outta Hell is de naam van de setopener, en bij vlagen klinkt de muziek ook precies alsof Carpenter Brut uit de Hel is verbannen om de boel op onze planeet flink onveilig te maken.

Doet Carpenter Brut dat niet met zijn opzwepende muziek, dan doet hij het met een overweldigende lichtshow die zijn weerga niet kent. Alles flikkert en glimt en glanst, precies op de maat van de beats. Dan weer oogverblindend, dan weer mooi subtiel waarin de vele lampen samen verschillende vormen aannemen. Carpenter Brut kent naast de ‘dj’ nog een gitarist en een drummer die live staan de rammen alsof ze in een metalband spelen, maar de man achter de lichten is eigenlijk net zo goed een volwaardig bandlid. We hebben eigenlijk zelden zoiets gezien, zo veel dimensie geeft hij aan de set van Carpenter Brut. Kippenvel!

Perturbator is qua licht iets minder overrompelend, maar geeft zowaar nóg meer energie en zwaarte in de sound. Zijn muziek geeft je het gevoel dat de apocalyps op elk moment kan gaan uitbreken, en dat je volle bak moet genieten nu het nog kan. De voormalige deathmetal-gitarist gebruikt hiervoor een stortvloed aan nostalgische synthesizers en huiveringwekkende geluiden en stemmen en geeft de apocalyps extra dreiging door een explosieve drummer naast zich te zetten, die ook net als bij Carpenter Brut niet zou misstaan in een metalband. Wat een walskracht en intensiteit komt er uit die man! Zijn drums zetten de darkwave in de hoogste versnelling en voeren de dreiging alleen nog maar verder op.

Met setopener Excess doet Perturbator de zaal meteen kolken van vreugde en laat hij maar alvast zien dat Tilburg een grandioze avond te wachten staat. Boven Perturbator hangt een grote vijfpuntige ster die perfect staat afgestemd op het ritme van de beats. Zonder woorden ramt Perturbator als een stormram door de 013: publieksfavoriet Future Club komt al vroeg voorbij in de set en zorgt zelfs vooraan voor de eerste moshpits, bestaande uit zowel metalheads als doorsnee technoliefhebbers.

De muziek van Perturbator verbroedert en brengt zulke verschillende muziekliefhebbers samen waarvan lang onmogelijk werd gehouden dat zij nog eens naar dezelfde show zouden gaan. Zij lijken het er allen over eens: Perturbator is in de 013 met een waanzinnige set bezig. Stilstaan op die beukende en verpletterende darkwave is simpelweg geen optie. Het is soms even zoeken of je nu moet dansen of moet headbangen of moet moshen, zoals bij het meedogenloze Humans Are Such Easy Prey, waarbij de samples van de iconische intro van Terminator opnieuw gevoelens van de jarentachtig oproepen.

Perturbator zelf geniet ook zichtbaar van de kolkende energie in de zaal: alsof hij weer in een rockband speelt headbangt hij achter zijn toetsen erop los en weet met zijn Avicii-achtige handgebaren het publiek tegen elkaar op te zetten. Na een uur is het gedaan met de futuristische reis door het verleden en laat de Fransman de 2000 bezoekers in Tilburg buiten adem en volledig overrompeld achter.

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js