Ja, natuurlijk kunnen wij ons dat voorstellen. U bent na een week gelukkig met het nieuwe CounterCulture, maar u moet even wennen. Want u gebruikte tot voor kort alleen rockblog voor uw dagelijkse portie rockupdates. Om te bewijzen dat we ook bij hier aandacht besteden aan goeie rockmuziek beginnen we maar eens met een band, bijna zo nieuw als onze website. Zo laten we zien dat we ook bij CounterCulture naast aandacht aan de gevestigde namen ook aandacht hebben voor nieuwe dingen.

Want in die categorie valt Rentap. Deze jonge band claimt een explosieve mix te maken tussen catchy rock en metalriffs. Maar ook de link met stevigere punkbands als Anti Flag is snel gelegd. Op het vlammende en snoeiharde debuut Summoning the Sun valt vooral de combinatie tussen punk, klassieke hardrock en donkere metalriffs op. Dat alles is uitstekend en helder geproduceerd en retestrak ingespeeld. Tel daar de uitstekende female voice van Phi Nix bij op, en je moet toegeven dat er met de Rentapformule erg weinig mis is.

Het sterkste nummer van het album is het eerste nummer, het punkachtige Come Trough The Fire. De band vliegt er keihard in en doet waar zij goed in is; het midden zoeken tussen hard en zacht, donker en licht, punk en metal en zingen en schreeuwen. Vroeger hadden we dit soort energieke nummers Tony Hawkwaardig genoemd.

Via Upside Down – een uitstekend nummer welke iets meer in de metalhoek zit – komen we bij debuutsingle Insane. Het tempo bij dat nummer ligt wat lager, wat de radiogevoeligheid zeker ten goede komt, maar waardoor dit nummer qua energie en kwaliteit niet in de buurt komt van openingssong Come Trough The Fire. Op Insane klinkt Rentap als een Ferrari in een 30 kilometerzone; je hoort dat het erin zit, maar baalt dat er een maximumsnelheid geldt. Datzelfde kan ook gezegd worden over de laatste twee nummers. Op momenten dat het echt losgaat – de refreinen over het algemeen – hoor je het talent dat er Rentap absoluut bezit, in rustiger vaarwater is het af en toe wel erg middle of the road en richting het einde van de EP toe een beetje dertien-in-een-dozijn.

Maar voor een debuut scoort Summoning the Sun absoluut een hele dikke voldoende. Moddervette riffs, uitstekende female voice en daarnaast ook nog in een heldere productie gegoten. Deze EP klopt. Met name de hardere stukken doen terugverlangen naar de beginperiode van Skunk Anansie. Nu nog iets minder routinematig door de zachtere stukken heen, en dan zou Rentap wel eens de verbonden act Texures achterna kunnen gaan. Wij kijken uit naar het album!

De debuutEP van Rentap is voor 6 euro te koop via de website van de band, en is te beluisteren via Bandcamp. De band is live onder meer te zien op 8 maart, als support van Stream of Passion in De Peppel in Zeist.

 

Rentap klinkt als een Ferrari met snelheidsbeperkingen
Songwriting70%
Production85%
Orginality65%
Music70%
73%Totale score