Het moeten vreemde tijden zijn geweest voor de Belgische metaltrots. Bijna iedereen leek te zijn vergeten dat de band van 1997 tot 2008 op z’n gat had gelegen. Zo vanzelfsprekend had Channel Zero haar plekje terug aan het metalfront en alle seinen stonden dan ook op groen voor een nieuw album. Bovendien waren de 4 mannen live in topvorm.

In de nacht voordat Channel Zero op 10 augustus zou aantreden op het Alcatraz Festival sloeg echter het noodlot toe met het plotse overlijden van drummer Phil Baheux. Het duurde maanden voordat de band zich herpakte en toch besloot om door te gaan. Drummer Roy Mayorga (Stone Sour, Ex-Soulfly), goede vriend van gitarist Mikey Doling (eveneens ex-Soulfly), bood zijn tijdelijke diensten aan en ‘Kill All Kings’ ziet dan alsnog gelukkig het levenslicht.

Gelukkig inderdaad. De opvolger van het sterke ‘Feed ‘m with a Brick’ is namelijk één van de beste platen van het gezelschap geworden. Bijna vanzelfsprekend pakt de plaat donkerder uit, maar nog altijd met die typische Channel Zero composities zoals ‘Dark Passanger’ en ‘Burn the Nation’. Uptempo metal met een flinke groove, stuwende drums en heerlijke vinnige riffs. Zanger Franky DSVD verteert het snelle en stevige werk prima, maar stijgt boven zichzelf uit in langzame, slepende midtempo nummers zoals ‘Electronic Cocaine’, ‘Ego’ en ‘Army of Bugs’. Hierin laat hij horen over een geweldige en gevarieerde strot te beschikken.

Channel Zero mag met recht trots zijn op deze plaat, waarbij het beste overigens nog tot het laatst bewaard blijft. De geniale vondst om de track ‘Duisternis’ deels in het Vlaams te zingen pakt fantastisch uit en de afsluiter ‘Heart Stop’ zorgt als prachtig eerbetoon aan de gevallen kameraad Phil voor het nodige kippenvel.

Channel Zero vecht zich terug met Kill All Kings
Songwriting82%
Production94%
Originality76%
Music91%
Overall impression90%
87%Totale score