De eerste weersvoorspellingen duiden op een zonnig en droog Paaspop komend weekend. Een reusachtig verschil met de editie vorig jaar, toen een kwik net boven het vriespunt uitkwam. Het bleek de koudste Paaspop aller tijden, maar tegelijkertijd ook de meest succesvolle: maar liefst 52.000 festival-liefhebbers genoten met volle teugen van een bomvol en indrukwekkend programma.

Maar de trein die Paaspop heet, dendert door. Het kleurrijke tentenfestival, waarin er drie dagen ruimte is voor muziek, theater en entertainment, ontwikkelt zich in een stroomversnelling. De 38e editie van het Schijndelse feest lijkt op voorhand zowaar nog memorabeler te worden dan de vorige topeditie, dankzij enkele grote vissen in het programma, de veelbelovende weersvoorspellingen en wederom ludieke randzaken.

Paaspop als geheel zullen we in de recensie uitgebreid bespreken. In dit artikel blikken we vooruit naar de aanwezige acts. Welke artiesten en bands mag je dit jaar in Schijndel nu echt niet missen? Onze voorliefde voor rock voert in de volgende lijst natuurlijk de boventoon, maar ook artiesten die in anderen genres opereren zijn een vermelding waard.

Vrijdag:

Jett Rebel – Vinyl Mania – 16.30
Jett Rebel is de artiestenpseudo van Jelte Tuinstra, een 22-jarige knul uit Den Haag die door 3FM werd uitgeroepen tot Serious Talent. Critici kwalificeren hem als een muzikale duizendpoot. Op zijn eerste twee EP’s speelt hij alle instrumenten zelf. Voor zijn optreden op Paaspop neemt hij natuurlijk een eigen band mee. Samen met hen zal Jett Rebel compromisloze glampopsongs ten gehore brengen, geïnspireerd door zijn persoonlijke helden als Prince en The Beach Boys.

Birth of Joy – Jack Daniel’s Stage – 17.00
Deze driekoppige bluesrockmachine verovert in sneltreinvaart rockminnend Nederland. Met stevige, psychedelische liedjes en een dikke vette knipoog naar The Doors zullen ze (naar alle waarschijnlijkheid) de Jack Daniels Stage op een explosieve manier openen. Vorig jaar gaven ze bijna honderd shows in het Europese clubcircuit. Eerder dit jaar beleefden ze hun hoogtepunt in Texas op SXSW, in het kader van hun derde album Prisoner. Benieuwd hoe de zestig jaren rock ’n roll tot leven komen? Mis deze jongens dan niet.

Chef’ Special – Apollo – 21.00
Chef’ Special heeft zijn sporen inmiddels wel verdiend. De band manifesteert zich als de ideale festivalact, dankzij een eclectische mengelmoes van hiphop, reggae, funk, rock en zelfs dubstep. Passing Through, de opvolger op het succesvolle debuutalbum, borduurt voort op hetzelfde concept. Dat betekent: springerige en energieke liedjes, vrolijke reggae en ongebreidelde energie en enthousiasme van alle bandleden. Dat wordt een feestje.

Joost van Bellen – Roxy – 21.30
Laat je niet misleiden door de weinig originele artiestennaam van Joost van Bellen: deze diskjockey behoort tot de top van het Nederlandse clubcircuit. Doorgewinterde liefhebbers zien hem als de grondlegger van house-muziek in ons land. Als festivalorganisator is hij verantwoordelijk voor Speedfreax en Rauw. Dit jaar staat de ‘huisdj van Paaspop’ opnieuw op de Schijndelse planken. Gaat dat zien.

Terror – Jack Daniel’s Stage – 23.15
De muziek van Terror is, zoals de naam al impliceert, snoeihard en meedogenloos. Geliefd om hun ijzersterke liveshows waarbij frontman Scott Vogel alle aandacht op zich vestigt. Hij stuitert onophoudelijk op en neer, zet het publiek tegen elkaar op en overtuigt met zijn krachtige en brute vocalen. De tracks, die raakvlakken tonen met punk en heavy metal, worden gekenmerkt door een snel tempo en nog snellereakkoordwisselingen. Niet voor mietjes.

Zaterdag:

Navarone – Phoenix – 14.30u
Navarone weet na ieder optreden weer zieltjes te winnen. De Nijmeegse rockmachine, die de gehele rockgeschiedenis samenvat met vlijmscherpe en spannende tracks, heeft binnenkort een nieuw album dat zal gepresenteerd worden in de Phoenix-tent op Paaspop.  Debuut A Darker Shade of White is al een klassieker in wording, mede dankzij de verbluffend goede zanger Merijn van Hagen, die een longcapaciteit van buitenaardse omvang lijkt te hebben.

Yellow Claw – Stardust – 15.30
Pompende beats en een flinke dosis energie en daadkracht. Dit is wat Yellow Claw al jarenlang kenmerkt. Het bekende powertrio, bestaande uit dj’s Jim Aasgier & Nils en mc Bizzey, stoppen alle elektronische muziekstijlen in de blinder en schenken gevarieerde en verfrissende tracks in het glas. Na een succesvolle tournee over de Amerikaanse velden richt het knallende trio zich weer op Nederland. Klaar om een feestje te bouwen.

Splendid – Apollo – 17.00
Den Haag is deze editie goed vertegenwoordigd in Schijndel. Ook de jongens uit Splendid komen uit ’s-Gravenhage’ en zijn hard aan de weg aan het timmeren. De popgroep, die ook nog invloeden pakt uit reggae, hiphop en funk, speelde al eerder op gerenommeerde festivals als Lowlands, Sziget en zelfs op Trafalgar Square in Londen. Muziek die vrolijk klinkt en met groot enthousiasme uitgevoerd wordt.

Band of Skulls – Phoenix – 18.00
De Britse gasten van Band of Skulls lanceerden vorige maand hun derde album ‘Himalayan, een LP die wederom gekenmerkt wordt door originele melodieën en mooi uitgesponnen liedjes. Vorig jaar gaf de bluesgarageband een keurige set weg als voorprogramma van Queens of the Stone Age. Met  aanstekelijke tracks als I Know What I Am en Death By Diamonds And Pearls brengen ze een ode aan het verleden.

Dearworld – Roxy – 19.30
Dearworld mag inmiddels geen onbekende speler meer zijn in Schijndel. De explosieve rockband uit Oss staat al drie jaar onafgebroken op Paaspop, dankzij een overtuigende liveshow waarin pompende elektronica het handelsmerk is. Na jaren wachten is begin dit jaar eindelijk het debuutalbum ‘Observe, Absorb, Evolve’ uitgekomen, dat overwegend goede recensies heeft gekregen. De plaat zal vermoedelijk integraal gespeeld worden in de Roxy.

Blood Red Shoes – Phoenix – 20.00
Een powerduo dat dit jaar alweer tien kaarsjes uitblaast. Laura-Mary Carter (elektrische gitaar) en Steven Ansell (drums) componeert agressieve, punky poptracks met invloeden uit grunge, noiserock en indierock. Vorige maand verscheen hun vierde, titelloze album waarmee de band terugkeert naar zijn roots. Voor Paaspop betekent dat: onbeschaamd headbangen op harde en genadeloze rocknummers.

De Jeugd van Tegenwoordig – Apollo – 21.00
De jongens van De Jeugd van Tegenwoordig behoeven geen verdere uitleg. Sinds de populaire single ‘Watskeburt?’ loopt Nederland met deze nederhoppers weg. Het uitvinden en populair maken van woorden is hun handelsmerk, alsook het bouwen van een groot feest waarbij bierdouches een onvermijdelijk iets zijn.  Het vierde album “Ja, Natúúrlijk!” stelde niet teleur en stond weer garant voor een aantal monsterhits, die in Schijndel absoluut voorbij zullen komen.

Triggerfinger – Apollo – 22.45
Triggerfinger is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot één van de populairste rockbands van de Benelux. Je gunt deze vrolijke en gepassioneerde Vlamingen alle succes van de wereld, dankzij hun enerverende liveshows waarbij het publiek geen seconde stil kan staan. De charmante frontman Ruben Block, meestal gehuld in kleurrijke kledij, bereikt met zijn hoge vibrato moeiteloos de andere kant van de Apollo-tent. Zet je schrap voor een snoeiharde rockshow.

The Prodigy – Apollo – 00.30
De grote blikvanger van Paaspop 2014. De grote vis die door de Schijndelse organisatie werd binnen gehengeld. Met The Prodigy heeft Paaspop een act van wereldformaat in huis. De pioniers van industriële electrorock zorgen iedere set voor een enorme veldslag. Zij weten als geen ander hoe ze festivalbezoekers in beweging kunnen brengen en ook in beweging kunnen hóuden. Met monsterhits als Smack my Bitch Up en Firestarter zal Paaspop (sorry voor het cliché) uit zijn voegen barsten.

Zondag:

Kraantje Pappie – Stardust – 13.30
Wie weet waar Kraan is? Wij weten het niet, maar aanstaande zondag is hij in ieder gevak om halftwee te bewonderen in de Stardust-tent. De rapper heeft met enkele hits als ‘Waar is Kraan?’ en ‘Met Z’n Tweeën’ het Hollandse publiek voor zich gewonnen. Met ondersteuning  van stuwende drum ’n bass en bij wijlen explosieve dubstep zal hij ongetwijfeld de dansvloer op Paaspop in beweging brengen.

Moss – Phoenix – 14.30
Moss behoort al jarenlang tot de top van de indierockbands in Nederland. Zanger Marien Doreleijn is de bepalende factor, met zijn bloedzuivere en betoverende stem waarmee hij iedere track iets unieks meegeeft. Het laatste album, We Both Know The Reist is Noice, klinkt zoals we van Moss gewend zijn: folky, elektronisch en natuurlijk weer hartstikke indie. Kan niet misgaan in de Phoenix-tent.

DeWolff – Phoenix – 16.30

DeWolff was even uit het beeld verdwenen in Nederland, maar na een avontuur in het verre buitenland is de piepjonge psychedelische rockband weer terug waar het hoort. In januari zijn ze opnieuw de studio ingedoken voor een veelbelovende LP, die is opgenomen met Mark Neil. Deze producer won al eerder een Grammy met zijn werk met The Black Keys. Singhle Evil Mothergrabber klinkt als een veelbelovende voorbode op de nieuwe cd.

Sleepy Sun – Jack Daniel’s Stage – 17.30
Met de vierde langspeler ‘Maui Tears’ schoot Sleepy Sun in de roos. Het is lang geleden dat we zulke fijne, gepolijste psychedelische rockmuziek van deze kwaliteit hoorden. Wie een stevige rockshow met rauwe vocalen en gitaarspel wil zien, moet absoluut tegen het einde van de zondagmiddag naar de Jack Daniel’s Stage trekken. Nogmaals boeiende psychedelica, afgewisseld met dromerige stukken.

Blaudzun – Phoenix18.30
De Nederlandse variant op Arcade Fire, zo wordt Blaudzun ook wel genoemd. De karakteristieke singer-songwriter leverde eerder dit jaar zijn mooiste en meest creatieve studioalbum tot nu toe af. Het zogenoemde Promises of No Man’s Land legt de lat hoog voor komende zondag in de Phoenix-tent. Gewapend met een rijk geluid en ingetogen indietracks heeft de zanger met de zwarte montuur de taak om het festivalpubliek voor zich te winnen.

Vandenberg’s Moonkings – Phoenix – 20.30
Ad van den Berg, gerenommeerd bluesartiest in Europa, draait al een lange tijd mee in de muziekindustrie. In de belangstelling gekomen door Vandenberg en het iconische Whitesnake heeft hij zijn sporen als gitarist inmiddels wel verdiend. Met wereldhits als ‘The Deeper The Love’, ‘Now You’re Gone’ en ‘Here I Go Again’ brengt hij vooral bij de ouderere luisteraar automatisch een glimlach op zijn gezicht. Op Paaspop staat hij met zijn Vandenberg’s Moonkings, wat gegarandeerd een nostalgische show moet worden.

The Strypes – Jack Daniel’s Stage – 22.15
Je doet er goed aan om je Paaspop-avontuur af te sluiten bij de Jack Daniel’s Stage. Rond kwart over tien laten de piepjonge gasten van The Strypes zien wat ze in hun mars hebben. Matthijs van Nieuwkerk noemde ze in De Wereld Draait Door een stel talentvolle honden, en daar scharen we ons volledig achter. Bij The Strypes draait het maar om één ding: lekkere rechtoe rechtaan rock ’n roll-muziek maken met een vleugje blues.

Traumahelikopter – Jack Daniel’s Stage – 00.00
Net als vorig jaar mag Traumahelikopter deze editie opnieuw de Jack Daniel’s Stage afsluiten op Paaspop. In 2013 deden ze dat met verve door hun overtuigende en gedreven punkrock-nummers, waarbij hun minimalistische drumset onmiddellijk in het oog sprong. De jonge Groningers hebben een nieuw album waarop veel gruizige punkklassiekers in wording staan. Wees gewaarschuwd dat je Schijndel met trillende trommelvliezen verlaat.