De tweede editie van Best Kept Secret in het Brabantse Hilvarenbeek is begonnen. Met een gevarieerde line-up met zowel onbekende als populaire namen komt menig muziekliefhebber wel aan zijn trekken. Vandaag staan o.a. James Blake, Interpol en Pixies op het programma.

Daryll-Ann doet dit jaar een reünietour en natuurlijk mag een mooie spot op Best Kept Secret dan niet ontbreken. Mainstage op de vooravond, prima geregeld. Ze starten met ‘A Proper Line’, een typische Daryll-Ann song met de kenmerkende samenzang en een fijne gitaarsolo. Euforische taferelen zoals tijdens de clubtour vinden vandaag niet: het publiek lijkt af en toe meer interesse te hebben voor elkaar dan voor het podium. Ook oogde Daryll-Ann tijdens de clubtour wat meer gedreven. Heel erg stoort dat niet, het songmateriaal is sterk genoeg om te blijven boeien.

Broken Twin eerste hoogtepunt

Halverwege Daryll-Ann sluiten we aan bij Broken Twin. Een wat schuchtere dame met een prachtige stem. Meestal neemt ze plaats achter haar piano maar af en toe speelt ze ook gitaar. Haar donkere pianoklanken worden aangevuld met viool, bas (tevens bespeeld met een boog) en gitaar. Langzaam worden nummers uitgebouwd maar nergens worden grote climaxen bereikt. Het is wel vervelend dat er sprake is van enige overspraak tussen de podia zodat de minimalistische stukken overstemd worden. Het eerste hoogtepunt is genoteerd.

James Blake test vervolgens het geluidssysteem op de proef door oorverdovende sub-bassen het veld op te sturen. Zijn set begint weinig toegankelijk met meer soundscapes dan echte liedjes. Aangezien het showelement ontbreekt en de lichtshow op klaarlichte dag vrijwel te verwaarlozen valt, is het de vraag of de mainstage de meest geschikte plek is. Toch blijft dynamiek in zijn composities indrukwekkend en is het pianospel van James Blake bijzonder knap zoals in ‘A Case of You’. Zijn grootste hit, ‘Limit To Your Love’, zit opvallend genoeg al vroeg in de set.

De terugkeer van Interpol en het jeugdsentiment van Pixies

Wij besluiten om een goede plek te zoeken in de tent voor Interpol, de post-punk band uit New York die onlangs de vijfde plaat ‘El Pintor’ (anagram voor Interpol) aankondigde. De band rond Paul Banks begint furieus met ‘Say Hello To the Angels’ van hun debuutplaat. De band is gedreven en lijkt er oprecht zin in te hebben. We krijgen drie nieuwe nummers te horen. Eerste indruk: alle drie groots aangezet en scherpe gitaarmelodieën. Of ze zich echt kunnen meten met het beste werk is nog even afwachten. En hoe prachtig is het dat ze ‘NYC’ weer op de setlist hebben staan. Het is misschien wel de mooiste song die Interpol ooit schreef. Vanavond lijkt alles te kloppen: het publiek is enthousiast, de band speelt in hoog tempo en de setlist is erg sterk.

Het is aan Pixies om de eerste dag op de mainstage af te sluiten. Dit doen ze met een felle set waarin het tempo ongenadig hoog ligt. Klassiekers worden afgewisseld met materiaal van de laatste plaat. En ja, die laatste plaat ‘Indie Cindy’ is niet zo heel sterk. Dat merk je ook aan de respons van het publiek. Pixies is goed voor het jeugdsentiment en heeft voldoende sterke songs om de dag succesvol af te sluiten. Maar nee, relevant zijn ze al een tijdje niet meer.