Hij is al vanaf 2003 actief bezig in de hiphop-scene, maar bracht maart 2014 pas zijn eigen debuutalbum uit, waarmee hij onze aandacht trok. Hiervoor was hij actief in crew 207 en bestormde hij vele (inter)nationale podia als een van de rappers van Kyteman’s orkest. Hoog tijd om eens te praten met Reazun, het gezicht achter “Ik, Ben Hartman“.

De meeste mensen zullen je nog niet kennen, of ze kennen je als “die Franstalige rapper van Kyteman”, wat overigens helemaal geen verkeerde referentie is…

Reazun: Nee inderdaad, het enige is dat ik redelijk vaak moet uitleggen hoe het dan toch komt dat ik in het Frans ben gaan rappen, en daar is helemaal niks ergs aan, maar ik ben ontzettend trots op die connotatie!

Maar voor de mensen die je nog niet kennen: wie ben je verder?

Reazun: Dit is precies waarom ik mijn plaat maar gewoon “Ik, Ben Hartman” genoemd, want ik heet in het echt Ben Hartman, en omdat de plaat ook wel lichtelijk autobiografisch te noemen is, dacht ik: dan is dit een manier om mijzelf te presenteren en dat probeer ik op het album ook echt te doen. Zo kunnen de mensen een beter beeld krijgen van wie ik ben. In het kort gezegd ben ik gewoon iemand die er echt van houdt om creatief bezig te zijn en ik heb dat altijd het meest gevoeld binnen de hiphop. In het begin was het dan Franstalig, maar de drang om het in het Nederlands te doen werd zo groot, dat deze mijn Franstalige voorkeur heeft overwonnen.

Reazun4Want heb je een Franse achtergrond?

Reazun: Nee, nee, nee. Ik ben in Groningen geboren en ik heb de taal geleerd. Toen ik vijftien was, werd ik ontzettend verliefd op een Frans meisje en dat heeft mij de taal doen leren. Ik ben misschien wel een beetje een uit de hand gelopen francofiel geworden. En het Franstalige rappen heeft ook wel te maken met het feit dat de jongens die mij in de hiphop brachten, al in het Engels en Nederlands aan het rappen waren, dus was het een logische stap dat ik dan in het Frans zou gaan rappen.

Wie waren dat dan?

Reazun: Dat waren Pax en Perceptie. Ik heb toen een crew met hun gehad, de 207, en dat was Frans, Nederlands en Engelse rap. Eigenlijk was dat mijn introductie in de rapgame. En in alle eerlijkheid was in het Frans rappen ook wel een voordeel, want dan hoefde ik me nog niet meteen in het Engels of Nederlands te bewijzen want zij waren al heel goed.

Ben je ook via Pax bij Colin (Benders, red.) terecht bent gekomen?

Reazun: Nee, dat is alweer later. Pax heeft me wel echt van mijn podiumvrees afgeholpen. Hij heeft er echt voor gezorgd dat ik me in de hiphop heb gestort. Wij zijn gewoon samen met Colin in één huis gaan wonen en toen hebben we eigenlijk met zijn drieën die eerste plaat gemaakt. Dat is eigenlijk hoe dat is gegaan.

Reazun2Je eigen plaat heb je echt compleet in het Nederlands geschreven, de Franse taal ontbreekt bijna volledig. Vanwaar deze keuze?

Reazun: Dat klopt! Er zitten misschien een paar impliciete verwijzinkjes in naar de Franse taal, maar gewoon heel simpel: ik woon zelf in Utrecht en ik geef daar ook af en toe op scholen lessen en workshops aan jongeren en eigenlijk hoor je dan heel vaak terug van “hee tof, je bent echt goed in het Frans, maar we denken dat jij een van de beste rappers bent die we kennen maar we kunnen het gewoon niet echt horen”. En hoe meer mensen dat tegen je zeggen, dan ga je het begrijpen en dan wil je het ook wel proberen. Toen was het mijn producer die mij uiteindelijk genoeg zelfvertrouwen gaf om het ook echt te doen.

We hebben ergens gelezen dat Delic ook aan je album heeft meegewerkt. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Reazun: ja zeker! Delic heeft de hele mix gedaan! Het belangrijkste van je album is je mix. En toen was er een mogelijkheid vanuit Naf, die vroeger veel met Typhoon heeft gedaan en die hele kliek uit Zwolle gewoon goed kent. En we wisten van Delic dat hij op dat moment in de markt lag als mixer. Hij had aangegeven dat hij dat graag wilde doen. En we hebben echt geluk gehad want Delic doet nu alleen nog eigen dingen dus het was gewoon een goeie samenloop van omstandigheden om het zo maar even te zeggen.

Ben je tevreden met wat je album tot nu toe heeft gebracht

Reazun: Absoluut, ja zeker! Eerlijk gezegd, de ervaring leert dat het gezond is om je verwachtingen laag te houden en dan kun je nooit echt ontevreden zijn. Toen ik begon had ik niet het idee dat ik uberhaupt een album zou hebben. Later had ik niet eens het idee dat het uberhaupt een keer op de radio zou worden gedraaid. Dat worden dan je nederige doelen en ik ben nu echt al heel erg blij dat het wordt opgepikt. Ik probeer mijn verwachtingen gewoon laaggespannen te houden en dan is het allemaal prachtig wat er gebeurt. Ik mag mooie shows doen en het wordt gedraaid op de radio. Wat wil een mens nog meer?

Reazun

Heb je veel shows?

Reazun: Niet extreem veel, maar als ik ergens een show doe is het wel echt de spreekwoordelijke kers op de taart. De show op Woo Hah en mijn aankomende shows op Smeerboel Festival en Definitie van Hiphop, dat zijn wel echt plekken waar je dan wil staan en waar een plekje tussen al het andere talent echt een ontzettend groot compliment is. Dat voelt heel goed.

Via Kyteman heb je waarschijnlijk een groot netwerk opgebouwd en het ligt dan voor de hand om een aantal mensen daarvan voor je album te vragen, maar toch heb je op je plaat slechts één feature met Pax. Waarom?

Reazun: Goeie vraag! Ik speel live wel met Niels Broos en Yori Olijslagers, dat zijn twee muzikanten uit het orkest en Niels heeft ook heel veel van de productie van de plaat voor zijn rekening genomen. Hij is een virtuoos! Maar verder heb ik echt geprobeerd de clichés te vermijden. Maar Kyte zelf staat er niet op. En misschien dat mensen dat wel zouden verwachten, alhoewel jij de eerste bent die deze vraag stelt, dus misschien ook niet. Het zou wat voor de hand liggend zijn denk ik, en ik heb echt voor mezelf besloten dat de enige rapper die ik er bij zou willen hebben Pax is, want he put me on zeg maar. Daarnaast wilde ik echt mezelf laten zien en sterk staan door dat te doen. En dat is prima gelukt denk ik!

Met wie zou je heel graag nog een keer samen willen werken?

Reazun: ook al zo’n goeie vraag! Als het gaat om Nederland zou ik heel graag een keer samen willen werken met Jiggy Djé, de Zwolleboys, ik heb daar wel echt nog wensenlijstjes dat ik iets met hun zou willen maken. En niet alleen omdat ik hun supervet vind, maar ook Typhoon, Akwasi, die lyricists. Op internationaal gebied zou ik kiezen voor Saian Supa Crew en echt heel hoog op het wenslijstje staat Stromae en Maitre Gims. Oh en Currency lijkt me ook tof. Genoeg motivatie ook op dat vlak!

Na het interview zoekt Reazun nog een rustig plekje op om zich voor te bereiden op zijn show op Woo Hah, welke wij zagen en waarover wij ook een review schreven. Deze kan je hier checken!