Bij CounterCulture kun je naast je dagelijkse portie rock en hiphop sinds kort óók terecht voor het beste uit de beatssector. Al een paar weken schotelen we je wekelijks mooie setjes voor, maar sinds vorige week komt daar zo nu en dan One to Watch bij! Bij tijd en wijle kiezen wij uit de wereld van de elektronica een DJ of collectief om die vervolgens in de schijnwerpers te zetten. Soms aandacht voor nieuw talent, soms voor oude bekenden. De ene keer techno, de andere UK bass. De ene week een liveset, de andere een albumreview. Kortom: iedere week net even anders, maar altijd goed! Dit keer sluiten we perfect aan bij Tomorrowland, ’s werelds grootste dancefestival, dat deze week in het Belgische Boom wordt georganiseerd. Deze week in One to Watch: Belgisch hoop in bange drum ‘n bassdagen: Netsky!

Oké, wij begrijpen het; de gemiddelde dancehipster was in deze intro al afgehaakt na het woord ‘Tomorrowland’. Het festival, Mekka van de mainstream-dance, wordt door puristen en andere liefhebbers vaak met de nek aangekeken omdat er alleen commerciële EDM en andere 538-dance naar België zou komen. En oké, ook wij moeten toegeven dat we het gros van de line-up inmiddels door en door kennen en ook al wel gezien hebben. Wanneer we echter wat dieper naar de lineup kijken valt op dat er toch voldoende te genieten is in Boom dit weekend. Naast de bijna volledige top van de EDM-ladder (van de top 10 van de befaamde DJ Mag Top 100 ontbreekt alleen hekkensluiter Dash Berlin) heeft ID&T uit bijna ieder genre wel een aardige vertegenwoordiging naar Boom gekregen. Of je nu liefhebber bent van hardstyle, techno, latin of – jawel – drum ’n bass, op Tomorrowland kun je altijd wel een geschikte plek vinden om tot diep in de nacht helemaal los te gaan. En ondanks dat het Belgische festival tot de internationaalste festivals van de wereld behoort – ter illustratie: naar verluidt werden wereldwijd drugscontroles op de vliegvelden aangescherpt, speciaal voor hen die met een pilletje naar Boom reisden – is thuisland België natuurlijk ook goed vertegenwoordigd. Wij gaan daar lekker in mee en schrijven deze week over de Belgische drum ’n basswereldster Netsky.

Mocht u rond Boom wonen kunt u morgen omstreeks half 9 een aardschok verwachten. Dan zal wereldster in eigen land Boris Daenen (Netsky) namelijk achter de decks plaatsnemen. De mensen zullen meespringen op de ultrasnelle drumritmes, er gaan zeker moshpits ontstaan, er zijn waarschijnlijk de nodige gasten en mensen gaan de teksten van de hits van Deanen meeschreeuwen. Wie dat vier jaar geleden had verwacht op de mainstage van een EDM festival? Niemand.

Waarschijnlijk had ook Daenen zelf dat niet voorzien. Toen hij nog geen vijf jaar geleden een contract tekende bij enorm invloedrijke undergroundlabel Hospital Records moet hij hebben gehoopt zijn plek te krijgen tussen labelgenoten en drum ‘n bassgrootheden als High Contrast en Camo & Krooked; monstersets, in vage Londense undergroundclubs, tot diep in de nacht. Aan het begin van zijn carrière voldeed Netsky, vernoemt naar een computervirus, redelijk aan die beschrijvingen. In de scene werd Netsky snel bekend, vooral vanwege zijn explosieve livesets, waarin hij op unieke wijze eigen materiaal, klassiekers en onbekender werk uit de diepe kelders en archieven van Hospital Records combineerde. In de zomer van 2010 verscheen op Hospital dan ook zijn debuutalbum Netsky.

Dat debuutalbum betekende zowel in de scene als mainstream dé doorbraak van Daenen. Moving With You haalde over de hele wereld alternatieve dancehitlijsten, en het gehele album kon rekenen op goede kritieken in verschillende invloedrijke dancemagazines. Een echte dikke hit had Netsky echter pas helemaal aan het einde van 2010, met de remix van Rusko’s Everyday. Op zowel Nederlandse als Belgische radio werd aan de remix behoorlijk veel airplay gegeven en het nummer kwam vaak terug in allerlei sets op verschillende feesten festivals.

Ondertussen draaide Netsky op grote festivals als Pukkelpop, Lowlands, Dour en – jawel – Tomorrowland, maar ook nog altijd op écht drum ‘n bassfeesten. De aanraking met het meer mainstreamwerk deed de muzikale koers van de Belgische producer echter wel veranderen; de muziek van Netsky vermengde vanaf toen steeds meer de bekende Hospital-sound (menu: vette basslijnen, pianomelodielijnen en heldere drumsecties) met mainstream invloeden. Mede daardoor werd het tweede album van de DJ – 2 – commercieel een groter succes dan zijn voorganger. Met liefst 4 grote hits – Give and Take, Love Has Gone, Come Alive en Billie (We Can Only Live Today) – is Netsky dankzij 2 uitgegroeid tot de succesvolste solo drum ’n bassproducer ter wereld. Dat gaf hem de mogelijkheid zijn kunsten ook over te brengen met een liveshow. Met een drummer, toetsenist, MC en wisselende gastvocalisten reisde Netsky onder de noemer Netsky LIVE! een jaar de festivalweides over. Op Rock Werchter 2013 mocht hij ondertussen een van de festivalavonden zelfs headlinen.

Anno 2014 is Netsky waarschijnlijk de bekendste drum ’n bassproducer van de wereld. Momenteel heeft hij samen met Gossip’s Beth Ditto zijn eerste nummer 1 in België te pakken – Running Low – en keert hij terug naar België met een DJ-set op Tomorrowland. Zou hij tijdens die set terugdenken aan de momenten dat hij op de rand van doorbreken meerdere keren Hospital Records bleef aanschrijven? We hebben geen idee. Wat we wel weten? In vijf jaar heeft Netsky gedaan wat sinds het succes van The Prodigy en Pendulum maar weinig artiesten gelukt is: drum ’n bass overbrengen naar een groot publiek. En met pas twee albums op zak en ‘slechts’ vijf jaar ervaring ligt er nog een hoop in het verschiet voor de jonge DJ. Vandaar duidelijk one to watch!

Liveset: Opvallend genoeg zijn op internet weinig complete livesets van de Belgische topproducer te vinden. Eentje waar wij erg vrolijk van werden en die wellicht Netsky’s kijk op muziek wel goed neerzet, is zijn bijdrage aan BBC’s Essentials, rond de release van debuut Netsky eind 2010. In de show komt eigen werk voorbij, draait hij een aantal drum ’n bassklassiekers, laat hij een aantal platen horen waar wij nog nooit van hadden gehoord en gooit hij er een aantal heerlijke remixes uit. Luister bijvoorbeeld het heerlijke verloop tussen Shameboy’s Strobot en Danny Byrds Ill Behaviour helemaal aan het begin, de zwaar ondergewaardeerde remix van One (Swedish House Maffia, richting de helft van de set) en het verder niet uitgebrachte eigen werk The Lotus Symphony aan het einde van de set. Geweldige combinatie tussen hard en harder, adrenaline en emotie en klassiek en modern. De meest uitgebalanceerde drum ’n bassset die ondergetekende kent.

Luister hier naar Netsky’s set voor BBC Essentials. Netsky draait morgen tussen 20:30 en 21:30 op Tomorrowland in Boom. Op 8 augustus headlined Netsky met onder andere Fatboy Slim, Calvin Harris en Deadmau5 het Sonne Mond Sterne festival in Saalbach.