Niet zo slim om je band 10 Years te noemen. Zo’n nietszeggende titel doet weinig goeds in zoekmachines en prikkelt de nieuwsgierigheid ook niet. Zonde, want de muziek van dit Amerikaanse collectief mag er zeker zijn. De in 1999 opgerichte band maakt alternatieve metal met een popsausje. Als Tool zich op een notering in de hitparades zou richten, zou het klinken als deze band. Op de één of andere manier is 10 Years er echter niet in geslaagd om zichzelf goed op de kaart te zetten.

Na hun in het thuisland goed ontvangen ‘The Autumn Effect’ uit 2005 wist de band het succes niet voort te zetten. Op dat derde studioalbum stond de single ‘Wasteland’ dat een bescheiden hit werd. Hoewel 10 Years daarna stug doorging met het maken van muziek, slaagde de club er niet in om meer hitnoteringen te krijgen. Anno 2015 opereert het gezelschap in de marge. Waarschijnlijk zal dat ook wel zo blijven, want je kunt moeilijk zeggen dat deze gasten hippe muziek maken. Op het inmiddels zevende studioalbum keert 10 Years na een paar hardere platen te hebben gemaakt terug naar het geluid waarmee ze doorbraken. ‘From Birth To Burial’ heeft veel raakvlakken met het tien jaar geleden verschenen ‘The Autumn Effect’.

Fans van bands als Tool, Dredg, Deftones en het vroege werk van 30 Seconds To Mars kunnen hun lol op met deze schijf. ‘From Birth To Burial’ staat vol met melancholische en broeierige artmetal. De fraaie stem van frontman Jesse Hasek zorgt voor een dromerig tintje. Dit is herfstmuziek voor een breed publiek. Het is donker, maar 10 Years wordt nergens topzwaar. Liefhebbers van sferische popmuziek met een metalen randje moeten hun koptelefoon afstoffen en een snipperdag nemen. Dit album komt namelijk het beste tot zijn recht als je jezelf van de buitenwereld afsluit en je mee laat voeren door de muziek.

Dat ‘From Birth To Burial’ een sterk album is staat buiten kijf, maar trouwe fans zullen niet verast worden. Dat dondert allemaal niet als je Hasek hoort zingen. Zijn sterke teksten in combinatie met zijn passionele vocalen zorgen voor non-stop kippenvel. Daar kan een suffe bandnaam niets aan veranderen!

De tijd staat stil op ‘From Birth To Burial’ van 10 Years
82%Totale score
Waardering gebruiker: (2 Stemmen)
47%